~ Sárga könyves út ~

2023. szeptember 28., csütörtök

Alexis Hall: Pasialapanyag – Blogturné



A Könyvfesztiválra magyarul is megérkezik a TikTok egyik kedvenc könyve, a Pasialapanyag, amelyben egy rocksztár fia és egy ügyvéd létesít álkapcsolatot, amiből talán igaz szerelem is lehet...
Kövesd végig a blogturnét, ahol extra állomásokat is találsz, és ha velünk játszol, a könyv egy példányát is megnyerheted!


Miért választottam ezt a könyvet?

Legfőképpen azért, mert az LMBTQ+ könyveknek kiemelten kell a támogatás jelenleg. Másfelől azért, mert szeretem a jó LMBTQ+ könyveket, legalább annyira, mint a jó nem LMBTQ+ könyveket. Számomra jó könyv jó könyv, ennyi.


Véleményem a könyvről

A történet főszereplője Luc, egy huszonéves srác, akinek az apja félhíres rocksztár, ezért ő maga sem tudja békében élni az életét, mert a firkászok, paparazzik állandóan zaklatják. Bármit tesz, viszontlátja az újságok és online magazinok címlapján. Ennek köszönhetően a magánéletében visszahúzódóvá vált, nem bízik senkiben, és képtelen kialakítani bárkivel is egy normális kapcsolatot. Egyik este elmegy bulizni, ám egy félreértésnek köszönhetően negatívnak beállított fotók készülnek róla. Egy jótékonysági szervezetnél dolgozik, és a támogatóik a képek miatt visszakoznak, a főnöke pedig felszólítja, hogy alakítson ki magáról a „rossz meleg” kép helyett „jó meleg” képet, vagy kirúgja. Így Luc álbarátot keres magának egy tiszteletre méltó életet élő férfi személyében. Rá is talál a barátainak köszönhetően Oliverre, aki egy precíz, megbízható ügyvéd, és tökéletes lenne a szerepre.

Az „álkapcsolatból végül igazi kapcsolat lesz” alapsztori nem újdonság, hiszen sok regény és film feldolgozta már ezt a témát. Ami inkább újdonságot nyújtott számomra a történetben, az a pszichológiai és lelki háttér. Ez a regény nekem legfőképpen arról szólt, hogy ha a világ és az emberek az életedben elhitették veled, hogy valamiért defektes és elviselhetetlen vagy, képtelen egy kapcsolatra egy másik emberrel, akkor végül te magad is el fogod ezt hinni. És ennek megfelelően fogsz viselkedni, vagyis valóban szétcseszed a kapcsolataidat, mielőtt a másik elhagyhatna. Vagyis a minket ért hatásoknak, annak, hogy mások hogyan látnak, miként kezelnek mindet nagyon nagy befolyásuk van a személyiségünkre és a cselekedeteinkre. Még akkor is, ha ezt észre sem vesszük sokszor, mert egyáltalán nem tudatos.

A másik nagy tanulsága a történetnek, hogy milyen könnyű teljesen lerombolni a bizalmat valakiben. Elég, ha egyetlen olyan ember elárul, akiben megbíztál, és onnantól kezdve senkiben nem tudsz újra teljesen megbízni, állandóan azt várod, hogy megint bántani fognak. És mivel így gondolkodsz a másikról, te bántod meg végül őt. És így valóban nem működik egyetlen kapcsolat sem.

Luc és Oliver előző kapcsolatai is rosszul végződtek. Lucot nagyon csúnyán átverte a pasija, ezért képtelen a bizalomra. Oliverrel pedig a korábbi kapcsolataiban elhitették, hogy unalmas, elviselhetetlen, ezért azt gondolja, senki nem maradna meg mellette hosszú távon. És ha két ilyen lelki sebeket hordozó férfi összekerül, akkor elkerülhetetlenek a félreértések, viták és végül a szakítás. Kivéve, ha ez a két pasi megegyezik abban, hogy csak álkapcsolatról van szó közöttük. Mert egy álkapcsolat pusztán üzlet, annak nincsen érzelmi kockázata, így Luc és Oliver észre sem veszik, de szép lassan ellazulnak egymás mellett.

– Nem hiszem el, hogy a semmiből itt termek az ajtódban, ragaszkodom ahhoz, hogy folytassuk az álrandizást, nyavalygok apám rákjáról, masszív vitát folytatok a logisztikáról, valóságshow-t nézetek veled, aztán elalszom.
– És még áfonyával is megdobtál.
– Ki kéne dobnod.
– Már megpróbáltam. Nem jött össze.

Persze így is van a történetben bonyodalom, félreértés, álszakítás, álkibékülés, de érdekes volt végigkövetni, ahogy a két srác végül kinyílt egymás előtt.

Luc és Oliver baráti és családi kapcsolatai is izgalmasak. Lucnek nagyon jó a kapcsolata az anyjával, aki egy nyitott, pozitív személyiségű nő. Az apja viszont elhagyta őket egészen pici korában, így bár az ő hírneve miatt szenved, valójában semmiféle kapcsolata nincs a férfival. Aztán egy bizonyos ok miatt felbukkan a pasas, és közli, hogy meg akarja ismerni a már huszonéves fiát. Ez a szál végig nagyon-nagyon bosszantott. Mármint nem azért, mert rosszul volt megírva, sőt, kifejezetten tökéletesen visszaadta egy önző apa állítólagos megtérését, és kifejezetten elégedett voltam a szál lezárásával is. Azért bosszantott, mert a valóságban is túl sok ilyen férfi van, és túl sok miattuk szenvedő gyerek (pl. az én apámat is nehezen lehetne mintaapának nevezni), és így nagyon átéreztem Luc helyzetét.

De Olivert talán még jobban sajnáltam a családja miatt. A szülei és a többi rokona is konkrétan bántalmazó személyiség. Őt és a bátyját is gyötrik, kínozzák, megalázzák, leszólják, mindezt olyan csomagolásba öltöztetve, mintha ők csak jót akarnának a gyerekeiknek... Hall tökéletesen bemutatja, milyen is egy ilyen család, és ehhez mérten tökéletesen felépítette Oliver személyiségét. Ahogy megismertem a családját, azonnal megértettem, hogy ő miért lett olyan, amilyen. Minden kirakós a helyére került. És nagyon reméltem, hogy Luc segítségével ki tud szakadni ebből a bántalmazó környezetből végül.

Barátok terén viszont mindkét srác jól járt. Igaz a mondás, hogy az ember magának is választhat családot, ők pedig jól választottak. Mindkettejük baráti köre kisebb dolgokat leszámítva szimpatikus volt számomra. Priyát, Luc leszbikus barátját és Bridgetet, a hetero barátját kifejezetten bírtam. Priyának bejött a humorérzéke, Bridget meg annyira segíteni akart Lucnak megtalálni a boldogságot, annyira támogatta őt, hogy az egy igazi jó barátra vallott. És persze vicces helyzeteket szült.

A történetnek mégis a legfontosabb pontja a két főszereplő közötti kémia. Ha az nem működik egy romantikus sztoriban, akkor minden mindegy. Ebben a könyvben imádtam a főszereplők közös jeleneteit, ahogyan játszották az álkapcsolatot, miközben mi, olvasók már rég tudtuk, hogy tényleg egymásba vannak zúgva. Jókat mosolyogtam rajtuk, néha jól megölelgettem volna őket, máskor pedig legszívesebben elbeszélgettem volna a fejükkel, hogy ne viselkedjenek már ennyire dinka módon. A lényeg, hogy igazán megkedveltem őket.

Ahogy láttam, van a sorozatnak már angolul folytatása, nagyon remélem, hogy hamarosan az is megjelenik majd magyarul, mert kíváncsi vagyok Luc és Oliver életének a folytatására.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon fontos pszichológiai, lelki kérdéseket boncolgat, ami kifejezetten tetszett. A két főszereplő srác között működik a kémia az oldalakon, mindketten igazán kedvelhetőek, ahogyan a barátaik is. A családi szálak megviselik az ember lelkét, de tökéletesen vannak felépítve.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretik a pszichológiai mondanivalóval rendelkező, romantikus, humoros történeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A könyv az egyik legjobb könyves témát dolgozza fel: amikor egy álkapcsolatból igaz szerelem válhat. Szerencsére sok ilyen történet olvasható el magyarul, és mi elég sokat szeretünk is ezek közül.
A mostani játékunk során olyan könyvekből találsz idézetet, amikben szintén egy álkapcsolat áll a központi szerepben. A feladatod, hogy rájöjj mely regényből idéztünk, és beírd a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába a kötet címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

„– Akkor sem esnék neked, ha te lennél az utolsó nő a földön, és a mi vállunkra nehezedne a fajfenntartás terhe.”


Állomáslista:

09. 28. Spirit Bliss Sárga könyves út 
09. 30. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás
10. 02. Hagyjatok! Olvasok! Blog
10. 05. Sorok Között extra állomás

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése