~ Sárga könyves út ~

2023. december 20., szerda

Adventi blogturné 2023 – Karácsonyi vásárok ajánlója„Van a csoda... Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek... Ez a karácsony csodája.”

Te vajon hiszel a karácsony csodájában? Hiszel a zöld fenyő varázsában?

Mi, a Blogturné Klub tagjai, több mint kétezer turnéval a hátunk mögött minden kétséget kizáróan hiszünk benne! S hogy bebizonyítsuk Neked is, hogy létezik, egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk!

December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk a legjobb adventi programokig.

Természetesen képzeletbeli puttonyunk sem maradt üres! Ha egy kicsit közelebb merészkedsz, és vetsz bele egy gyors pillantást, láthatod, mennyi kincs lapul még benne: sok-sok könyv, ami csak és kizárólag arra vár, hogy szebbé tegye olvasóink karácsonyát.

Tárd hát ki szívedet, kedves olvasó, és engedd, hogy a boldogság melege átjárjon.


A karácsonyi vásároknak különleges hangulatuk van, ezért szeretek anyával minden évben kimenni a pécsire. Idén is úgy terveztük, hogy elmegyünk az egyik volt általános iskolás osztálytársammal és egyben barátommal, valamint a gyerekeivel és Pötyikével, de aztán ez a közös vásározás nem jött össze sajnos. Az egyik héten ők lettek betegek, a másikon pedig én kerültem be a kórházba mély vénás trombózissal, és azóta nem császkálhatok hosszabb távon. Ennek ellenére úgy gondoltam, írok nektek a pécsi vásárról egy keveset, hátha valakinek lenne kedve megnézni még karácsony előtt.

Múlt évben is már a Konzum háta mögötti téren voltak különböző embernagyságú díszek, amikkel fotózkodni lehetett. Ezt akkor meg is tettem, lentebb találhatjátok a képeket erről. Ezek a kis díszek biztos, hogy azonnal rabul ejtik a gyerekeket, mert csillognak, karácsonyi hangulatot árasztanak, és oda lehet menni hozzájuk megfogdosni, megnézni őket, fotót készíteni. Van egy karácsonyi szán (rénszarvassal), amire fel is lehet ülni, valamint egy Télapó-ruhába öltözött maci, aminek az arca helyére bedughatod a fejedet, és így készíthetnek rólad fotót. Múlt évben volt egy ajándékdoboz és egy léghajó is a díszek között.

Ahogy feljebb sétál az ember a vásár felé, azonnal hallja a zsibongást, mindig elég sok ember jár arrafelé. Az illatok, a látvány azonnal meghozza a karácsonyi hangulatot. Mi mindig körbe szoktuk járni a bódékat, mert kíváncsiak vagyunk, miket árulnak a kézművesek. Múlt évben ajándékokat is vettem a soron, emlékeim szerint egy álomfogót és különböző ékszereket. Elég drága minden, de az ékszerek között lehet olyat találni, ami tényleg gyönyörű, és ahhoz képest azért nem egy érvágás az ára. Én amúgy sem hordok valódi aranyat, ezüstöt, és nagyon szeretem a kézműves ékszereket, szóval ezeket a standokat mindig végignézem. Néhány éve anyától én magam is kaptam onnan gyűrűket, medálokat, fülbevalókat is ajándékba.

Feljebb van egy könyves sátor is, amiben mindenféle könyv kapható valamivel talán olcsóbban, mint egy könyvesboltban. Szokott lenni gyerekrészleg mesekönyvekkel, tiniknek való könyvek, receptkönyvek, különböző tudományos könyvek és atlaszok, nyelvkönyvek és szótárak és egyéb érdekességek. Jó pár évvel ezelőtt itt vettem egy gyönyörű Benedek Elek-mesekönyvet egy ismerős kisfiúnak. Szóval érdemes körbenézni.

Legfelül a lovasszobor háta mögötti térnél már ételeket és italokat árulnak. Őszintén bevallom, oda eddig csak egyszer mentünk fel évekkel ezelőtt, és már akkor is úgy hagytuk ott, hogy végül nem vettünk semmit, mert egyszerűen nem éri meg pécsiként ott enni, inni semmit. Inkább hazamegy az ember, és tizedannyi pénzből elkészíti ugyanazt az ételt magának. Turistaként vagy gazdag emberként persze teljesen jó az a rész is, de fizetésből élő pécsiként én sosem vettem ott semmit, és hacsak nem nyerek egyszer a lottón, amit soha nem is veszek, valószínűleg soha nem is fogok.

Szóval, ami miatt érdemes kimenni a vásárba szerintem, az a hangulat, amit az illatok, hangok, emberek, bódék árasztanak magukból, mert azonnal megérzi a karácsonyt az ember. Valamint érdemes még megnézni a kézműves ékszereket és a könyves sátrat is. Ó, és korábban láttunk ott egy nagyon klassz táskás standot, tényleg gyönyörűséges táskákkal. Sajnos azok is iszonyatosan drágák voltak, szóval nem vettünk semmit onnan, de ha valakinek van némi félretett pénze, annál a standnál megéri megállni, mert gyönyörű táskához juthat az ember, és egy csodásan dolgozó kézműves további munkáját támogatja ezzel az ember.

Úgy tudom, hogy különböző zenei, gyerek- és egyéb programok is vannak a vásárhoz kapcsolódóan, de őszintén szólva, még sosem találtam olyat, ami úgy igazán érdekelt volna, szóval még sosem mentem el egyikre sem. De ha valakinek van gyerkőce, vagy kedveli a koncerteket és hasonlókat, az biztosan talál a programok között is valami érdekeset a maga és családja számára.

Tudomásom és az internet szerint, ha valaki a pécsi karácsonyi vásárba nem tud eljönni, mert az ország más tájain él, akkor több helyen is van lehetősége ilyesmire. Egyfelől ott van a budapesti karácsonyi vásár, ami mások elmondása szerint hatalmas, de iszonyatosan drága. Még sosem jártam ott, de egyszer majd szeretnék elmenni. Nem is feltétlenül azért, hogy bármit is vegyek, egyszerűen csak körülnézni, sétálgatni.

Aztán Szentendrére is egyszer érdemes lenne elmenni, mert ott a vásár mellett igazi Karácsony Múzeum is van, ami biztosan érdekes lehet. Aztán érdekelne még az egri vásár is, ahol bár a Varázslatos Jégpalotát gyerekeknek tervezték, szerintem én is simán élvezném. Maximum kölcsönkérném egy baráti család gyerekét, hogy ne legyen ciki egyedül odamenni.

A győri karácsonyi vásáron az óriáskerék lenne az, ami a leginkább vonzana, imádom az ilyen vidámparkos dolgokat. Debrecenbe pedig azért mennék el szívesen, mert az ottani vásárt beválogatták Európa 20 legjobb kisebb méretű karácsonyi vására közé 2022-ben, aminek biztosan megvolt az oka.

Ti mely városok karácsonyi vásáraiban jártatok már? És melyeket néznétek meg szívesen?Nyereményjáték:

Ebben a játékban minden állomáson találsz egy kérdést, ami a karácsonyhoz kötődik. Nincs más dolgod, mint a Rafflecopter helyes sorába beírni a megfelelő választ.

A turné végén a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásából 5 ajándékkötet kerül kisorsolásra (a kötetek címeit a Rafflecopter-doboz tetején találjátok) azok között, akik minden állomást teljesítenek.

Figyelem! Bloggereink csak Magyarország területére postáznak. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Kérdés a játékhoz:

Mit talált fel W. C. T. Dobson ?


Állomáslista:

12/20: Spirit Bliss Sárga könyves út - Karácsonyi vásár ajánlója
12/21: Hagyjatok! Olvasok! - Karácsonyi fanfiction
12/22: FüggőVég - Ajándékok, amiket a TOP 5 kedvenc könyves karakternek adnék
12/23: Csak olvass! - Saját történet
12/24: Közös meglepetés

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése