~ Sárga könyves út ~

2022. november 19., szombat

Tamzin Merchant: A Térképészek (A Kalaposok 2.)



Nagy örömünkre a Manó Könyvek kiadónál nemrég megjelent a tavalyi év nagy sikerének, A Kalaposoknak a folytatása! Tamzin Merchant fiataloknak szóló fantasyje Londonban játszódik, ahol a Kalapos család legifjabb tagja, Kordélia esténként az utcákat járja, hogy titokzatos módon eltűnt édesapja nyomára bukkanjon. Helyette a Térképészek titkos társaságára lel rá.
Tartsatok bloggereinkkel, kalandozzunk együtt Kordéliával, és ne felejtsetek el velünk játszani, ugyanis a turnénk végén egy szerencsés olvasónk meg fogja nyerni A Térképészek című könyvet!


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem a fiataloknak szóló fantasyregényeket, mert kicsit visszahozzák a fiatalkori Harry Potter-érzést számomra. Ennek a történetnek pedig kifejezetten egyedi lett az első része, úgyhogy kíváncsi voltam, vajon Kordélia megtalálja-e végül az édesapját.


Véleményem a könyvről

A történet ott folytatódik, ahol az első könyv befejeződött. Kordélia rátalált az apja által küldött térképre, amelynek tintája csak csillagfényben látszik. A térkép segítségével éjszakánként elkezd kutatni utána, ám mikor Aszat megszökik a kivégzéséről, fontosabbá válik, hogy megmentse tőle a világot és a varázslatot. A barátaival mindent megtesznek, hogy legyőzzék Aszatot, ám hogy ez sikerüljön, egyesíteniük kell a hosszú idő óta egymással ellenségeskedő Mestereket.

Kordélia és a barátai egyszerűen tökéletes karakterek egy ilyen ifjúsági fantasybe. Szerethetőek, bátrak, viccesek és cukik. Nagyon szerettem Sam karakterét. Most már nem olyan titokzatos, mint az első könyvben, hiszen kiderültek a titkai, de nagyon hűséges fogadott testvére Kordéliának. De imádtam Pupákot is, aki bár egy ellenséges házhoz tartozik, mégis szembeszáll az anyjával, és tovább barátkozik Kordéliával és Sammel. Pupák állandóan mindentől fél, de igazán bátor, hiszen a barátai kedvéért a szükséges pillanatokban mindig képes felülemelkedni önmagán. Az Órások között is akadt két nagyon cuki gyerkőc, Tiktak és Szöcske, akiken jókat mosolyogtam.

– Megértettem – jelentette ki Pupák ünnepélyesen. – És mindenben segítek, amiben csak tudok... még akkor is, ha félelmetes lesz.

Persze nem mindegyik gyerek ilyen barátságos a Mesterek leszáramazottai közül. A szülőktől nagyon könnyű eltanulni a gyűlölködést, akkor is, ha igazából nincs is semmi oka. A könyvből gyönyörűen látszik, miképpen működik például a valóságban is a rasszizmus, homofóbia és egyéb gyűlölködések. A Mesterek családjai különböző ijesztő hazugságokat találnak ki a többi családról, rémmeseként továbbadják ezt a gyerekeiknek, akik félelemből, tudatlanságból elkezdik ugyanúgy gyűlölni a többi családot, mint a szüleik. Ezt a gyűlöletet nagyon nehéz felülírni, Kordélia mégis megpróbálja. Mert tudja, hogy a felnőtteket már nehéz nevelni, de a gyerekeknél talán még elérhető a változás. És ha ők változnak, talán mégis képesek lesznek hatással lenni a családjaikra, és a jó cél érdekében egyesíteni az erejüket. Ez szintén így van a valóságban is. Az idősebb generációkat már nagyon nehéz nyitottságra, elfogadásra rávenni, ha egész életükben pont az ellenkezőjére nevelték őket. Ám a fiatalabb generációkban ott van a remény, hogy az új hozzáállással létrehozhatnak egy boldogabb, békésebb, a szeretetet előtérbe helyező világot. A fiatalabb generációk a könyvben és a valóságban is a világ és az emberiség túlélésének zálogai.

Nagyon izgalmas és fordulatos volt Kordélia nyomozása. Kíváncsian vártam, miféle titkok derülnek majd ki az apjáról, a Térképészekről, arról, hogy vajon ki lehet az a furcsa nő, aki olyan kalapot rendel magának a Kalaposoktól, amiben könnyen elrejtőzhet, és az is érdekelt, hogy vajon mi is Aszat terve, mi motiválja őt.

A könyv végére szépen összeállt minden, szerencsére logikusan zárult a történet. Mivel a szálakat az író elvarrta, csak remélni tudom, hogy Kordélia kalandjai nem fejeződtek be, és lesz még a történetnek folytatása.


Hogy tetszett a könyv?

Szerintem ez egy nagyon szórakoztató, fordulatos, kalandos ifjúsági fantasy, én igazán élveztem. A gyerekszereplőket pedig kifejezetten megszerettem, mindegyikük imádnivaló a maga módján. Még azok is, akik az elején gonosznak tűntek.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden fiatalnak és gyereklelkű felnőttnek, aki szereti a mágikus kalandokat.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Történetünk Londonban játszódik, ezért úgy gondoltuk, hogy minden állomáson elrejtünk nektek egy-egy random szó alá egy londoni látványosságot. A feladatotok nem csupán megtalálni a képet, de ki is kell találnotok, hogy mi szerepel rajta és beírni a megfejtést a megfelelő helyre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista:

11. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 25. Hagyjatok! Olvasok!
11. 30. Könyv és más 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése