~ Sárga könyves út ~

2016. július 1., péntek

Randi a könyvekkel TAG

1. lépés – Kölcsönös vonzalom. Egy könyv, amit a borítója miatt vettél meg

Sosem vásárolok csak borító alapján, de van egy könyv, amit lényegében azért rendeltem meg ott az adott pillanatban, mert gyönyörűnek találtam a borítóját (és épp le is volt árazva... XD ). Persze, érdekelt a történet is, de ha nem ilyen csodaszép a borítója, valószínűleg csak később szerzem be. Ez pedig Émile Zola regénye, a Germinal. Egyszerűen jó ránézni erre a borítóra, valószínűleg elsősorban emiatt a csodás, zöld szín miatt, ami nyugtatja az ember szemét annak ellenére, hogy a középen lévő kép egy cseppet sem nyugodt jelenetet ábrázol. :) Egyébként a történet maga is zseniális, úgyhogy jó, hogy a borító rábírt a vásárlásra. :)


2. lépés – Első benyomás. Egy könyv, amit a fülszövege miatt szereztél be

A moly.hu-n olvastam először Da Chen Féltestvérek című könyvének a fülszövegét, és már akkor éreztem, hogy ezt a könyvet nekem meg kell szereznem. Aztán múlt évben, a Könyvhéten véletlenül megláttam az egyik standnál, és tudtam, hogy haza akar jönni velem, úgyhogy megvettem. Nem bántam meg, mert igazán érdekes és izgalmas regény, és a kínai kultúráról, társadalomról, politikáról is megtudhattam egy csomó érdekességet olvasás közben.

 

3. lépés – Csábítás. Egy könyv gyönyörű stílussal megírva

Vladimir Nabokov Lolitája. Bár a téma elég kényes, ahogy elkezdtem olvasni, a szöveg stílusa egyszerűen elvarázsolt és levett a lábamról. Azt hiszem, elég, ha idézem az első néhány mondatot, és az mindent megmagyaráz:
“Lolita, létemnek lángja, lágyékom vágya. Kárhozatom, lelkem. Lo-li-ta: a nyelv hegye háromszor indul a szájpad felé, hogy érintse, harmadszorra a fogakig jut. Lo. Li. Ta.
Reggelente Lo volt, egyszerűen csak Lo, ahogyan ott állt, egy méter ötven centis mivoltában egy szál zokniban. Bő nadrágban Lola. Az iskolában Dolly. Aláíráskor Dolores, de a karomban mindig Lolita.”

 

4. lépés – Első randi. Egy első rész, ami után a sorozat többi részét is olvasni akartad

George R. R. Martintól a Trónok harca. Éveken át azt hittem erről a regényről, hogy nekem nem tetszene, mert fiúknak, férfiaknak való. Aztán az egyik Könyvfesztiválon kíváncsiságból mégis hazajött velem. És beleszerelmesedtem. Alig vártam, hogy minden hónap elején a fizetésemmel együtt megkapjam a Posta Paletta utalványomat is, és hogy összegyűljön belőle annyi, hogy meg tudjam vásárolni a sorozat már eddig megjelent könyveit. Most itt ül mind az öt a polcomon, és epedve várom a hatodik megjelenését. :)

 


5. lépés – Éjszakai telefonálások. Egy könyv, amit egész éjjel olvastál

Sajnos kinőttem azt a kort, amikor fent tudnék maradni egész éjszaka bármi miatt is. XD De olyan könyv van, ami miatt előbb ágyba bújtam, hogy lefekvés előtt még olvashassak 1-2 órácskát. Az egyik ilyen Amy Tinterától a Reboot - Lázadók hajnala. Ezt a könyvet lényegében ingyen kaptam az idei Könyvfesztiválon egy 1+1-es akcióban. Nem mondom, hogy zseniális regény, de érdekes, és kikapcsolódásnak, pihenésképpen tökéletes volt.

 


6. lépés – Mindig rád gondolok. Egy könyv, amit nem tudsz kiverni a fejedből

Ezt a könyvet azért nem tudom kiverni a fejemből, mert iszonyatosan megrázó és ijesztő. Főleg azért, mert túl sok a hasonlóság a történet és a valóság között. Rengetegszer eszembe jut, ha valami olyat látok, hallok, tapasztalok, ami párhuzamba vonható a könyvvel, és csak remélni tudom, hogy idáig a valóságban sosem jutunk majd el.

 


7. lépés – Testi kapcsolat. Egy könyv, aminek imádod az érintését

Az összes könyv érintését imádom, de ha olyan könyvet kell választanom, amit ha megérintek, plusz érzelmi töltetet ad nekem, akkor a választottaim mindenképpen a Harry Potter sorozat könyvei. Az a könyvsorozat jelenti a fiatalkoromat. Emlékeztet rá, hogy milyen elvek alapján kell élnem, és arra is, hogy az álmok megvalósíthatóak, ha teszünk értük.

 

8. lépés – A szülőkkel való találkozás. Egy könyv, amit a családodnak és a barátaidnak ajánlanál

Anna Gavaldától a Vigaszágat ajánlanám mindenkinek. Mert az a könyv arról szól, hogy másképp is lehet élni. Nem kell az életünket “muszáj dolgokra” elpazarolni, hiszen olyan rövid. Helyette, ha elég bátrak vagyunk, élhetünk úgy, ahogyan nekünk jó, és lehetünk igazán boldogok.

 
9. lépés – A közös jövő. Egy könyv vagy sorozat, amit sokszor újra fogsz olvasni a jövőben?

Ritka, amikor egy könyvet újraolvasok, lévén, olyan kevés az ember ideje, és olyan sok az elolvasandó könyv. Viszont van egy könyv, amit évről évre előveszek, és mivel elég rövidke, 1 óra alatt végig is olvasom, és bőgök rajta egy jót. Ez a könyv A kis herceg. Bár tényleg vékony könyvecske, tele van olyan mondatokkal, amik megmozgatják az ember agyát és lelkét. :)

Ezt a kis könyves kérdőívet Rácz-Stefán Tibi Sorok között könyves blogjáról csórtam engedéllyel. 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése