~ Sárga könyves út ~

2024. július 4., csütörtök

Dr. Michael Mosley: Csak egy apróság – Blogturné



A Csak egy apróság című könyvben harminc szokást találhatunk, melyeket beépítve a napi rutinunkba javíthatunk a mindennapjainkon!
Tartsatok velünk dr. Michael Mosley nemrég megjelent könyvének blogturnéján, és játsszatok velünk, ugyanis a Libri Kiadónak hála egy olvasónk a turné végén megnyeri a kiadványt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Mióta mélyvénás trombózisom volt, nagyon érdekel, hogyan élhetnék még egészségesebben. Vicces, mert nem maga a betegség vagy a halál gondolata az, amitől sokkal komolyabban veszem az egészséges életmódot, hanem az, hogy soha az életben nem akarok többé kórházba kerülni, főképp nem olyan ápolónő kezei közé, mint amilyen a mogorva, durva éjszakás nővér volt az ötnapos kórházban fekvésem idején. Szerencsére akkor és azóta is találkoztam kedves nővérekkel és orvosokkal, sőt, belőlük volt több, de annak a nővérnek az emléke motivál, hogy mindent megtegyek, hogy elkerüljem a kórházat. Szóval gondoltam, elolvasom ezt a könyvet, és megtudom, miféle apróságokkal tarthatom távol magamtól a pszicho éjszakás nővért a jövőben.


Véleményem a könyvről

Őszintén bevallom, nem voltam biztos benne, hogy ez a bejegyzés még ma megszületik. Ugyanis ma délután vettem először kézbe ezt a könyvet időhiány miatt, és féltem, hogy nem jutok a végére. De annyira beszippantott, hogy egy délután alatt elolvastam. És nagyon örülök, hogy a kezembe került.

Mivel tegnap angiológusnál jártam, aki felvilágosított, hogy ezentúl milyen vénás lábtornát és egyéb mozgásformákat végezzek konkrétan óránként, ezért nagyrészt lábujjhegyen sétálgatás, sima sétálgatás, földön fekve lábemelgetés és egyéb gyakorlatok közben olvastam el ezt a könyvet. És azt hiszem, mostantól mindig mozgás közben fogok olvasni. Egyfelől, mert valahogy a mozgástól sokkal jobban fog az agyam, sokkal értőbben és koncentráltabban tudok figyelni arra, mit olvasok. Másfelől, mert így összekötöm a kellemest a hasznossal, az agyamat és a testemet is edzem egy időben, vagyis olyan, mintha időmilliomossá tenném magam. Régebben mindig ülve vagy ágyban fekve olvastam, pedig sokkal jobb mozogva, sétálva csinálni. Még úgy is, hogy mostanra iszonyatos izomlázam van... Ami morbid módon egész kellemes érzés a tudattól, hogy ma tettem valamit az egészségemért.

Na, de térjünk vissza a könyvre. Mosley-nak orvosi diplomája is van, de élete nagy részében tudományos újságíróként és televíziós műsorvezetőként dolgozott. A saját 2-es típusú cukorbetegsége miatt kezdett el foglalkozni az egészséges életmód témájával, és ennek köszönhetően írta meg végül ezt a könyvet.

A könyvben 30 olyan apró szokást, tevékenységet ír le, amit ha bevezetünk hosszú távon és napi szinten az életünkbe, akkor egészségesebbek, stresszmentesebbek, mentálisan fittebbek, boldogabbak leszünk. Ezek mind olyan szokások, amiket ő maga is bevezetett az életébe, vagyis személyes tapasztalata van ezekről, de tudományosan is utánanézett a dolgoknak.

A könyv elején leír 10 szabályt, ami segíthet abban, hogy beépítsük ezeket az új szokásokat hosszú távon az életünkbe. Például apránként kell kezdeni, reális célokat kitűzve, ismerve a szokások tudományos hátterét.

Mosley a nap egyes szakaszaira lebontva sorolja fejezetekbe ezeket az apróságokat aszerint, hogy ő melyik napszakban csinálja (és csinálná a helyünkben) az adott tevékenységet. De hozzáteszi, hogy nem kötelező betartani az ő időrendjét, ha nekünk más esik jól.

Mindegyik fejezet egy apró szokásról szól. Megismerhetjük a szokás tudományos hátterét, hogy miért érdemes beépíteni az életünkbe, hogyan hat a testi, lelki és mentális egészségünkre. Megtudhatjuk, hogy Mosley miként építette be a saját életébe az adott szokást, és ő mit tapasztalt a szokással kapcsolatban, hogyan változtatta meg a mindennapjait, az egészségét, az életét. Bizonyos szokások esetében olvashatunk azokat tesztelő tudományos kísérletekről, valamint megismerhetjük olyan emberek véleményét, akik kipróbálták az adott szokást. Ezen kívül időnként tippeket kapunk az adott szokást illetően, pl. élelmiszer esetében, hogy hogyan készítsük el, hogy milyen légzéstechnikákat alkalmazzunk, meddig napozzunk, milyen szobanövényt tartsunk és hasonlók.

Mivel már régebb óta próbálok odafigyelni az egészségemre, sok apró szokás volt a könyvben, ami már az életem része napi szinten. Például a napi éneklés, az étkezések időpontjának megváltoztatása (és ezáltal a 14:10-es időkorlátos étkezés, vagyis reggel 7-től délután 17 óráig négyszer eszem [reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora], aztán 17 órától reggel 7-ig böjtölök), a megfelelő mennyiségű víz ivása, a munka közbeni rövid szünetek tartása, az új dolgok tanulása és a napi olvasás.

Olyan szokások is voltak a könyvben, amik az életem részei, de még nem napi szinten. Pl. a trombózis után most kezdtem csak el újra a napi tornagyakorlatokat, úgyhogy ez most válik az életem napi szintű részévé éppen. De a tegnapi angiológia óta csinálom őket rendületlenül. A hideg-meleg zuhanyt is szoktam alkalmazni, de nem mindig. A nagy hőségben megesik, hogy csak hidegebb vízzel zuhanyzom, télen pedig az, hogy csak meleggel. Viszont rá fogom szoktatni magam a váltott hideg-meleg zuhanyra. Fermentált zöldségeket, zsíros halat, céklát, almát és étcsokit is eszem időnként, de ezeket sem minden nap. És délutánonként szoktam szunyókálni is, amikor épp szabadnapos vagyok, viszont általában ilyenkor dolgozom, és hát, nem tehetem meg, hogy aludjak munka közben.

Természetesen olyan tippeket is kaptam a könyvtől, amiket eddig egyáltalán nem vezettem be az életembe, de szeretném. Ilyen például a reggeli séta. Nagyon vágynék rá már régóta, de mivel ezzel felkelteném anyát és a kutyusomat, mindig halogatom az elkezdését. Viszont most megbeszéltük anyával, hogy ő is korábbra teszi a reggeli ébredését, és együtt elmegyünk sétálni. Szóval remélem, ezt is sikerült beépíteni az életembe. A meditációt és a légzési gyakorlatokat már többször kipróbáltam, de valahogy nem ragadtak meg. Pedig tényleg hatásosak, amikor csináltam őket nagy ritkán, segítettek, ám valamiért mindig elfelejtem csinálni ezeket.

És voltak olyan tippek is a könyvben, amik más embereknek biztosan hasznosak, de sajnos az én egészségi állapotomban nem szabad csinálnom őket. Pl. a magas vérnyomásom miatt nem jó, ha koffeines dolgot iszom, így jó ideje lemondtam a kávéról és a koffeintartalmú teákról is. Az angiológus szerint a közvetlen napozást és a forró fürdőt is kerülnöm kell. De más embereknek biztosan ezek is nagyon hatásosak. Szobanövényt pedig szívesen tartanék, de az a helyzet, hogy a panelban eddig minden egyes növényünk meghalt, még azok a kaktuszok is, amikről pont úgy gondoskodtam, ahogyan azt egy hozzáértő barátom tanácsolta. Szóval idehaza a növények érdekében nem tartok növényt. A munkahelyemen viszont szerencsére a munkatársaim tartanak, és egyikük nagyon profin gondoskodik róluk, szóval ott megvan ez az apróság is.


Hogy tetszett ez a könyv?

Nagyon olvasmányos és érdekes volt, ezért is sikerült néhány óra alatt elolvasnom. Tele van jó tippekkel, amik közül néhányat már ismertem és be is vezettem az életembe (napi vagy egyelőre még nem napi szinten), de akadt olyan tanács is, amiről korábban nem igazán hallottam. Például, hogy lefelé lépcsőzni vagy lefelé haladni egy dombon sokkal jobban építi az izmokat, mint felfelé.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Az biztos, hogy tele van ez a könyv olyan valóban apró dolgokkal, amik közül sokat nagyon könnyű betartani, és nagyon hasznos valóban a fizikai, mentális és lelki egészségünk fenntartásához. Szóval kifejezetten ajánlom mindenki számára, aki úgy érzi, sem ideje, sem energiája nagy dolgokat tenni az egészségéért, de azért szeretne egészséges lenni és maradni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod ezt a könyvet:


Nyereményjáték:

Mostani könyvünkben 30 életjavító apróságot találhattok, és mi minden állomáson összekeverjük egynek a betűit, amit ki kell majd találnotok! Az összekevert betűkből kijövő szót várjuk a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Betűk a játékhoz:

scádélookvées


Állomáslista:

07. 03. Szembetűnő
07. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 05. Könyv és más
07. 06. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése