~ Sárga könyves út ~

2022. július 7., csütörtök

Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Kehida! – Az angyalrablás hadművelet



Miért választottam ezt a könyvet?

Imádom ezt a sorozatot, mindig nagyon jól szórakozom olvasás közben, ezért kérdés sem volt, hogy kíváncsi vagyok rá, miként kerül a Lúzer Rádió Budapestről Kehidára.


Véleményem a könyvről

Mark, a Lúzer Rádió sztárriportere ezúttal nagy bajba keveredik a testvéreivel együtt. Átverik a szüleiket, és elszöknek este egy koncertre, ezért a rögtön ítélő házi bíróság száműzi őket a nyári szünetben Kehidára, Olgi néni egyik ismerőséhez, Gertához. A nő elsőre egy átnevelőtábor szigorú kápójának tűnik, vagyis Mark, Monyó és Pet nem számít túl sok jóra a nyarat illetően. Ám a kalandok Kehidán sem kerülik el a fiatalokat. Sírrablók garázdálkodnak a környéken, valamint egy külföldi pasas váltig állítja Marknak, hogy ő Deák Ferenc leszármazottja.

Az összes Lúzer Rádió-részt szerettem, de eddig számomra ez volt a legviccesebb, legizgalmasabb. És a legnosztalgikusabb is. Kehida ugyanis nagyon sokban hasonlított a helyhez, ahol az apai nagyszüleim éltek, és ahol időnként a nyár néhány hetét töltöttem, és Gerta is sokban hasonlít a nagymamámhoz. Ő is kemény asszony volt, elsőre szigorú és morcos, de azért sok klassz emlékem van róla. Szóval miközben a könyvet olvastam, a gyerekkori emlékeim elevenedtek meg és a nagymamám jutott eszembe.

Tetszett, hogy a budapesti társadalmi körkép után bepillantást nyerhettünk egy kis falu működésébe is. Böszörményi nagyon viccesen és kifigurázva, mégis totál jól hozza a falvakban tényleg megtalálható embertípusokat. A vérfrissítés is jól jött, a megszokott karakterek mellett újabbak léptek színre, ami egy kis újdonságot hozott a történetbe.

Az is nagyon tetszett, hogy Mark mellett most végig ott volt a két testvére, így ők is sokkal nagyobb részt kaptak a történetből. Ez Pet esetében volt számomra igazán örvendetes, mert vagány, imádni való kis pöttöm, akinek a beszólásaitól és tetteitől mindig nevetnem kell. A történet végén először aggódtam érte, aztán jót nevettem, mert rájöttem, hogy inkább annak kell aggódnia, aki ártani akar neki. Imádtam, ahogy mindenki összefogott, hogy megmentsék Petet, igazi jó kis csapattá kovácsolódtak a pozitív karakterek, és valódi barátokká váltak.

– Eresszél ki, vagy megrúglak! – mondta, mikor felismert.
– Sajnálom, de nem – mondtam. – Amire készülsz, az legalább akkora hülyeség, mint amit mi hárman együtt csináltunk.
– Aztat se nem tudod, mit akarok – vágott vissza makacsul toppantva.
– A vak is látja, hogy meg akarsz szökni a büntetés elől.
Csipisz húgom – mert persze ő volt az éjszakai kiruccanás főszereplője – dacosan felvetette az állát.
– Nem tudsz te semmit se, Majcsika! – villogtatta rám a szemét. – Én most nem szökök, hanem menekülök!
– És mégis hová, ha szabad érdeklődnöm?
– Hát... – majdnem elárulta, de aztán mégsem. – Az titkos!
– Azért titkos, mert te magad sem tudod – gúnyolódtam, remélve, hogy ez éppúgy felbosszantja, mint máskor. És bejött!
– Ha tudni akarod, hát a Tircsiékhez!
– Tudtommal Tircsivel épp fasírtban vagytok a Bence miatt.
– Az kicsit se nem számít, mer' én most náluk menekülős védelmezést fogok kérni, mint a tévében azok, akiket máshonnan elkergettek!

Gerta története és karakterfejlődése is jól kidolgozott volt. Butaságnak tűnhet most, a 21. században az a dolog, ami miatt Gerta megbántódott, de fiatal lány korában még teljesen más elvárások voltak a lányok felé, másképp ítélték meg, hogy ki erkölcsös és ki nem az. Szóval teljesen érthető volt, hogy szóba sem állt azzal, akiről azt gondolta, lépre csalta, átverte és elárulta őt. És a gyerekkora, fiatalkori csalódása után az is érthető, hogy magába forduló nő lett, nem gonosz, csak épp szigorú. Az végig látszott, hogy a gyerekek érdekeit tartja szem előtt, jót akar nekik.

A főgonoszokról elhittem, hogy ártani tudnának a gyerekeknek, mégis sikerült őket komikusan megformálni, ami egy fiataloknak szóló könyv esetében kifejezetten jót tett a történetnek. Bár a könyv végéből kiderül, hogy őket nem Böszörményi találta ki, hanem egy régi filmből vette át a karaktereket, mégis jól adaptálta át ebbe a modern ifjúsági sztoriba.


Hogy tetszett a könyv?

A sorozat előző részeit is imádtam, de eddig ez a rész volt a kedvencem, mert nosztalgikus érzéseket keltett bennem Kehida és Gerta, és mert több szerepet kapott Pet, aki nagyon-nagyon vicces és vagány kiscsaj.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki jókat szeretne nevetni, jól szeretne szórakozni, és egy humoros, kalandos sztorira vágyik.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése