~ Sárga könyves út ~

2022. november 12., szombat

Bonnie Garmus: Minden kémia – Blogturné



Itt az idő, hogy te is megismerkedj a végtelenül okos és szórakoztató Elizabeth Zott-tal, aki egy cseppet sem átlagos nő. Elizabeth egyszerre tudós, nő, édesanya és egyben tévésztár, aki mélyről indult a ‘60-as évek Amerikájában, de kitartásával és eltökéltségével sokra vitte.
Tarts velünk te is a Minden kémia-turnén bloggereinkkel, és neked is lehetőséged lesz megnyerni a Central Könyvek által felajánlott különleges regény egy példányát!


Miért választottam ezt a könyvet?

Több helyen is említették, hogy ez egy feminista történetet, úgyhogy azonnal kíváncsi lettem rá. Persze kicsit féltem, mert volt már, hogy hasonló ajánlással belekezdtem egy könyvbe, és köze nem volt a feminizmushoz, csak valami béna csajos sztori volt, amitől égnek állt a hajam, de reménykedtem benne, hogy ezúttal nem így lesz.


Véleményem a könyvről

Nos, áldom a sorsot, amiért elég bátor voltam, próbát tenni ezzel a könyvvel, mert konkrétan az egyik kedvenc könyvem lett, amit ebben az évben olvastam (pedig ebben az évben már átléptem a 100-as határt).

A történet Elizabeth Zott vegyészről szól, aki az 1960-as években próbál boldogulni egy olyan terepen, amit teljesen a férfiak uralnak. A kutatóintézetben, ahol dolgozik, egyáltalán nem veszik őt komolyan, úgy kezelik, mintha valamiféle titkárnő lenne, pedig zseniálisabb az ott dolgozó férfiaknál. Egyetlen férfi van, aki tudásban felér hozzá és aki nem fél egy okos nőtől, Calvin Evans, a magának való, Nobel-díjra jelölt vegyész. Elizabeth és Calvin rájönnek, hogy igazi lelki társak, egymásba szeretnek, de történik egy tragédia, és Elizabethnek újabb nehézségekkel kell megküzdenie. Ő azonban nem adja fel, sőt, összefogja az ország háziasszonyait, akik élvezettel tanulnak tőle... a főzésről? Nos igen, látszólag arról. Valójában viszont a kémiáról és az életről.

– (...) Tökéletesen meg tudom oldani a saját problémáimat.
– Nem tudja.
– Hogy mondta?
– Nem tudja, mert nem hagyják. Az élet nem igazságos.
Ez feldühítette Elizabethet. Még hogy egy férfi prédikál neki arról, hogy az élet nem igazságos?! Már mondani akart valamit, de Calvin gyorsabb volt.
– Nézze... az élet sosem volt igazságos, de maga mégis úgy tesz, mintha az lenne. Mintha minden a helyére kerülne, ha az éppen aktuális gondot megoldja. Pedig nem így lesz. Adhatok egy tanácsot? – Mielőtt Elizabeth nemet mondhatott volna, folytatta. – Ne próbáljon beilleszkedni a rendszerbe! Játssza ki!

Amikor belekezdtem a könyvbe, rögtön elkapott a stílusa. Humoros volt, lendületes, és igen, nagyon személyes is. Nőként, bár más korban élek, tökéletesen át tudtam érezni Elizabeth helyzetét. Viszont néhány fejezeten át azt hittem, hogy egy nagyon jól megírt és kifejezetten élvezhető romantikus történetet kapok majd, semmi többet. Nagyobbat nem is tévedhettem volna! A könyv elején történik egy nagyon ütős fordulat, amire egyáltalán nem számítottam. Akkor kicsit le is sokkolódtam, néhány percre félre kellett tennem a könyvet, mert egyszerűen nem értettem a dolgot. Elképzelni sem tudtam, hogy akkor most miről is fog szólni a történet a további 300 oldalon.

Aztán a kíváncsiságom miatt pár perc sokk után folytattam az olvasást, és teljesen beszippantott a sztori.

– Maga aztán pimasz – fortyogott Donatti. –Jól tudja, hogy a nők abbahagyják a munkát, amikor teherbe esnek. De ön... nemcsak terhes, hanem még férjnél sincs! Szégyen!
– A terhesség egy teljesen természetes állapot. Nem szégyen. Így jönnek világra az új emberkék.
– Hogy merészeli?! – Donatti most már kiabált. – Még hogy egy nő mondja meg nekem, hogy mi az a terhesség?! Mégis mit képzel, ki maga?!
Zott meglepődött a kérdésen.
– Egy nő vagyok – felelte.

Imádtam Elizabeth karakterét. Annyira elvont, furcsa gondolkodása van, de én odavagyok azokért az emberekért, akik képesek másképp gondolkozni, mint a tömegek. Ő az egyik legintelligensebb és legérdekesebb karakter, akiről valaha olvastam. Konkrétan sajnálom, hogy csak egy könyvbeli karakter, mert imádnám ismerni a valóságban is. Úristen, olyan jókat tudnánk beszélgetni a tudományról, a könyvekről, az életről!

De nemcsak Elizabeth eszét imádtam, hanem a tartását is. Azt, ahogy kiállt magáért, hogy szembe mert szállni a férfiakkal. Felismerte, hogy milyen is egy férfiak uralta világ, és hogy ebben a világban neki elvileg esélye sincs, mégsem törődött bele. Igenis tette a dolgát, nem adta fel, amikor olyasmit kellett csinálnia, ami elvileg nem illett a személyiségéhez, azt is végül az akaratával és eszével úgy alakította, hogy hasznossá váljon és idomuljon az elveihez. Konkrétan egy főzőműsort kezd vezetni, ahol csini kis celebként akarják felhasználni, ám ő végül tudományos oktatóműsort kreál az egészből, amit a női nézők imádnak. Az ország lányai és női elkezdenek kémiát tanulni tőle, és persze határozottságot, önbizalmat, kitartás is. Hitet kapnak tőle ahhoz, hogy bármire képesek, és tudást, hogy meg is valósíthassák az álmaikat. Még most is, ahogy írok erről, bekönnyezik a szemem. Mert ez az igazi sisterhood, átadni a többi nőnek a tudásodat. A valóságban is olyan jó lenne valami hasonlót létrehozni...

– A Finom falatok hatkor segítségével lehetőségem van kémiát oktatni. Ugyanis ha a nők megértik a kémiát, elkezdik megérteni a világ működését is.
Roth zavarba jött.
– Az atomokról és a molekulákról beszélek, Roth. A fizikai világról. Ha a nők megértik ezeket az alapvetéseket, rájönnek, milyen hamis korlátok közé szorítják őket.
– A férfiak?
– A mesterségesen kialakított vallási és kulturális szabályok, amelyek a férfiakat helyezik előtérbe. Ha valaki csak kicsit is érti a kémiát, láthatja, milyen veszélyes tud lenni az aránytalanság.
Roth eddig bele sem gondolt.
– Nos. Azzal egyetértek, hogy a társadalom hagy némi kívánnivalót maga után. De ami a vallást illeti, azt hiszem... nos, annak segítségével tudjuk, hol a helyünk a világban.
– Valóban? – kérdezte meglepetten Elizabeth. – Szerintem a vallás inkább félrevezet. Arra tanít, hogy semmi nem a mi hibánk, hanem valami felsőbb hatalom mozgatja a szálakat, így nem vagyunk felelősek a tetteinkért. Eszerint csak az ima segít, ha változtatni akarunk. De az az igazság, hogy igenis felelősek vagyunk a világ borzalmaiért. És megvan az erőnk, hogy változtassunk.

Annak ellenére, hogy a történetben sokszor történik olyan Elizabethtel, amitől feminista nőként felháborodik az ember, amitől dühös és frusztrált lesz, valamint nem kevés fájdalom is áthatja a sztorit, ez mégsem egy nyomasztó könyv. Tele van humorral, szeretettel, szerelemmel. Egyszerűen jólesik az ember lelkének, mert egy igazi női példaképről olvashat.

Nemcsak Elizabeth elvont humora nevettetett meg milliószor, hanem a könyvben szereplő kutya, Hatharminc és Elizabeth kislánya, Madeline is. A kutya karaktere arra emlékeztetett, hogy mennyire lebecsüljük az állatok intelligenciáját is. Pedig hiszem, hogy sokkal okosabbak, mint amennyire mi azt sejtjük. Sőt, körülnézve a világban, talán sokkal okosabbak, mint néhány ember...

– Rémes anya vagyok – hadarta Elizabeth. – Nemcsak hogy elaludtam a padlón, de... minden más is.
– Pontosabban?
– Például Dr. Spock szerint fontos a napirend, és én próbálnám is betartani, de Madeline fütyül rá...
Harriet Sloane felhorkant. Elizabeth folytatta:
– És nem tapasztalom meg azokat a pillanatokat, amiket minden anya ismer...
– Fogalmam sincs ilyesmiről.
– Hát az anyaság tökéletességét, a csodát...
– Az csak a női magazinokban létezik – vágott közben Mrs. Sloane. – El ne higgye! Szemenszedett hazugság!
– De én úgy érzem... hogy amit érzek, az nem normális. Én igazából sosem akartam gyereket, most viszont lett egy, és szégyellem, de bevallom, hogy már kétszer is megfordult a fejemben, hogy odaadom valakinek.
Mrs. Sloane megtorpant az ajtóban.
– Kérem, ne gondoljon rosszat rólam! – könyörgött Elizabeth.
– Na, várjon csak! Azt mondta, kétszer fordult meg a fejében, hogy odaadja valakinek a babát, ugye? – A fejét ingatva úgy nevetett, hogy Elizabeth majd elsüllyedt szégyenében.
– Nem vicces! – tiltakozott.
– Kétszer? Csak kétszer? A húsz se lenne sok, ne aggódjon!

Madeline pedig egyszerűen imádnivaló. Egy minizseni, akit ugyanúgy imádnék a valóságban, mint Elizabethet. Annak ellenére, hogy még az iskoláskort sem érte el, szerintem élvezettel tudnék vele is beszélgetni akármiről, a tudománytól kezdve az irodalmon át a politikáig. Tetszett, hogy bár nagyon okos, mégis érezni, hogy gyerek. Mármint nem úgy van megírva a karaktere, mintha egy felnőtt lenne kisebb méretben, hanem érzelmileg gyerek, viszont hatalmas tudással rendelkezik. Őszintén szólva, a fél karomat odaadnám, ha lenne egy ilyen kislányom. Imádnám tanítani őt.

Calvin múltjában van egy titok is, ami végigkíséri a történetet, és egy csavarral csúcsosodik ki a regény végén. Ahogy Elizabethnek, úgy Calvinnek is elég szörnyű gyerekkora volt, nem csoda, hogy mindketten maguknak való, elvont gondolkozású felnőttek lettek, akik szerencsére nem valami káros szenvedélyben, hanem a tudományban találták meg a vigaszukat. Calvin ezen szálában bepillantást kaphatunk, milyen is, amikor az egyházra bízzák az árva gyerekeket. Hogy mennyi visszaélés, kegyetlenség történik velük.

Valamint a szomszédasszony, Harriet személyében a családon belüli erőszak témája is előkerül. Harriet összebarátkozik Elizabethtel, sokszor vigyáz Madeline-ra is, és ebben az új környezetben olyan pozitív, az önbizalmát megerősítő hatások érik, amelynek köszönhetően rájön, hogy sokkal jobbat érdemelne, mint a férje. Persze egy régóta tartó, rossz házasságtól nem egyszerű megszabadulni.


Hogy tetszett a könyv?

Ahogy a bejegyzés elején is írtam, számomra eddig ez volt az év könyve. Nőként nagyon együtt tudtam érezni Elizabethtel, és úgy vélem, ő (és Madeline is) tökéletes példaképek. A történet egyszerre volt megrázó, dühítő, mégis humoros és a léleknek jóleső. Miután elolvastam a könyvet, odaadtam anyának, és ő is imádta. Alig várom, hogy elkészüljön a könyv filmes adaptációja is, nagyon kíváncsi leszek rá, sikerül-e átadni benne azt, amitől a könyv zseniális.

Szóval összességében IMÁDOM, IMÁDOM, IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy zseniális történetre vágyik.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Elizabeth Zott remekelt a konyhában és a kémiában is. Most olyan kémiai Nobel-díjasok nevére vagyunk kíváncsiak, akik szintén valami kivételes kémiával kapcsolatos dologban értek el áttörést, és ezért elismerést kaptak. Minden blogon találsz egy kis segítségét, a te dolgod az lesz, hogy beírd a kémiai Nobel-díjas tudós nevét a Rafflecopter-dobozba. A turné végén te is megnyerheted a Minden kémia című regényt.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Segítség a játékhoz:

A fluor izolálásáért és a róla elnevezett elektromos kemence felfedezéséért kapott Nobel-díjat. Ki ő?


Állomáslista:

11. 08. Deszy Könyvajánlója
11. 10. A Szofisztikált macska
11. 12. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 14. Olvasónapló
11. 16. KönyvParfé
11. 18. Csak olvass!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése