~ Sárga könyves út ~

2022. február 23., szerda

R. J. Hendon: Médák (Overtoun-trilógia 2.) – Blogturné



R.J. Hendon Korcsok című könyvével már futott egy turnénk, de most a Blogturné 3 bloggere újra ebbe az izgalmas disztópiába veti bele magát. Ráadásul segítünk azoknak is, akiknek szükségük van a történet felelevenítésére, hiszen az egyik bloggerünk által felidézzük az első részt is, a másik két bloggerünk pedig a második részt és az előzménytörténetet véleményezi. Természetesen a játék sem maradhat el, a turné végén Ti is nyerhettek egy példányt az egyik regényből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Az első rész igazán egyedi, izgalmas, érdekes és szórakoztató volt számomra, ezért fel sem merült bennem, hogy ne érdekelne a folytatás. Biztosra vettem, hogy ezzel a résszel is teljesen elégedett leszek, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire.


Véleményem a könyvről

Eltelt néhány év, Rany már felnőtt és beházasodott a Mentmore-családba. Férjét, Ayerst diplomáciai küldetésre küldik a juraiakhoz, Rany pedig annak ellenére, hogy csak érdekházasságban élnek, örömmel vele tart felfedezni egy új országot. A boldog izgatottsága azonban nem tart sokáig. Egy furcsa vihar csap le, amely elpusztít mindent, amire az alkotójának nincs már szüksége. De vajon ki teremthette a vihart, és mi a célja vele? Eközben Overtounban a médák (akikről az ott élők azt gondolják, hogy mesterségesen alkotott, gyereknek kinéző, de érzelmekkel és saját akarattal nem rendelkező rabszolgák) kezdenek az öntudatukra ébredni.

Először kicsit megijedtem, amikor rájöttem, hogy éveket ugrottunk előre az időben, mert nagyon szerettem Rany karakterét belevaló gyerekként. Kíváncsi voltam, vajon felnőttként képes leszek-e ugyanúgy megkedvelni őt. Aztán rájöttem, hogy az alapszemélyisége mit sem változott. Hiába él a Mentmore-ok között, hiába ment feleségül egyikükhöz, még mindig az a szabadság és boldogság után áhítozó, másokkal együttérző lélek, aki korábban is volt.

Ayerst is elég hamar megkedveltem. Bár a családja hatására vette feleségül Ranyt, a szíve mélyén mégis kötődik a feleségéhez, és ő is hozzá. Megtartják egymástól a távolságot, nem tudják, mennyire bízhatnak a másikban, ennek ellenére pislákol bennük a szerelem. Imádtam a kettősüket menekülés közben, ahogy ösztönösen vigyáztak egymásra, aggódtak a másikért, és még ők maguk sem értették ennek az okát.

Nagyon tetszett, hogy ebben a könyvben kicsit jobban kinyílt az olvasók előtt a megteremtett világ. Az első részben csak Overtounnal és a körülötte lévő szűk környezetével ismerkedhettünk meg. Azt sem tudtuk, létezik-e máshol működő emberi közösség. Most viszont ténylegesen is megismerkedhettünk egy újabb néppel, valamint a karakterek beszélgetéséből, gondolataiból egyéb helyekről is tudomást szerezhettünk. Ezenkívül Ranyék vándorlása során is eljuthattunk különböző helyekre.

A juraiak közössége eleinte szimpatikusabbnak tűnt, mint az overtouniak, ám Rany kilovaglós jelenete után rá kellett jönnöm, hogy minden közösségnek megvan a jó és rossz oldala, nincsenek utópiák, és sosem lehet boldog minden egyes ember.

Örülök, hogy az állatok, főképp a kutyák ebben a részben is felbukkantak. Angyalon kívül újabb eb került a történet középpontjába, és általa valaki más is a múltból. Bár egyelőre még nem tudtuk meg, ki az illető, nekem van egy tippem. Kíváncsi leszek majd a harmadik rész olvasásakor, hogy bejön-e.

Baid karaktere is visszatért, és bár továbbra is negatív szereplő, akiben valódi gonoszság lakozik, ennek ellenére nagyon szerettem róla olvasni. Érdekes, összetett férfi, akiről nem tudni soha, hogy megölni akar, vagy épp valamilyen okból megmenteni. A második könyv vége után úgy vélem, a harmadik könyvben nagyon fontos szerepe lesz, kíváncsi vagyok, hogy miképpen, és végül marad-e a sötét oldalon...

Tisztábban látta a saját szürkeségét, mint valaha. Régi-új szavak formálódtak benne, és kaptak értelmet.
Eldobható.
Pótolható.
Alárendelt.
Rabszolga.

A médák is érdekesek voltak. A vihar irányítóival egyetemben felvetették azt az igazán izgalmas kérdést, vajon mikortól számítunk embernek, mi tesz minket emberré. A médákat úgy tenyésztették, kinézetre olyanok, mint a gyerekek, mesterséges körülmények között nevelik, tartják őket, és veszélyes, nehéz, gusztustalan munkákat bíznak rájuk. Megtanították nekik, miképpen kapcsolhatják át az agyukat, de ez az elmemanipuláció nem tökéletes. A médák mindennek ellenére éreznek, és egyre többet fognak fel abból, hogy miképpen is tartják őket. Öntudatra ébrednek szép lassan, egyre többen. Én olvasás közben nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy gyerekek. Legszívesebben mindegyiket megölelgettem és megvédtem volna. És alig vártam, hogy végre letépjék a láncaikat. Ami pedig a végén kiderült róluk... Nos, kíváncsi leszek, mi sül ki a dologból.


Hogy tetszett a könyv?

Számomra ilyen egy valóban tökéletes regény. A stílusa, a cselekmény- és karakterépítése, a mondanivalója... nos, semmiben nem találok hibát. R. J. Hendon ezzel felkerült a top 5 kedvenc íróm és a magyar író példaképeim listájára. Ő azon kevés magyar író egyike, akitől mindent el akarok olvasni, amit csak ír, mert tudom, hogy valami kiemelkedően jót kapok a kezembe.

Vagyis összességében IMÁDOM, IMÁDOM, IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy igazán minőségi disztópiát szeretne olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A Korcsok blogturnéjában is a kutyák álltak a középpontban, itt sem lesz ez másként. Most azonban picit szűkítünk a körön és olyan kutyákat mutatunk Nektek, “akik” disztópiákban, poszt-apokaliptikus filmekben / sorozatokban tűntek fel. Annyit segítséget adunk, hogy nem a kutyák nevét kell kitalálni:), hanem a FILM / SOROZAT CÍMÉT kérjük beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (lehet, angolul vagy magyarul is, bármelyiket elfogadjuk).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

02. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út - Médák értékelés
02. 25. Kelly &Lupi olvas - Médák értékelés
02. 27. Könyv és más - Médák értékelés
03. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út - Gyomláló értékelés
03. 03. Kelly & Lupi olvas - Gyomláló értékelés
03. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út - extra interjú

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése