~ Sárga könyves út ~

2023. december 24., vasárnap

Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója – Blogturné



Ben Miller idén karácsonyra is elhozott nekünk egy különleges történetet, az Egy karácsonyi manó naplóját. Tarts te is velünk, olvasd el az értékeléseinket, és ha velünk játszol, akár nyerhetsz is egy példányt a kötetből!


Miért választottam magamnak ezt a könyvet?

Nos, szerettem volna idén is olvasni valami aranyos karácsonyi történetet, és ez a címe, a borítója alapján ilyennek tűnt. Idén nagyon karácsonyi hangulatom volt karácsony előtt, aztán jött a kórház, és most nem ehetek finomságokat, nem ácsoroghatok sok ideig, így nem tudom szokásomhoz híven feldíszíteni a fát, és az ajándékomat is már korábban megkaptam, szóval... elmúlt ez a hangulat. Ez a kis könyv viszont, ha csak az olvasás idejére is, de segített egy kicsikét átérezni a karácsonyt mindennek ellenére.


Véleményem a könyvről

A történet egy Tógi nevű manóról szól, aki nagyon szeretne Karácsony apó mellett karácsonyi manó lenni, és ajándékokat készíteni a gyerekeknek. Korábban is már készített gyűrűsfarkú makikat plüssjátékként a testvéreinek és a környékbeli gyerekeknek, de minden álma ez az állás. Amikor behívják karácsonyimanó-tanfolyamra, azt hiszi, sínen van a jövője, ám egy játéktolvaj keresztbe tesz neki. Karácsony apóék azt hiszik, ő lopta el a játékokat, neki pedig, hogy tisztára mossa a nevét, ki kell derítenie, hogy ki a valódi tettes.

A regényke, ahogyan a címéből is sejthető, naplóformájú. Tógi napi bejegyzések során meséli el nekünk, mi is történt vele éppen. Megismerhetjük az életét, a családját, a sok-sok testvérét, azt, miként barátkozik össze Karácsony apó egyik lányával, Magyallal, valamint hogyan ismerkedik össze Grimmfi Maxszal, akinek az apja korábban a játékgyárat vezette, de aztán börtönbe került.

Tógi tényleg arra született, hogy karácsonyi manó legyen. Olyan lelkesedéssel gyártja a gyűrűsfarkú makikat a gyerekeknek úgy, hogy semmiféle érdeke nem származik a munkából, amilyennel talán még a már karácsonyi manóként ténykedő gyári alkalmazottak sem dolgoznak. Ennek ellenére nem egyszerű megszereznie az állást. Félreértik a lelkesedését, és nem akarnak esélyt adni neki. Ő is követ el apróbb hibákat, és a játéktolvaj is befeketíti, de Tógi nem adja fel. Végig küzd azért, hogy valóra váltsa a legfőbb vágyát. Vagyis ebben tökéletes példakép az olvasó kisgyerekek számára, akik láthatják, hogy bár nem egyszerű elérni a céljainkat, ha kitartunk, végül győzhetünk.

A Karácsony téren, a gyár kapuja előtt fiatal manókból álló hatalmas tömeg álldogált. A legkisebbek talán még az ötvenet sem töltötték be. Ola a kapunál tárgyalt velük, és megpróbálta jobb belátásra bírni őket, de a manók egyszerűen lehurrogták.
- Megérdemli, hogy kapjon még egy esélyt! - kiáltotta egyikük.
- Makirajongók, egyesüljetek! - visított egy másik.
- Tógi! - súgta oda nekem Szilva. - Híres lettél!

A nyomozás érdekes volt annak ellenére, hogy már a könyv közepén tudtam, hová fog kifutni a szál. De a kisgyerek olvasók nem biztos, hogy rájönnek arra, ki is a tolvaj, és miért teszi, amit tesz. És miközben Tógi rájön a tettes kilétére és megakadályozza a tervét, sok-sok kalandos, izgalmas eseményt él át, amik biztosan megfogják és fenntartják a gyerekek figyelmét.

Imádtam Tógi testvéreit. Cukik voltak, és viccesek. Tetszett, ahogyan Tógi bánt velük, hogy a kisebbeket sem rázta le, hanem plüsst varrt nekik, foglalkozott velük, komolyan vette az érzéseiket.

A történet teljesen ledönti a nemi sztereotípiákat, aminek nagyon-nagyon örültem. Míg Tógi fiúként imád plüssállatokat varrni, van is tehetsége hozzá, és boldoggá teszi, hogy a munkájával örömet okoz másoknak, addig Magyal drónok tervezésével és építésével foglalkozik. Ezzel azt üzeni a történet a kislányoknak, hogy igenis ők is foglalkozhatnak tudományokkal, gépekkel, ugyanúgy képesek megtanulni például azt, hogyan kell megépíteni és kezelni egy drónt, mint egy fiú. A kisfiúknak pedig azt, hogy lehetnek gondoskodóak, és nyugodtan varrhatnak, süthetnek, vagy csinálhatnak „lányos” dolgokat, ettől nem vesztik el férfi mivoltukat.

Magyal egyébként belevaló manólány volt, aki végig a barátja mellett állt, hitt Tóginak és segített neki a nyomozásban is. És a veszélyes helyzetekben sem ijedt meg.



Hogy tetszett ez a könyv?

A történet nagyon cuki, árad belőle a karácsonyi hangulat és kalandos is. Ledönti a nemi sztereotípiákat, ami nagyon pozitív számomra. Tógi egy kedves, tehetséges manófiú, aki a kitartásával megmutatja, hogy ha nem adjuk fel a nehézségek ellenére sem az álmainkat, akkor valóra válthatjuk őket.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a történetet.


Kiknek ajánlom a történetet?

Minden gyereknek, és azoknak a felnőtteknek, akik szeretnének egy kicsikét karácsonyi hangulatba kerülni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Nyereményjátékunkban ezúttal karácsonyi regényekből idéztünk, a te feladatod pedig csupán az, hogy kitaláld, melyik regényből származik a blogokon található részlet, és a megoldást beírd a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

„– Annyira hálás tud lenni mindenért – folytatja Caleb. – És sosem ítélkezik senki felett. Az ilyen emberek megérdemlik, hogy megkapják néha, amire vágynak.”


Állomáslista:

12. 16. Csak olvass!
12. 18. Szembetűnő
12. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 22. Utószó
12. 23. Dreamworld

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése