~ Sárga könyves út ~

2024. június 23., vasárnap

Roald Dahl: Charlie és a csokigyár – Blogturné



A Kolibri Kiadó új fordítással hozta el a hazai olvasóknak Roald Dahl örök klasszikusát, a Charlie és a csokigyárat! A Blogturné Klub három bloggere invitál most titeket Willy Wonka csokigyárába, hogy bemutassa nektek a mozikban is nagy sikereknek örvendő filmek alaptörténetét. Tartsatok velünk, s a turné végén – ha nem is kamionnyi csokival, de – egy példánnyal gazdagodhattok a kiadó jóvoltából!


Miért választottam ezt a könyvet?

Anno láttam a Johnny Depp-es filmváltozatát a történetnek, de őszintén megmondom, nem igazán fogott meg. Depp ugyanazt az infantilis karaktert hozta, akit az elmúlt kb. 20 évben szinte állandóan. Ennek ellenére érdekelt, hogy milyen a regény, mennyire tud lekötni.


Véleményem a könyvről

A történet egy Charlie Fikarc nevű kisfiúról szól, aki nagyon szegény családban él. A városkájában található Willy Wonka titokzatos csokoládégyára, amely mindig zárva van, még munkások sem járnak oda, mégis állandóan termelik a különböző finomságokat. Charlie imádja a csokit, de évente csak egyszer, a születésnapján tudnak venni neki a szerettei. Így mikor felreppen a hír, hogy Wonka játékot hirdetett (aki megtalálja az arany sorsjegyet az egyik vásárolt csokiban, az bemehet körülnézni egy túra keretében a gyárba, valamint életre szóló édességellátmányt kap), Charlie tudja, hogy majdhogynem semmi esélye sincs nyerni. Öt arany sorsjegy van, Charlie pedig egy véletlen szerencsének köszönhetően mégis megtalálja az egyiket. És ekkor veszi kezdetét a nagy kaland.

Bár a filmért nem voltam oda, a regény teljesen lekötött. Olyannyira, hogy egyik este leültem olvasni, és körülbelül két órával később már a könyv végére is értem. A történet nagyon könnyen olvasható, aranyos, humoros, mindig történik benne valami érdekes, úgyhogy az olvasót viszi magával a lendület.

Külön meg kell említenem az illusztrációkat, mert mostanában azok is nagyon érdekelnek a könyvekben. Quentin Blake, a könyv illusztrátora amolyan régimódi stílusban rajzol. Úgy, ahogyan a 70-80-as évekbeli újságok, humoros vicclapok rajzait készítették. Nem tudom, van-e valami külön neve ennek a stílusnak, de elég egyszerű, nem túl élethű, néha kicsit torzak is a rajzokon az alakok, mégis cukinak, viccesnek tűnnek, és szerintem tökéletesen passzolnak ehhez a kicsit elvont, groteszk sztorihoz.

– Ennek a gyereknek – mondta Joe papa, miután egy fagyos reggelen kidugta a fejét a takaró alól –, ennek a gyereknek ennie kell! Nekünk már mindegy. Mi már fél lábbal a sírban vagyunk. De Charlie még növésben van! Ez így nem mehet tovább! A fiú csont és bőr!
– De ha egyszer megmakacsolta magát! – dünnyögte Josephine mama elkámpicsorodva. – Egy falatot sem hajlandó elfogadni a mi részünkből. Az anyukája egyik reggel átcsempészte a saját kenyerét Charlie tányérjára, de a fiú egy ujjal sem nyúlt hozzá. Addig nyaggatta az anyját, amíg az vissza nem vette a kenyeret.
– Olyan rendes gyerek! – sopánkodott George papa. – Jobbat érdemelne ennél.

A történet lényegében arról szól, hogy egy szegény, de jólelkű fiatal, ha kitartó, kedves és okos, valamint szerencséje is van, akkor elnyerheti méltó jutalmát. Nem egy új gondolat a mesékben, gondoljunk csak a szegény harmadik fiúra, aki egy hamuban sült pogácsával nekivág a világnak, és az eszének és jóságának köszönhetően megcsinálja a szerencséjét. Charlie is ilyen fiúcska. Nagyon könnyű megkedvelni őt, és együttérezni vele. Sajnáljuk, amikor éhezik, amikor kiderül, hogy évente csak egyetlen csokoládét ehet, és még azt is megosztaná a szüleivel és nagyszüleivel. És várjuk, hogy valami jó történjen vele. Tetszett, hogy ezt a jót, vagyis a sorsjegyet nem kapta meg elsőre, így az író elhúzhatta az izgatott várakozást a karakterekben és az olvasókban is.

A csokigyár... nos, ugyanolyan infantilis Wonkával együtt a könyvben is, mint a filmben. Ami azt jelenti, hogy Depp végül is jól hozta a karaktert, csak épp mindig ilyen karaktert játszik mostanában. De valahogy ez az infantilizmus a könyv lapjain kevésbé zavart, sőt, egyenesen szórakoztatott. Talán, mert olvasva én képzelhettem el az egész környezetet, a karaktereket úgy, ahogyan szerintem kinéznek a leírás alapján.

A másik négy nyertes karaktere a különböző rossz szokásokat testesítik meg. Augustus Plötty a falánkságot, Veruca Szurka az elkényeztetettséget, Mike Tévés azt, amikor valaki kitalált világokban éli az életét, az ő esetében a filmek és tévéműsorok világában, Violet Műbáj pedig a mániákusságét, ebben az esetben a rágózás mániáját.

Mindegyikük rossz döntést hoz a gyárban, így lényegében a rossz szokásaik elnyerik méltó büntetésüket. De ezek nem direkt büntetésnek tűntek a regényben, Wonka csak a kísértést adta, sosem biztatta őket, hogy engedjenek is neki, sőt, többször próbálta figyelmeztetni őket. És a büntetésük mindig olyasmi, amiből a végén tanulhatnak, így a gyárlátogatás végén új emberként léphetnek ki a kapun. A róluk szóló umpalumpadalok szövegei pedig igazán viccesek és találóak.

Őszintén szólva, azt kicsit hiányoltam a történetből, hogy Charlie-nak Wonka nem mutatott olyan specifikusan őt érdeklő dolgot, amitől kísértésbe eshetne. Ez így azért kicsit igazságtalannak tűnt a többi gyerekkel szemben. Charlie valószínűleg akkor is jófiúként viselkedett volna, de ezt így már sosem tudhatjuk meg.



Hogy tetszett ez a könyv?

Teljesen beszippantott, egyszerűen nem tudtam letenni, és két óra alatt elolvastam. Szórakoztató, vicces és néhol megható volt.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Azoknak, akik szeretik a kissé groteszk, infantilisan humoros meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Charlie történetét a legtöbben valamely mozifilmből már ismerhetjük, így a kötethez kapcsolódó nyereményjáték is a szereplőkhöz és az adaptációkhoz kapcsolódik (de persze, sokat segíthet a fülszöveg is). Minden állomáson találtok egy kérdést, a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Kérdés a játékhoz:

Ki alakította Charlie szerepét a 2005-ös adaptációban?


Állomáslista:

06. 21. Szembetűnő
06. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 25. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése