~ Sárga könyves út ~

2022. július 24., vasárnap

Sue Monk Kidd: Vágyak könyve – Blogturné



Sue Monk Kidd különleges hangulatú regényében, a Vágyak könyvében a Közel-Keletre kalauzol el bennünket. Nem is akármikor, hanem az első században, Jézus életének idejére. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a 21. Század Kiadó újdonságáról, és játsszatok a nyereménypéldányért!


Miért választottam ezt a könyvet?

Egyfelől mindig is tetszett az emberi Jézus gondolata. Számomra sokkal szimpatikusabb egy feleséggel, családdal rendelkező egyszerű, de jó ember, mint egy olyan ember képe, aki Isten miatt érinthetetlen, elérhetetlen. Az első kép Jézusról emberközeli, szerethető, a másik inkább idegen, távoli számomra. Már A Da Vinci-kódban is imádtam a felvetést, hogy Jézus megnősült, gyereke született és a mai korban is van leszármazottja, szóval érdekelt, hogy ez a könyv vajon miként mutatja be az emberi Jézust. Másfelől feministaként minden olyan könyv érdekel, amiben a nők vannak előtérben. Amiben arról olvashatok, miként rázhatják le magukról ésszel, bátorsággal, kitartással a nők a láncokat, amiket rájuk aggattak a férfiak és az őket kiszolgáló nők.


Véleményem a könyvről

A történet egy Ana nevű lányról szól, aki Jézus korában született Galileában. Akkoriban a nők konkrétan az apjuk, aztán pedig a férjük tulajdonának számítottak, de Ana apja valamilyen okból kifolyólag hagyta Anának, hogy gyerekként megtanuljon írni és olvasni. Ana pedig a betűk szerelmesévé vált. Aztán mivel a nők sorsa akkoriban a házasság volt, elígérik egy idősebb, özvegy, gazdag férfinak, akitől Anát a hideg rázza. Az írást is már csak titokban csinálhatja, vagyis elveszti azt, amitől igazán önmaga lehet. Aztán egy véletlen folytán megismerkedik a fiatal Jézussal, és olyan kötelék alakul ki közöttük, ami megváltoztatja mindkettejük életét.

Először is, nagyon tetszett Kidd stílusa, szépirodalmi szintű, de érthető és élvezhető azok számára is, akik inkább a szórakoztató irodalmat preferálják. A történetet E/1-ben olvashatjuk Ana szemszögéből. Mivel ő író, és nagyrészt a valóságot veti papírra, hogy a nők története (az övé, a barátnőié, a bibliai nőalakoké stb.) fennmaradhasson az utókor számára akkor is, ha jelenleg el akarják őket hallgattatni, ezért képzelhetjük azt, hogy lényegében az ő elásott, aztán előkerült önéletrajzi tekercseit olvassuk.

– Az írásaid másolatai fokozatosan elterjednek majd – folytatta. – Csoda szép fényben mutatnak meg sok mindent, de az emberek nyugtalanítónak találják majd, mert fenyegetve érzik a maguk bizonyosságait. Jegyezd meg, amit mondok, mert előre látom: eljön az idő, amikor férfiak próbálják majd elpusztítani az írásaidat. 
Mindig nekem voltak megérzéseim, nem Jaltának. Valószínűtlennek tűnt, hogy bepillantást nyert a jövőbe, inkább bölcsessége és óvatossága mondatta ezt vele. 
Mosolygott, de volt valami határozott, valami sürgető a viselkedésében. 
– Ásd el az írásaidat, hogy egy nap megtalálhassák őket. 
– Ígérem, néném. Egész biztosan eljön majd az a nap. 

Ana nagyon erős, céltudatos fiatal nő. Már gyerekként is pontosan tudja, arra született, hogy írjon, és a szavaival szolgálja Istent, Lilithet, az elnyomottakat, és azon belül is a nőket. Ugyanolyan küldetéstudata van, mint Jézusnak, valószínűleg ezért is találnak egymásra. Tökéletesen megértik, mit érez a másik, és bár nem mindig könnyű és a körülmények sem mindig hagyják, de igyekeznek támogatni egymást abban, hogy azok lehessenek, akiknek lenniük kell.

– Ott van! Ő nyitotta ki a kaput! Állítsátok meg!
– Szegény özvegyeket károsítotok meg! – ordítottam vissza, és igyekeztem eltűnni a kialakult zűrzavarban, ahol a bárányok és emberek özöne folyt össze bégetve, ordítozva.
– Állítsátok meg!
– Mennünk kell! – kiáltottam rá Jézusra, amint rátaláltam a pénzváltó asztalánál. – De gyorsan!
Jézus felkapott egy arra tévedt bárányt, és az özvegyasszony kezében nyomta. Kisiettünk az udvarból, le a lépcsőn, ki az utcára.
– Te engedted szabadon őket? – kérdezte Jézus.
– Én.
– Mi szállt meg?
– A te lelked – feleltem.

Ana a legrosszabb, legkilátástalanabb helyzetben sem adja fel, mindig keresi a módot arra, hogy elérje a céljait. Olyannyira bátor, hogy simán szembe mer szállni hatalommal bíró férfiakkal is, mert nem hajlandó eladni a testét és a lelkét sem pénzért, sem biztonságért. Csodálatra méltó tartással rendelkezik, ezért szerintem tökéletes női példakép az olvasók számára.

Már csak azért is csodáltam őt, mert a barátnője történetén keresztül megláthattuk, milyen szörnyűségeket tehetnek a lányokkal, nőkkel, ha nem az elvárt módon viselkednek. Akár a saját családjuk is mérhet rájuk olyan büntetést, amit még az ellenségemnek sem kívánnék, nemhogy másnak. Az külön borzalmas, hogy Ana barátnője nem a bűnös volt, hanem az áldozat. Egy bátor áldozat, akit kegyetlenül megbüntettek a bátorságáért.

Jézus karakterét azért szerettem a könyvben, mert átlagos, mégis különleges férfiként volt megjelenítve. Nem tett csodákat, nem támasztott fel halottakat, még a vízből sem csinált bort. Egyszerűen csak ő is bátor volt, és jó. Kiállt az elnyomottak, elesettek mellett, szembeszállt a gazdag és hatalmaskodó elnyomókkal. Ellenállást szervezett, vezetővé vált, de hitt a békében és a szeretettel való megoldásban. Persze nagy kérdés, hogy vajon igaza volt-e, hiszen végül belehalt a békés hitébe, míg a hatalmaskodók most is itt ülnek az emberek nyakán az egész világon.

Az ő hozzáállását ellensúlyozta a könyvben Júdás karaktere, aki szerintem nagyon kreatív ötletként Ana bátyja a történetben. Júdás igazi lázadó, aki hajlandó bekoszolni a kezét. Megszökik otthonról, ellenálló közösséget épít, és erővel megy neki sokszor a gazdagoknak. Kedveli Jézust, de nem ért egyet vele, és bár mind tudjuk, mi lesz ennek a vége, a könyv bemutatja kicsit Júdás szemszögét is. A történetben bár elköveti az árulást, nem aranyért teszi ezt, hanem mert a hitét követi.

Arameusul kiáltottam utána:
– Itt vagyok, szerelmesem! Itt lépkedek mögötted! – A centurio hátrafordult a nyeregben, és végigmért, de nem szólt semmit.
A legtöbb bámészkodó előresietett a Golgotára vezető Gennát-kapuhoz, nem volt türelmük bevárni a gyötrelmesen lassú léptekkel haladó férfit. Hátrapillantva láttam, hogy a mögöttünk haladó maroknyi ember mind nő. Hol vannak a tanítványai? A halászok? A férfiak? Csak nekünk, nőknek elég nagy a szívünk ahhoz, hogy elviseljünk ennyi szenvedést?
Egyszerre több nő lépett mellém, kettő jobboldalt, kettő balról. Az egyik megfogta a kezemet, és megszorította.

Bár nagyon szerettem együtt Ana és Jézus karakterét, örültem neki, amikor időről időre el kellett válniuk egymástól, mert ilyenkor csak Anára koncentrált a történet. Végül is, a ő fejlődése, útja az, amiről a könyv szól, szóval ezekre az elszakadásokra szükség volt. A hely, ahová Ana eljutott a menekülése során a nénikéjének köszönhetően, számomra a mennyországnak tűnt. Egy olyan közösség, ahol nőként és férfiként is az alkotásra, tanulásra, lelki fejlődésre koncentrálhatsz minden egyes nap életed végéig. Nos, hol lehet jelentkezni? Amennyire nem irigyeltem Anát azért, hogy abba a korba született, ami a nők számára még a mostaninál is sokkal elnyomóbb volt, annyira irigyeltem őt azért, ahová eljutott. Bárcsak most is létezne egy ilyen hely, bárcsak ott élhetném le az életemet.

Jézus történetének végét ismerjük, ám így sem volt unalmas a könyv, mert Ana sorsáról viszont fogalmunk sem lehetett, miként alakul végül.


Hogy tetszett a könyv?

Engem minden egyes szava lekötött. Imádtam Ana bátor, okos karakterét, azt, hogy sosem adta fel, hogy szembeszállt bárkivel, és mindig kiállt azok mellett, akik rászorultak. Imádtam Jézus karakterét, aki nagyon emberi volt, és férjként is szerintem kiemelkedően jól teljesített egy olyan világban, ahol a férjek általában a tulajdonuknak tartották a feleségüket. Amennyire csak képes volt, támogatta Anát, és nagyon aranyosak voltak együtt. Megráztak, de közben tetszettek is a könyvben található női sorsok, Anán kívül is több olyan női karakterről olvashattam, akikkel képes voltam azonosulni.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik egyfelől szívesen olvasnának egy régi korban élő erős, okos nőről, másfelől szívesen olvasnának egy nagyon emberközeli, emberi Jézusról.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A regényben a főszereplőnk, Ana hangot akar adni a Biblia azon női karaktereinek, akik saját történettel nem rendelkeznek, csak a férjük által kapnak szerepet a könyvben. A nyereményjátékunkban az a feladatotok, hogy a leírások alapján kitaláljátok, az Ószövetség melyik női karakterére gondoltunk az adott állomáson.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leírás a játékhoz:

Jákob második feleségének szolgálója, akit úrnője ágyasként átadott férjének.


Állomáslista:

07. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 25. Utószó
07. 27. Könyv és más
07. 29. Readinspo

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése