~ Sárga könyves út ~

2022. február 24., csütörtök

Klassz könyvek kezdő olvasóknak – Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi-könyvek – Blogturné



A Móra Kiadónak köszönhetően ezúttal egy Klassz könyvek kezdő olvasóknak turnét tartunk. Ennek keretében a Már tudok olvasni, a Rém jó könyvek, valamint a Harisnyás Pippi-könyvek közül mutatunk be nektek néhányat. Ezek a kis mesék az olvasni tanuló gyerekeket segítik a betűk világának megismerésében, miközben szórakoztatják is őket. Öt bloggerünk mondja el ezúttal a véleményét ezekről a mesekönyvekről, és természetesen ti is nyerhettek a könyvek közül saját példányt.


Miért választottam ezeket a könyveket?

Először a Szívek szállodája című sorozatban hallottam Harisnyás Pippiről, csak akkor film formájában. Rory és az anyja olyan lelkesedéssel beszéltek róla, hogy amikor megláttam, hogy ez a történet létezik könyvként is, mindenképpen el akartam olvasni.


Véleményem a könyvekről

A könyv ismertetője alapján léteznek hosszabb Pippi-regények is, ezek a kis mesekönyvek pedig ezeknek a rövidített, egyszerűsített, a legkisebb gyerekeknek szánt (6+-os) változatai. Elvileg az eredeti történetek nagy része benne van ezekben a mesekönyvekben is, csak gondolom, egyszerűbb nyelvezettel, több rajzzal, az adott korosztály szintjének megfelelve.


Az Ismered Harisnyás Pippit? című rész egyfajta bevezető kötet. Tomi és Annika szomszédjába beköltözik egy különös kislány, Harisnyás Pippi. A gyerek képes a feje fölé emelni egy lovat, szeleburdi, hatalmas fantáziával rendelkezik és szereti a kalandokat. A három gyerek azonnal összebarátkozik.

A történet több fejezetre van osztva, ezek különféle kalandokat tartalmaznak. A gyerekek hol hétköznapi dolgokkal foglalkoznak, reggelit készítenek, házi munkát végeznek, hol pedig különleges, egyedi és vicces tevékenységekben vesznek részt, például érdekes tárgyak után kutatnak, elmennek a cirkuszba (de nem csak nézőnek!), betörőt fognak, vagy épp szülinapoznak.

Hogy Pippi mitől olyan erős és ügyes, azt végül is nem tudjuk meg, egyszerűen ő csak ilyen. Tomival és Annikával együtt nagyon szerethető karakterek mindhárman, és igazán cukin vannak megrajzolva, ebben a kötetben a piros és fekete színek segítségével. Szerintem a fiatal olvasók könnyen megkedvelik őket, és azt kívánják, bárcsak ők is a szeleburdi kislány barátai lehetnének.


A Harisnyás Pippi talál egy csunkot című könyv számomra egy picivel izgalmasabb volt. Ez már nem egy bevezető rész, amiben több apró sztori található, hanem egyetlen történetszálat visz végig a könyvön az író. Pippi kitalál egy érdekes szót: csunk, de fogalma sincs róla, mi is az a csunk. Ezért ő, Tomi és Annika nekiállnak felkutatni. Elmennek sok helyre, a cukorkaüzletbe, a vaskereskedésbe, az orvosi rendelőbe, bemásznak egy nyitott ablakon is, ám végül a csunkot ott találják meg, ahol nem is gondolták volna.

Ez a rész azért tetszett, mert engem is végig érdekelt, mi a manó lehet az a csunk. Kíváncsi voltam, hogy hová megy legközelebb a három gyerek kutatni, és végül, mire jutnak az egész keresgélés során. Hogy mi is a csunk, azt persze, nem árulom el, majd megtudjátok a mesekönyvből ti is.

Az illusztrációk ebben a kötetben is nagyon cukik, de itt kék-fekete színek alkotják őket. És a könyv végén olvashatunk néhány érdekességet Pippiről, valamint játszhatunk egy kis különbségkeresős játékot is.

Mindkét könyv esetében a betűk nagyméretűek, minden oldalon csak néhány sor található (néhány oldal kivételével, ahol kicsit több az írás), vagyis tökéletes a könyv az olvasás gyakorlásához a gyerekeknek.




Hogy tetszettek a könyvek?

Aranyosak voltak, a csunkos második rész egy kicsivel jobban lekötött, mint az első, bemutatkozó kötet. Szívesen elolvasnám az eredeti regényeket is egyszer majd, mert azok valószínűleg a korom okán még jobban tetszenek majd.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a két könyv.


Kiknek ajánlom a könyveket?

Minden kisgyereknek, aki szeret vicces kalandokban részt venni, és éppen az olvasás rejtelmeit tanulmányozza.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Első olvasós élményeitekről teszünk fel ezúttal kérdéseket nektek a turné állomásain. A feladatotok az, hogy beírjátok a választ a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Melyik mesét utáltad gyerekként?


Állomáslista:

02. 19. Nem félünk a könyvektől
02. 20. Csak olvass!
02. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 22. Veronika’s Reader Feeder
02. 23. Nem félünk a könyvektől
02. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 25. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése