~ Sárga könyves út ~

2022. november 25., péntek

Ayana Gray: Indul a vadászat – Blogturné



Ayana Gray nemrég megjelent fantasy YA-regényében Lkossába kalandozunk, a városba, ahonnan kiveszett a mágia. Főszereplőink az elit harcossá válni vágyó ifjú, Ekon és a családja adósságát törlesztő tizenhat éves lány, Koffi. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, miként keresztezik egymást útjaik, és vajon sikerül-e legyőzniük a vérszomjas bestiát, a shetanit. A Cartaphilus kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti Beasts ​of Prey – Indul a vadászat egy példányát! Játsszatok velünk!


Miért választottam ezt a könyvet?

Mivel a történet a fekete kontinensen, általam kevéssé ismert környezetben játszódik olyan mítoszokat és legendákat felhasználva, amikről szintén keveset hallhattam eddig, úgy gondoltam, hogy ez nemcsak egy izgalmas fantasyregény lesz, hanem valami különlegeset, többet is ad majd számomra.


Véleményem a könyvről

A világból kiveszett a mágia, miután valamiféle Szakadásnak nevezett esemény következett be a múltban. Hogy miképpen, azt senki nem tudja. A történet két szálon fut. A múltbeli szálban megismerhetjük Adiah-t, a fiatal lányt, akit mindennél jobban vonz a káprázat. Ám a mágia nemcsak jóra képes, hanem veszélyes is lehet, főképp, ha egy szerelmes, lázadó tinédzserlány uralja.

A másik szál a jelenben játszódik, és két karakter nézőpontjából is bemutatja az eseményeket. Egyikük Koffi, aki az édesanyjával adósrabszolgaként dolgozik az Éjszakai Állatkertben, mígnem egy baleset során Koffi lehetőséget kap a szabadságra. Ám ezért nagy árat kell fizetnie. El kell fognia az évtizedek óta a közelben gyilkolászó szörnyet, a shetanit, hogy a vadállat legyen az állatkert új szenzációja.

A másik karakter Ekon, aki ugyanúgy a Hatok Fiai elit harcoscsapat tagja akar lenni, mint az elhunyt édesapja és a bátyja. Azonban egy hiba miatt száműzik őt, és csak egyetlen módon teheti jóvá a ballépését, ha megöli a shetanit. Koffinak és Ekonnak más a célja, mégis összefognak, hogy rábukkanjanak a Nagy Dzsungelben élő szörnyetegre.

– Senki nem tudja, mi okozta a Szakadást – folytatta az idős asszony –, de utána minden megváltozott Lkossában. Az emberek többé már nem segítségként, hanem fenyegetésként tekintettek a darajákra. Kiközösítették őket, vadásztak rájuk...
– Mint az állatokra – fejezte be Koffi. – Hát így veszett el a varázslat.
– Nem veszett el – csillant meg az öregasszony szeme. – Elrejtőzött.

A történet mitológiai alapja tényleg egyedi és egzotikus, ahogyan a környezet is az, amiben a sztori játszódik. Adiah karakterét először nem igazán tudtam hová tenni, csak a sokadik fejezete után jöttem rá, hogy az ő története a múltbeli eseményeket meséli el. Viszont amikor ez kitisztult előttem, onnantól kezdve pontosan tudtam, miként is kapcsolódik ő a jelenhez, mi történt vele. És klassz érzés volt erre rájönni, mintha a helyére tehettem volna egy kirakó utolsó darabját.

Koffi karaktere igazán szimpatikus volt, nagyon együtt tudtam érezni vele. Önhibáján kívül, az apja döntései miatt lesz már gyerekkorától kezdve rabszolga, lényegében az állatkert területén nő fel, még a szülővárosát, Lkossát sem ismeri, nemhogy a világ többi részét. Az anyjával különleges kapcsolata van, igazán szoros kötelék az övék. Koffi bátor lány, aki nem adja fel a legnehezebb helyzetekben sem.

Ekon is szerethető karakter volt annak ellenére, hogy őt nem lehet tökéletesnek nevezni. Megvannak a maga tévedései, időnként olyan döntéseket hoz, amik miatt az ember szeretné jól megrázni őt, hogy észhez térítse. De alapvetően jó ember. És ha hibázik is, mindig megpróbálja jóvá tenni. A Koffi és közte kialakuló kapcsolat igazán aranyos, remélem, hogy a folytatásban még tovább bontakozik majd.

A könyv lényegében egy kalandregény. Koffi és Ekon elindul a Nagy Dzsungelbe felkutatni a shetanit, eközben pedig ezernyi veszélyes, mágikus kalandot élnek át. Ezen kalandok során persze jobban megismerhetik önmagukat, az erősségeiket, gyengeségeiket, félelmeiket, valamint jobban megismerhetik egymást is. A dzsungelbeli mágikus szörnyek, állatok igazán érdekesek voltak. Kicsit morbid kinézetűek, de pont ettől egyediek. Igazán kalandosnak, fordulatosnak, izgalmasnak találtam ezt a vándorlást a dzsungelen át.

A könyv vége felé több titok is kiderül, több fordulat is történik. Megtudhatjuk, ki a gonosz, ki a jó, és azt is megtanulhatjuk, hogy a látszat néha csal. A történet vége pedig olyan függővég, hogy alig várom a második rész megjelenését.


Hogy tetszett a könyv?

Igazán izgalmas, fordulatos fantasy kalandregény volt, amely egy különleges kulturális közegben játszódott. Megkedveltem a főbb karaktereket, és bár néhány titokra magamtól rájöttem, tudott meglepetést is okozni számomra a történet.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti az izgalmas, különleges környezetben játszódó, kalandos fantasyregényeket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Egyik főszereplőnk egy végzetes éjszakán szembekerül a shetanival, a vérszomjas fenevaddal, aki közel egy évszázada vadászik Lkossa város lakóira. Csupán a szerencsén múlik, hogy túléli a találkozást, de akadnak más veszélyes bestiák is. Minden állomáson találtok egy szörnyet, és a képek alapján ki kell találnotok, hogy melyik filmben/fandomban találhatóak!

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

11. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 27. Kelly és Lupi olvas
12. 01. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése