~ Sárga könyves út ~

2023. december 10., vasárnap

Sophie Gonzales: Papíron tökéletes – Blogturné



Mi történik, ha titokban szerelmi tanácsokat adsz az iskolatársaidnak, de még a legjobb barátnőd sem tudja ezt rólad? Mit tennél meg, hogy ne is tudja meg? Darcy Phillips kénytelen segíteni az idegesítő, ám veszedelmesen dögös új fiúnak, ha nem akarja, hogy a titkára fény derüljön.
Tartsatok bloggereinkkel ezen a humoros YA blogturnén, és ne felejtsetek el játszani a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott Perfect on Paper – Papíron Tökéletes példányért!


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, azonnal megörültem, amikor kiderült, hogy megjelenik ez a könyv, mert bár egyre több LMBTQ+ könyv jön ki magyar nyelven, biszexuális lányokról/nőkről szóló nagyon kevés van. Általában inkább meleg vagy biszex srácokról/férfiakról írnak történeteket, amiket szintén imádok, de úgy gondolom, hogy az lenne a jó, ha az LMBTQIA betűinek mindegyike egyforma reprezentációt kapna.


Véleményem a könyvről

A regény egy Darcy nevű lányról szól, aki amellett, hogy biszexuális, titokban szerelmi tanácsadó szolgáltatást működtet az iskolájában. Senki nem tudja, hogy ő adja a tanácsokat, még a legjobb barátnője, Brooke sem, akibe egyébként Darcy bele van zúgva. Ám a titkok nem maradnak örökké titkok, Darcy véletlenül lebukik az egyik iskolatársa, Alexander Brougham előtt. A fiú épp most szakított a barátnőjével, de vissza akarja őt kapni, ezért Darcy segítségét kéri.

A történet igazából egy tipikus tinédzsersztori szerelemmel, titkokkal, útkereséssel, bizonytalansággal, baráti, családi, iskolai és szerelmi problémákkal. De őszintén szólva, én ezt nem bántam. Mert szerintem azok a történetek a leghasznosabbak és legreálisabbak, amik szimplán bemutatják, hogy egy LMBTQ+ ember is pont ugyanolyan ember, mint egy heteró. Ugyanúgy érez, ugyanolyan problémákkal küzd, ugyanolyan vágyai és álmai vannak, ugyanúgy éli a hétköznapokat. Ebben az esetben annyi a különbség, hogy Darcy nem egy srácba van belezúgva a sztori egy részében, hanem egy lányba, és ennyi.

Már az elején tudtam, hogy a regény lényegében egy biszexuális lány fiúval kapcsolatos szerelmi történetét mutatja majd be, mert bár Brooke is ott van a képben, nyilvánvaló, hogy a fő szerelmi szál másik főszereplője Brougham. Ennek köszönhetően előkerülhetett egy nagyon fontos téma a könyvben, méghozzá a bifóbia. Ironikus, de a melegek és leszbikusok egy része ugyanúgy áltények alapján ítélkezik a biszexek fölött, mint ahogyan a homofóbok teszik a melegek felett. Egyfelől sokan azt hiszik, hogy aki biszex, az valójában meleg, csak nem akarja bevallani. Ez nem igaz! Megkérdőjelezhetetlenül vannak emberek, akik egyszerűen mindkét nemhez vonzódnak, és kész. Másfelől sok meleg és leszbikus azért nem akar biszexuális emberrel kezdeni, mert azt gondolja, hogy a biszexek nem hűségesek, úgyis félre fognak lépni a másik nemmel. Ez szintén nem igaz! Az, hogy valaki félrelép-e, nem attól függ, hogy biszex, meleg vagy heteró, hanem a személyiségétől. Egy meleg vagy heteró is pont annyi eséllyel léphet félre, mint egy bi. És egy biszex is pont annyira lehet egy életen át hűséges, mint egy meleg vagy egy heteró. És végül ott van az a butaság, hogy ha egy biszex végül az ellenkező nemből választ magának párt, akkor már nem is biszex és nem tartozik az LMBTQ+ közösséghez. Ez sem igaz! Attól még, hogy biszex nőként férfi párod lesz vagy biszex férfiként női párod, ugyanúgy biszex maradsz, csak épp egy ellenkező nemű partner mellett kötelezted el magad.

Szóval, igen, Darcy a Broughamnek való tanácsadás során szép lassan beleszeret a srácba, de fél attól, hogy ha elkezd járni vele, akkor az iskolai Queer Kérdések Klubja tagjai majd kizárják maguk közül. Hogy a félelme alaptalan-e, vagy sem, azt nem árulom el, mindenesetre örülök, hogy előkerült ez a téma is.

Darcy Broughammel való kapcsolata is nagyon tetszett. Először beképzelt, gazdag bunkónak hiszi a srácot, mert teljesen félreérti a viselkedését. De ahogy haladunk előre a szerelmi tanácsadásban, úgy derül ki egyre több minden a fiúról, és Darcyval együtt szép lassan rájövünk, hogy valójában milyen is Brougham. A közös jeleneteik viccesek és cukik voltak, és mivel éreztem köztük a kémiát, így egyáltalán nem is bántam, hogy végül nem két lány szerelméről szólt a történet.

A mellékszálak sem maradtak ki. Brooke szerelmi szála, amibe Darcy kicsit belekavar, Brougham családi konfliktusai, a Darcy tanácsadásából fakadó iskolai botrány mind hozzátettek egy kicsit ahhoz, hogy a történet pörögjön.

És persze a tanácskérő és -adó üzenetek is érdekesek voltak. Darcy tényleg profi tanácsokat adott, amit akár egy szakember is megirigyelhetne. Tetszett, hogy ennyire elkötelezett, hogy lelkesen képzi önmagát. Bár ez nem volt benne a történetben, de úgy képzelem a „folytatást”, hogy Darcyból végül párkapcsolatokkal foglalkozó pszichológus lesz, mert nemcsak ért a témához, de imád is ezzel foglalkozni.


Hogy tetszett ez a könyv?

Lényegében ez egy teljesen átlagos ifjúsági szerelmi történet annak ellenére, hogy egy biszexuális lány a főszereplője. Megkedveltem Broughamet, szerettem a Darcyval közös jeleneteiket, és örültem, hogy olyan aktuális és fontos kérdések is előkerültek a regényben, mint a bifóbia.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a történet.


Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Igazából mindenkinek, akár azoknak is, akiket nem különösebben érdekelnek az LMBTQ+ sztorik, mert ebben az esetben egy lány-fiú szerelmi történet áll a regény középpontjában.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Játékunk ezúttal egy IGAZ/HAMIS játék. Minden állomáson találtok egy kérdést a könyvvel kapcsolatban, amelyre meg kell keresnetek a választ a fülszövegben vagy a kiadó honlapján található beleolvasóban, és el kell döntenetek, hogy igaz vagy hamis az állítás az állomásokon.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


A játékhoz:

IGAZ VAGY HAMIS? (...) a szóbeszéd szerint ő az egyik legdögösebb végzős a St. Deodetusban. Közelről rá kellett jönnöm, hogy a szóbeszéd határozottan téved. Brougham orra olyan volt, mintha egyszer csúnyán eltört volna.


Állomáslista:

12. 04. Readinspo
12. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése