~ Sárga könyves út ~

2016. július 12., kedd

Szarvak - avagy üdv az emberi lélek legsötétebb bugyraiban!


Érdeklődve álltam neki a Szarvak című filmnek, egyfelől, mert Daniel Radcliffe játszik benne, másfelől, mert már évek óta meg akartam nézni, de eddig sosem sikerült. Valahányszor láttam, hogy adni fogja a tévé, mindig késői időpontra tették sajnos, és nekem másnap korán kellett kelnem. Most viszont sikerült úgy adniuk, hogy másnap nem volt különösebb dolgom, így fent maradtam és végignéztem. :)

Sokáig azon gondolkoztam, milyen kategóriába sorolnám a filmet, de nem igazán tudtam eldönteni. Van benne krimi szál, szerelmi szál, fantasy szál, elvont, drámai, néhol horrorisztikus is, és leás az emberi lélek sötétségének legmélyére.

A főszereplő, Igantius (Ig) Perrish feleségül kéri a nőt, akit gyerekkora óta szeret. Legnagyobb döbbenetére Merrin nemet mond neki, és szakít vele. Másnap reggel a nő megerőszakolt holttestét megtalálják az erdőben, és mindenki Iget vádolja a szörnyű tettel. A férfi ezt követően egyik este berúg, másnap pedig úgy ébred fel, hogy szarvak nőttek a fején. Rájön, hogy a szarvak hatására a közelében lévő emberek elárulják neki a legsötétebb gondolataikat és vágyaikat. Van, akinek perverz vágyai vannak, más ki nem állhatja a saját gyerekét, és van olyan is, aki eladná a lelkét egy kis hírnévért és pénzért.

Ig a szarvai segítségével elkezd nyomozni, hogy kiderítse, ki gyilkolta meg élete szerelmét, és megtudja, a nő miért mondott neki nemet. A történet szép lassan összeáll, a titkok kiderülnek, közben pedig beleláthatunk az emberi faj legmocskosabb titkaiba.

A film eleje azonnal megfogott. Egyfelől, mert rögtön azzal a kérdéssel nyit, ki ölte meg vajon Merrint. Rengeteg gyanúsítottunk van, még Iget sem lehet teljesen kizárni, lévén a rosszul sikerült lánykérés után úgy berúgott, hogy nem emlékszik arra a bizonyos éjszakára. Másfelől, ott a másik titok: hogyan és miért kerültek Ig fejére a szarvak? Csak szimbolikusan kell értelmezni őket vagy valós, létező dologként?

Többször is feltették már nekem azt a kérdést, hogy ha szupererőm lehetne, milyet választanék. Sokan a gondolatolvasást mondják, de én mindig is féltem ettől a képességtől. Egyfelől persze, érdekes képesség ez, mert rengeteg vicces helyzetet okozhat, és abban is segít, hogy tudd, kitől kell távol tartanod magad, mert rossz ember. De nem mindig jó tudni, hogy az emberek mit is gondolnak valójában. Elég fájdalmas érzés tud lenni, ha rájössz, hogy valaki teljesen más ember, mint amilyennek korábban hitted. Lehet, hogy ez önáltatás, de ebben az esetben lehet, hogy tényleg boldogabbak a tudatlanok.

A film azt is jól megmutatja, hogy bár mindenkiben van sötétség, ettől még nem mindenki rossz ember. Van, akit a negatív tulajdonságai ellenére is jó emberként lehet értékelni, és akad olyan is, aki látszólag példás életet él, mégis a leggonoszabbak közé sorolható.

A karakterek közül Ig a legérdekesebb. Ő a főszereplő, alapjában véve szimpatikus karakter, de neki is megvan a sötét oldala, és az ember él a gyanúperrel, hogy nem véletlenül kapta meg a szarvakat. Ig rákap arra, hogy másokból kiszedje a titkaikat, és élvezi, hogy megbüntetheti őket. Végig arra vártam, vajon átlépi-e azt a bizonyos határt, ami miatt a szarvakat a gonosz szimbólumaként értelmezhetem, vagy határon belül tud maradni.

A másik érdekes karaktert nagyrészt visszaemlékezésekből ismerhetjük meg, mivel meghalt. Merrin rejtélyes személyiség, aki titkokat őriz az életéről és a haláláról is. Ahogy sorban jönnek a jelenetei, azon gondolkoztam, hogy egy boldogtalan, fiatal nő, aki rájött, hogy nem a megfelelő emberrel volt eddig együtt és nem a neki való életet élte, vagy szimplán egy egoista ribi, esetleg van valami egyéb a háttérben, amit egyelőre nem lehet tudni róla, és csak később, a titkok kiderülése után áll össze a valódi személyisége.

Ig családja szintén nagyon érdekes, igaz, az anyja és az apja csak néhány rövid jelenetben szerepelnek, azok mégis sokat mondanak és ütnek. A bátyjával való kapcsolata pedig tökéletesen bemutatja, milyen bonyolult is a testvéri kötelék.

Szóval tetszett a krimivonal, érdekesnek találtam a szarvak hatását és azt, hogy hányféleképpen lehet értelmezni őket. Tetszett, hogy ilyen realista módon bepillantást nyerhettünk az emberi lélekbe. Izgalmasnak találtam a karaktereket és a képi világa is jó a filmnek. Egyedül a film végével nem tudok egyelőre mit kezdeni, még emésztgetnem kell. Nekem túl fantasy-s és thrilleres lett. Jobban örültem volna, ha maradunk a szimbolikus, elvont, elgondolkoztató vonalon inkább.

Azoknak ajánlom a filmet, akik bírják az elvont dolgokat, szeretnek filozofálni, szimbólumokat elemezni és nyomozósdit játszani.

Kedvenc karakterek: Ig, Merrin, Ig bátyja.

Kedvenc jelenetek: Ig és a bátyja, valamint Ig és Merrin közös jelenetei.

10/9 pont.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése