~ Sárga könyves út ~

2023. december 25., hétfő

Freya Marske: Csodálatos világosság



Miért választottam ezt a könyvet?

Blogturnés társam, Tibi ajánlotta nekem azzal, hogy LMBTQ+ könyv, és szerinte tetszene nekem, én pedig örömmel bólintottam rá. Eredetileg úgy volt, hogy turnézom vele, de pont akkor kerültem be a kórházba, amikor a turné ment, így ez nem jött össze sajnos.


Véleményem a könyvről

Először is nagyon örülök, hogy Tibi felhívta a figyelmemet erre a könyvre, mert nem egy megszokott LMBTQ+ történet, igazán különleges és egyedi. Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog, de nagyon beszippantott. És igazán gyönyörű a könyv élfestése.

A történet egy Robin nevű fiatal nemesről szól, akinek a szülei nemrég meghaltak, így most neki kell fenntartania önmagát, a húgát és a családi háztartást. A szülők nem sok pénzt hagytak a gyerekekre, ezért Robin kormányzati tisztséget vállal. Egy véletlen során egy furcsa körülmények között eltűnt férfi állását kapja meg, akiről kiderül, hogy egyfajta kapcsolattartó volt a mágiával bíró emberek és az egyszerű hétköznapi halandók között. Robin, bár eddig azt sem tudta, hogy a mágia létezik, már az első munkanapján bajba kerül. Ködfelhőbe burkolózó arcú emberek támadnak rá, valamiféle szerződést keresnek nála, és fájdalmas átkot bocsátanak rá. Ha nem találja meg nekik az elődje által elrejtett szerződést, egyre nagyobb fájdalomrohamok törnek majd rá, míg végül belehal az átokba. Szerencséjére a munkájának köszönhetően összeismerkedik egy mágikus családhoz tartozó nemessel, Edwinnel, aki bár magának való, mégis meg akarja menteni Robin életét. Együtt próbálják megtörni az átkot, és megtalálni a szerződést, mielőtt túl késő lenne. A nyomozásuk során pedig szép lassan egymásba szeretnek...

Ez a történet 3 in 1. Egyfelől egy nagyon érdekes mágikus fantasy, aminek a világa igazán izgalmas. Már csak azért is, mert az Eduárd kori Angliában játszódik a sztori. Vagyis egy olyan korban, amikor a melegek szó szerint az életüket kockáztatták azzal, ha kapcsolatot létesítettek egy saját nemükbeli emberrel. Ennek köszönhetően mind Robin, mind Edwin nagyon diszkréten bánik ezzel a titokkal, nem mutathatják ki nyíltan sem azt, hogy kicsodák, sem azt, ami kialakult közöttük. Ez lehetne izgalmas és titokzatos is, és a maga módján az is, de közben iszonyatosan szomorú. Elképzelni sem tudom, milyen lehet olyan világban élni, ahol szó szerint meggyilkolhatnak azért, aki vagy, holott semmi rosszat nem tettél. Ahol csak úgy lehet túlélni, hogy egész életedben, minden egyes percben szerepet játszol és titkolózol. Sokszor még a szeretteid előtt is. Iszonyatos lehet. És örülök, hogy a modern nyugaton ez már nem így működik, még ha ez bizonyos kisméretű, de nagyhangú, és sajnos nagy hatalmú csoportoknak nem is tetszik.

A mágia világa egyébként igazán kidolgozott és varázslatos a sztoriban. Már maga a módja is tetszik, ahogyan varázsolnak benne, de a különböző varázslatok is érdekesek. Főképp, hogy Edwin családja játékra használja ezeket, és én, még ha a háttérben megbújó céljaikkal nem is értek egyet, imádom a játékot és imádom a mágiát is. Ha pedig ez a kettő összekapcsolódik, az igazán szórakoztató (meg veszélyes, de amíg csak a könyvlapokon az, addig nem számít...).

– (...) És a mágia olyan, mint bármelyik másik erő. Ha túl sokat használsz belőle, meg kell várnod, hogy újratöltődjön. Szóval, ha a következő órában egy sárkány esik be a könyvtár ablakán, neked kell megmentened minket.
– Egy sárkány...
Edwin ránézett. A tekintetében ott csillogott a rá oly jellemző irónia.
– Te szemét! – vigyorodott el Robin. – Tényleg felcsigáztál!

De ez a regény nemcsak fantasy, hanem krimi is egyben. Robinnak és Edwinnek nem csak azt kell kinyomozniuk, hogy mi történt Robin elődjével, hanem azt is, hogy hová rejtette a keresett szerződést, valamint, hogy kik állnak a háttérben és mik a céljuk. A nyomozás valóban veszélyes, szereplőink többször is konkrét életveszélybe kerülnek, de izgalmas volt velük együtt végigkövetni a nyomokat, elméleteket felállítani és rejtélyeket megfejteni.

És végül persze, ez egy romantikus történet is, hiszen Robin és Edwin románca a cselekmény középpontjában áll. Mindkét karakter nagyon egyedi, nagyon szerethető és nagyon sebzett. És tökéletesen illenek egymáshoz, kiegészítik egymást. Nagyon tetszettek a közös jeleneteik. Őszintén bevallom, nem igazán vagyok oda az erotikus jelenetekért (nemcsak az LMBTQ+ könyvekben, hanem úgy alapvetően), de ebben a könyvben ezek elég sokat hozzátettek a karakterek személyiségéhez. Megmutatták, hogy miféle félelmeik, múltbeli sebeik vannak. Szóval nem voltak céltalan jelenetek, hanem nagyon is építették a történetet.

A könyv vége felé kiderülő titkok egy része meglepett, a másik részére számítottam, az viszont nagyon egyedi volt, ahogyan az író lezárta a sztorit. A legtöbb történetben a jó egyszerűen legyőzi a gonoszt, és mindenki boldogan él, míg meg nem hal. Na itt ez nem ennyire egyszerű. Persze valószínűleg azért, mert elvileg lesz folytatása a történetnek, de így is egyedinek találtam ezt a lezárást.


Hogy tetszett ez a könyv?

Nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog, de igazán egyedi, összetett és izgalmas. A főszereplő karaktereket nagyon megkedveltem, jó párost alkottak mind a nyomozásban, mind a magánéletben. Nagyon kíváncsi vagyok a sztori folytatására, mert a gonoszokkal való harc nem lett teljesen lezárva ebben a részben, és kíváncsi vagyok, mire jut majd Robin és Edwin. Ahogyan arra is, hová fut ki a kapcsolatuk.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretne egy egyedi, izgalmas, mágikus LMBTQ+ regényt olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése