~ Sárga könyves út ~

2022. február 21., hétfő

Klassz könyvek kezdő olvasóknak – Már tudok olvasni 3. szint és Rém jó könyvek 6. szint – Blogturné




A Móra Kiadónak köszönhetően ezúttal egy Klassz könyvek kezdő olvasóknak turnét tartunk. Ennek keretében a Már tudok olvasni, a Rém jó könyvek, valamint a Harisnyás Pippi-könyvek közül mutatunk be nektek néhányat. Ezek a kis mesék az olvasni tanuló gyerekeket segítik a betűk világának megismerésében, miközben szórakoztatják is őket. Öt bloggerünk mondja el ezúttal a véleményét ezekről a mesekönyvekről, és természetesen ti is nyerhettek a könyvek közül saját példányt.


Miért választottam ezeket a könyvet?

Korábban megnéztem, miféle könyvekkel fejlesztik a legkisebbeket, de az is érdekelt, hogy a már kicsit nagyobbaknak szóló fejlesztő mesék milyenek.


Véleményem a könyvekről

Ezúttal a Már tudok olvasni-sorozatból egy 3. szintű mesét, valamint a Rém jó könyvek-sorozatból egy 6. szintű mesét választottam kíváncsiságból elkövetett tesztolvasásra.

A 3. szintű mesekönyvek hosszabb, bonyolultabb történetet tartalmaznak, maximum 17 sor található egy oldalon. Bonyolultabb mondatokat, szószerkezeteket találhatnak a gyerekek a könyvekben, és ezúttal már több a szöveg, mint a rajz.


Én Kertész Edinától A repülő teknős című mesekönyvet választottam ki olvasásra. Szintén az érdekes cím fogott meg, hiszen nem mindennapi dolog, hogy egy teknősbéka repül.

A mese egy Peti nevű kisfiúról szól, aki új lakótelepre költözik. Mivel szeret nyomozósdit játszani, azonnal nekiáll felfedezni a környéket. Talál egy plakátot, amin a Simon család segítséget kér, mivel nyoma veszett a görög teknősüknek. Peti azonnal készen áll az újabb nyomozásra, elhatározza, hogy mindenáron megtalálja az eltűnt háziállatot.

A történet ezúttal is kalandos, izgalmas, mivel nyomozás közben Petivel bejárhatjuk a környéket, új embereket ismerhetünk meg, nyomok után kutathatunk. Peti számára nemcsak szórakoztató ez a kaland, hanem hasznos is, hiszen új barátokat szerezhet. A kisfiú igazán nagy fantáziával rendelkezik, szerintem a könyv olvasása után sok kisgyerek kezd majd különböző érdekes esetek kinyomozásába.

A könyv végén, a szómagyarázat után ismét játék várja az olvasókat. A feladatok száma is bővült az újabb szintváltással, ezúttal már négyet találhatunk az utolsó oldalakon. Az elsőben az emlékezetünket fejlesztjük, a másodikban plakátot készítünk, és szöveget egészítünk ki, a harmadikban fogalmazást kell írni a háziállatunkról (vagy arról, hogy milyet szeretnénk), és le is kell rajzolnunk, a negyedik feladatban pedig egy hiányos képet kell kiegészíteni a megfelelő részlettel. A matricák és díszoklevél ezúttal is jár az olvasóknak.


A 6. szintű Rém jó könyvek egyszerűbb szövegek olvasására készültek. Én a Bosnyák–Knézics–Dudás triótól a Sáfrány és a szörnyanyák című kötetet választottam. Ebben nem egyszerű mese, hanem verses mese található. Oldalanként egy-két versszak van, amik egy történetet mondanak el a gyerekeknek vicces-rímes formában.

A történet egy Sáfrány nevű sárkányról szól, aki három banya házi kedvence. Álmában meglátogatja őt a banyák dédnagyanyja, aki azon szomorkodik, hogy három dédunokája nem elég gonosz. Megbízza hát Sáfrányt, hogy a kedves banyákat terelje a helyes, vagyis a gonosz útra. Sáfrány meg is próbálkozik ezzel, ám nem olyan egyszerű ez a feladat.

Mivel a történet verses formába lett öntve, valóban már a nagyobbakhoz szól. Hiszen nehezebb egy rímes, lírai szöveget értelmezni, mint egy egyszerű, epikus formában megírt mesét. Ennek ellenére a kicsik is élvezhetik a könyvet, csak éppen nem maguktól olvasgatva, hanem esetleg szülőkkel, tanár nénivel átbeszélve.

Sáfrány mesterkedései viccesek, a szöveg is humoros, az illusztrációk pedig színesek, vidámak, úgyhogy szerintem ez a kötet is magához vonzza az gyerekeket, öröm lesz számukra elolvasni. Ebben a sorozatban a könyv végén nem találhatók feladatok, matricák és egyéb érdekességek, de talán a nagyobbak számára ez nem is szükséges ahhoz, hogy élvezzenek egy könyvet.





Hogy tetszettek a könyvek?

Mivel ezek már nagyobbaknak szólnak, én is jobban élveztem őket. Tetszett, hogy a Rém jó könyvben egy verses mesét kaptam, ez újdonság volt a korábbi prózai mesék után.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a két kötet.


Kiknek ajánlom a könyveket?

A 3. szintűt még mindig azoknak, akik egyelőre gyakorolják az olvasást, és éppen megszeretni készülnek a könyveket. A 6. szintűt viszont azoknak, akik viszonylag otthonosan mozognak már a betűk világában, értik a bonyolultabb, akár lírai szövegeket is.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Első olvasós élményeitekről teszünk fel ezúttal kérdéseket nektek a turné állomásain. A feladatotok az, hogy beírjátok a választ a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Melyik mesét fogod mindenképpen felolvasni a gyerekednek (ha lesz)?


Állomáslista:

02. 20. Csak olvass!
02. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 22. Veronika’s Reader Feeder
02. 23. Nem félünk a könyvektől
02. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 25. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése