~ Sárga könyves út ~

2024. június 25., kedd

Keila Shaheen: Árnyékmunka terápiás napló – Hogy túllépj az árnyékaidon, és megtaláld a helyed az életben – Blogturné



Keila Shaheen és az Árnyékmunka terápiás napló segítségével feltárhatjuk a pszichénk rejtett aspektusait, az „árnyékszemélyiségünket”, hogy a negatív mintáinkat pozitívvá formálhassuk. Ezúttal három bloggerünk lép az önfelfedezés és átalakulás útjára, tartsatok velünk, és a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a naplóból.


Miért választottam ezt a könyvet?

Időnként szeretek önfejlesztő dolgokat olvasni. Bár nem hiszek feltétel nélkül az összes módszerben, coachokban és egyebekben, de időnként lehet olyan könyvet találni, ami ha kritikusan szemléljük a benne lévő dolgokat, tényleg hasznos lehet számunkra. Szóval azt reméltem, hogy ez egy ilyen könyv lesz.


Véleményem a könyvről

A kivitelezése azonnal megvett magának. Bár sajnos az online könyvesboltok honlapjain nem látszik, de ez nem egy hagyományos könyvformájú kötet. A gerincét olyan spirál tartja össze, ami a naptárakat, határidőnaplókat és hasonlókat szokta. Csak sokkal jobban néz ki ezeknél. A borító és a spirál is fekete, így nagyon elegáns kinézete van a könyvnek, egyszerűen jó kézbe venni. És nagyon kényelmes lapozgatni, valamint, ami nagyon fontos ebben az esetben, nagyon kényelmes írni bele!

A könyv négy részre van osztva. Az első az elméleti rész, ami általános és személyesebb elméleti részre bontható. Az általánosból megtudhatjuk, hogy mi is az az árnyékmunka, miért fontos, ki találta ki magát a fogalmat. Magyarázatot kapunk olyan fogalmak megértésére, mint a psziché, valamint megismerhetjük az elme csapdáit. Aztán áttérve a személyesebb elméleti részre megtudjuk, mi magunk miként végezhetjük el az árnyékmunkát, milyen szemléletmód és érzelemszabályozási módszerek segítenek minket ebben, és hogyan találhatunk rá az árnyékszemélyiségünkre. Ha ez megvan, olvashatunk arról, hogyan fogadhatjuk be, valamint az érzelmi triggerekről.

Örülök, hogy nemcsak gyakorlati részt kaptunk a könyvben. Így egyfelől jobban megérthetjük, hogy mire is jók ezek a feladatok, hogyan működnek, és miként segíthetnek nekünk. Másfelől úgy érzem, értelmes felnőttként kezel minket a szerző, nemcsak elvárja, hogy vakon higgyünk valami működésében, hanem elmagyarázza az egész módszer hátterét.

A második részben gyakorlatokat találunk, ám előtte kapunk néhány jó tanácsot ahhoz, miként is álljunk a feladatokhoz. Itt elmondja a szerző, hogy a saját tempónkban haladjunk, adjunk időt magunknak önmagunk megértéséhez, valamint biztosít róla, hogy bár érezhetünk a feladatok közben negatív érzéseket, ez teljesen normális, a terápia része, nincsen velünk semmi gond. Ezektől a tanácsoktól a könyvet kezébe vevő ember úgy érezheti, hogy a szerző valóban törődik azzal, hogy mit érez az olvasó, és azt akarja, hogy a lehető legbiztonságosabb, legjobb körülmények között végezzük el a gyakorlatokat.

A gyakorlatok előtt azt is elmagyarázza nekünk Shaheen, hogy mi is lesz pontosan ez a gyakorlat, miért végezzük el, valamint felvilágosít arról, hogy milyen fajta sebeink lehetnek, amiket ez a feladat esetleg segíthet felismerni, megérteni.

Egy gyakorlattípus többször megismétlődik, vagyis a feladatok formájukat tekintve nem túl változatosak, de témájukat tekintve nagyon is azok. Elsőként van egy bizonyos lelki gondról szóló szöveg, aminek néhány helye üresen lett hagyva. Ezeket az üres helyeket a könyv olvasójának kell kipótolnia a saját érzései, gondolatai alapján. Aztán három gondolatébresztő kérdés következik, amikre válaszolni kell. Ez a forma pedig megismétlődik nyolcszor, vagyis nyolc kipótolandó szöveget plusz nyolcszor három kérdést kapunk.

Aztán egy kicsit aktívabb feladat jön: hogy megszabaduljunk a pangó energiánktól, különböző tevékenységek végzését javasolja a könyv. Végezhetünk meditációt, nyújtózkodhatunk, elmehetünk sétálni, zuhanyozni, napozni, hallgathatunk zenét és táncolhatunk rá, valamint visszatérve a kreativitáshoz rajzolhatunk, írhatunk verset vagy alkothatunk valami mást.

Ezután kicsit változatosabb feladatok következnek. Többek között készítenünk kell egy hálalistát, levelet kell írnunk a régi énünknek, és jobban meg kell ismerkednünk magunkkal egy tükör segítségével.

Ezt követően olyan feladatok vannak, amikhez QR-kódot kéne beolvasni, amit az én buta okostelefonom nem tud megtenni sajnos. Klassz dolog, hogy próbálták a modern technikát is bevinni a könyvbe, de gondolhattak volna az olyan emberekre, mint én, esetleg egy linkkel, ahol meg lehetne hallgatni ugyanazt, ami a QR-kód alá fel van töltve.

A harmadik rész lényegében az árnyéknapló írása. Van egy téma, amihez Shaheen feltesz egy kérdést, nekünk pedig mindig egy és háromnegyed üres oldal áll a rendelkezésünkre, hogy válaszoljunk rá. A kérdések elég változatosak, a teljesség igénye nélkül szólnak arról, hogy a szüleink milyen hatással voltak ránk, a gyermekkori traumáinkról, a félelmeinkről, a titkainkról, arról, mi dühít fel minket, vagy épp, hogy mik a legfontosabb dolgok, amiket tizenévesen tanultunk meg. Azoknak, akik szeretnek naplót írni, vagy csak úgy írni, tökéletes az önmegismerésnek ez a formája.

A negyedik rész szintén egy sablonfeladatlap, ami huszonnégyszer ismétlődik meg egy-egy oldalon. Ez a feladatlap lényegében segít, hogy eljussunk az árnyékunk gyökeréhez. Valahányszor a feladatok során szembesülünk az árnyékunkkal, ide kell lapoznunk kitölteni egy feladatlapot. Le kell írnunk, hogy mi váltotta ki az árnyék megjelenését, mi jár a fejünkben, mit érzünk, milyen három szó jut eszünkbe róla, ezek milyen emlékeket idéznek fel bennünk, majd el kell határoznunk, hogy feltétel nélkül elfogadjuk és szeretjük a bennünk élő gyereket, és elengednünk a dolgot.







Hogy tetszett ez a könyv?

A kivitelezése csoda szép, a kérdéseket, feladatokat igazán érdekesnek találom, az egyetlen gyenge pontja számomra a QR-kódok, mert ezeket nem mindenki tudja beolvasni (én sem).

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Aki a változatos feladattípusokat kedveli, annak nem feltétlenül fog bejönni ez a könyv. Aki viszont nem bánja, ha ugyanazzal a módszerrel kell leásnia mélyre különböző témákban önmagába, az imádni fogja. Mert kérdések és témák tekintetében viszont nagyon változatos, érdekes és izgalmas a napló. Szóval én olyanoknak ajánlanám, akik grafománok, imádnak csak úgy írni az érzéseikről. Mert ez tényleg egyfajta napló, csak épp irányított témákkal, kérdésekkel.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Különböző pszichológiai fogalmakat kell ezúttal megfejtenetek. Olvassátok el a blogjainkon a fogalmak leírását, a fogalom nevét pedig írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Fogalom a játékhoz:

Az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.


Állomáslista:

06. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése