~ Sárga könyves út ~

2024. március 13., szerda

Bella Swift: A kiskutya, aki méhecske akart lenni – Blogturné



Talán már senkinek sem kell bemutatni Millit, a kis mopszot. Ebben a bájos sorozatban a kiskutya mindig újabb és újabb kalandokba keveredik, ez pedig ebben a részben sincs másként. A kiskutya nagyon izgatottá válik, mikor először találkozik a méhekkel, és el is határozza, hogy méhecskévé akar válni. Tartsatok velünk, kísérjük el a kis mopszot ezen az úton, tanuljunk együtt a méhekről, és ha nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

A sorozatból eddig csak az első részt sikerült elolvasnom, és az nagyon cuki volt, úgyhogy mikor lehetőség lett ezzel a könyvvel turnézni, nem is gondolkoztam rajta.


Véleményem a könyvről

Milli családja egy méhcsaládot költöztet a kertbe. A kiskutya megtudja, hogy a méhek nagyon hasznos állatok, és arra is rájön, hogy sok más állat is az. Ő maga viszont haszontalannak érzi magát, és ettől elszomorodik. Úgyhogy elhatározza, hogy méh lesz belőle, hogy hasznossá váljon. Az átváltozás azonban nem megy könnyen, Milli újra és újra bajba keveredik.

Először is a történet különálló, kerek egész kis mese, szóval aki úgy van a sorozattal, mint én, hogy nem olvasta az összes megjelent részt, az is nyugodtan kézbe veheti a könyvet. Teljesen érthető így is a sztori, egyszer sem éreztem azt, hogy a kimaradt korábbi részek miatt valamit nem értenék.

– Gondoltál valaha arra, hogy csinálnunk kéne valami fontosat? – kérdezte a barátjától.
– Ezt meg hogy érted? – nézett rá értetlenül Hercegnő.
– A méheknek fontos feladatuk van: mézet készítenek, és beporozzák a virágokat – magyarázta Milli. – A kutyák semmi fontosat nem csinálnak.
– Csak a magad nevében beszélj – szólt Hercegnő. – Nekem van fontos feladatom. Én vagyok Hanna múzsája.
– Az meg mit jelent? – kérdezte Milli.
– Én adok neki ihletet – válaszolta a kis terrier. – Hanna divattervező szeretne leni, és én adok neki ötleteket a ruhákhoz.
Hercegnő kinyújtózott a füvön, és lehunyta a szemét.
– Most pedig, kérlek, maradj csendben. A múzsáknak szükségük van a pihentető alvásra.

Milli ugyanolyan cukorfalat, ahogyan emlékeztem rá az első részből. Egy bolondos kiskutya, aki jót akar tenni, de közben mindig valami zűrt kever. Nagyon édes volt, ahogy a méhvé válással próbálkozott, jókat mosolyogtam rajta, és sajnáltam, amikor a terve újra és újra romba dőlt.

Milli gazdái közül az egyik kislány, Anna is fontos szerepet kapott ebben a részben. Annának ugyanis tudományos projektet kell készítenie az iskolába a barátnőivel. Ám a lányok nem tudnak megegyezni a témában, mindenki azt akarja csinálni, ami őt érdekli, és így az a veszély fenyegeti őket, hogy nem készülnek el időben a projekttel. Jó ötlet volt, hogy a regényben több különböző projektet is megismerhettünk, Annáét, a barátnőjéét, Anna bátyjáét, és a tudományos kiállításon részt vevő más diákokét. Ennek köszönhetően többféle érdekes tudásanyagot is átad a könyv a fiatal olvasóknak a növényekről, állatokról és egyéb érdekes tudományos témákról.

Sok információt rejt a történet a méhekről is, akik nagyon fontos szerepet játszanak a bolygónk életében. A gyerekek megtudhatják, hogy mennyire fontos kis lények, akiket nem szabad bántani, hanem inkább védelmezni kell őket. És persze azt is, hogy nem szabad megijeszteni őket, mert akkor csípnek, és az jobb esetben csak fáj, ha pedig allergiás valaki, annak súlyosabb következményei is lehetnek.



Hogy tetszett ez a könyv?

Ez a rész is nagyon aranyos volt, sokat mosolyogtam rajta, az illusztrációk is igazán tetszenek, hozzáadnak valami pluszt a történethez. A méhekkel kapcsolatos mondanivaló nagyon fontos, és ezen kívül is találhatók olyan tudományos érdekességek a mesében, amikből a gyerekek szórakozva tanulhatnak.


Szóval összességében NAGYON TETSZETT ezt a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden kisgyereknek és a gyereklelkű, kedves mesére vágyó felnőtteknek is.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mivel a könyvben fontos szerepet játszanak a méhek, így a mostani játékunkban is rájuk koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

A tudomány jelenlegi állása szerint mikor jelentek meg az első méhfélék?


Állomáslista:

03. 07. Csak olvass!
03. 11. Szembetűnő
03. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése