~ Sárga könyves út ~

2024. június 22., szombat

Kányádi Sándor: Világgá ment a nyár — Blogturné (A nagy Kányádi-turné)



1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12. és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk nektek. Váltsatok jegyet ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.


Miért választottam ezt a könyvet?

Gondoltam, ha már nyár van, miért is ne olvashatnék meséket a nyárról, a természetről.


Véleményem a könyvről

Ez a könyv sem egyetlen összefüggő mesét tartalmaz, hanem sok kis különálló történetet. Pontos számokkal kifejezve, 37 mese található az oldalakon, ebből 15 vers és 22 próza, viszont ahogy Az okos kos esetében, itt is vannak prózai mesék, amelyekben versikéket találhatunk. A stílust és a témákat most kevésbé találtam népiesnek, amit egyáltalán nem bántam, ezek a mesék sokkal közelebb álltak ahhoz, amit gyerekként is szerettem és most is szívesen olvasok. Ebben a kötetben is vannak rövidebb és kicsit hosszabb mesék, úgyhogy attól függően, épp mennyi időnk van, kiválaszthatjuk a megfelelő hosszúságú mesét.

A történetek többsége ismételten az állatokról szól, de ezúttal inkább a vizek, az ég és erdők felé barangolunk, vagyis sok madarakról, vízi állatokról és erdőben élő állatokról szóló mese van a kötetben. Meg persze, ha már a címben is ott van, az évszakokról, megszemélyesített természeti fogalmakról is találhatunk történeteket. Olvashatunk például a tavaszról és a nyárról, a jégcsapról és a pocsolyáról, a folyóról és a fákról.

Bár a kötet végén itt is találhatunk szómagyarázatot, úgy éreztem, hogy ezeknek a meséknek a nyelvezete kevésbé volt tájnyelvi, kevesebb olyan szót találtam bennük, amiket nem gyakran használunk, és azt hiszem, egy olyat sem, amiről nem tudtam volna, mit jelent. Úgyhogy talán a gyerekek számára Az okos kosnál érthetőbb, nyelvileg könnyebben megemészthetőbb ez a kötet.

A mesék hangulata, tanulságai is jobban tetszettek. Kevesebb volt ezekben az olyan viselkedés, amit már 21. századi szemmel nehezen emészt meg az ember (pl. az állatokkal való viselkedés terén). Sőt, voltak nagyon aranyos, állatszerető, az állatokról való gondoskodásról szóló mesék is a könyvben.

A kedvencem is ilyen volt, amelynek Récemese a címe. A történet egy elárvult récefiókáról szól, akit szerencséjére megtalál egy jólelkű kislány. Hazaviszi őt, gondoskodik róla, felneveli és szereti. Annyira szereti, hogy mikor a réce felnő, és már látszik rajta, hogy nemsokára neki fog indulni a nagyvilágnak, bár azt tanácsolják a kislánynak, hogy vágjon ki a szárnyából, hogy ne tudjon elmenni, a kislány képtelen erre. A réce persze, engedve az ösztöneinek, elrepül a többi récével, a kislány pedig pityeregve abban reménykedik, hogy majd tavasszal visszatér hozzá. Hogy ez így történik-e, már nem tudjuk meg a meséből, de szeretném azt gondolni, hogy igen.



Hogy tetszett ez a könyv?

Mivel nem vagyok oda a túlzottan népies mesékért, ezért ez a különálló mesékből álló kötet jobban tetszett, mint az előző. Sokkal aranyosabbak, 21. századi szemmel nézve sokkal pozitívabb tanulságokat tartalmazó meséket találtam az oldalain.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti az állatos, természetről szóló meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy-egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Kérdés a játékhoz:

Melyik évben lett a Nemzet Művésze?


Állomáslista:

06. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése