~ Sárga könyves út ~

2024. július 9., kedd

Thomas Taylor: A malamandra – Blogturné



A Könyvmolyképző Kiadó és Thomas Taylor jóvoltából ezúttal megismerkedhetünk a malamandra legendájával. Tartsatok négy bloggerünkkel a legendás lény nyomában, és a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

A borítója alapján nagyon cuki ifjúsági fantasytörténetnek tűnt, úgyhogy gondoltam, jó szórakozást nyújt majd. Nem mellesleg nem egy elcsépelt fantasylényről szól, hanem egy egyediről, úgyhogy kíváncsi voltam, mi is az a malamandra pontosan.


Véleményem a könyvről

A regény egy Iszonypart nevű helyen játszódik, ahol állítólag a legendás malamandra él, és furcsa dolgok történnek. A malamandra minden évben lerak egy tojást, aztán az elveszett párját hívja. Ezt a rítust azonban nem végezheti el nyugodtan, mert a tojás sokakat vonz. Ugyanis az a hír járja, hogy aki megszerzi, annak teljesül minden kívánsága, míg nála van a tojás. Citromos Herbi a helyi hotelben dolgozik a talált tárgyak osztályán, amikor is egy este egy kislány mászik be az ablakán, és könyörög neki, hogy rejtse el őt, mert üldözik. Kiderül, hogy a kislány, Viola szülei eltűntek évekkel ezelőtt, Viola pedig megszökött a rokonától, hogy végre kiderítse, mi is történt velük. Herbi és Viola együtt nyomoznak az ügyben, ami valahogyan összefonódik a malamandrával és a tojásával is. Miközben Viola a múltját kutatja, a jelenben is veszélyek fenyegetik őket, egy csáklyás kezű férfi jár a nyomukban, valamint a malamandra is felbukkan a tengerparton.

Ez egy igazi, könnyed ifjúsági regény, ami tele van csodás és érdekes dolgokkal, kalandokkal, és egy varázslatosan sötét, mégis vonzó helyszínen játszódik. Tele van rejtélyekkel, amik felkeltik az olvasó kíváncsiságát, mindig történik benne valami, egy pillanatra sem hagy unatkozik a cselekmény. A két főszereplőkarakter, Herbi és Viola nagyon aranyos és szerethető kölykök. Viola talpraesett, vagány, kitartó és bátor. Herbi kicsit visszafogottabb személyiség, aki nem szeret bajba keveredni, de igazán jó barát, aki akkor is követi a másikat a veszélybe, ha semmi kedve hozzá és fél.

Nagyon tetszett, hogy Herbi úgy mesélte el az egész történetet, mintha az olvasóhoz beszélne E/2-ben. Ettől a karakter és a történet még jobban bevonzza az olvasókat, sokkal közvetlenebb, mert tényleg olyan, mintha Herbi személyesen nekünk mesélné el, mi is történik épp velük. Kiszólogat a könyvből, bevon minket a cselekménybe. Ritkán olvasok ilyen könyvet (általában E/1-es vagy E/3-as szemszögeket olvasok), talán csak egy vagy két hasonlóan kiszólogatós, E/2-es regény volt eddig a kezemben, de bejött ez az újdonság. Ahogy az is tetszett, hogy a könyv belső borítóján találhatunk némi érdekességet a hotelről és a Leviatán nevű hajó roncsáról, valamint az első oldalak egyikén egy térképet a könyvbeli Iszonypartról. Ezek az apró érdekességek mindig hozzátesznek egy keveset az adott történet nyújtotta élményhez.

Nyomozás közben elég sok karakter felbukkan a történetben a városka lakói közül, így egyfelől érdekes szereplőket ismerhetünk meg, másfelől épp elég gyanús alak van ahhoz, hogy ne tudjuk feltétlenül pontosan, kitől is kell tartania Herbiéknek, és kiben bízhatnának meg. Mi is együtt gondolkozunk ezen a gyerekekkel, olvasás közben próbáltam figyelni a karakterek reakcióit, az elhagyott nyomokat, és arra is kíváncsi voltam, vajon mi derül ki Viola szüleivel kapcsolatban.

– És mi van a szüleimmel? – folytatja Viola. – Azért jöttem ide, hogy megtaláljam őket, ehelyett csak mindent tönkretettem. Talán itt az ideje, hogy elfogadjam, hogy sehol sem fogom őket megtalálni. Talán itt az ideje elfogadnom, hogy valószínűleg őket is megölte a malamandra.
– Vivi...
– Mindketten tudjuk, hogy ez lehetséges! – kiált fel Viola. – Annál mindenképp valószínűbb, mint hogy csak úgy besétáljanak ebbe az étkezdébe épen és egészségesen, ennyi év után.
Elhallgatunk.
Aztán mindketten az ajtó felé pillantunk, mert hát Iszonyparton sosem lehet tudni.
De senki sem jön be.

A malamandra lényegében azért volt érdekes, mert végig azon gondolkoztam, vajon tényleg gonosz és veszélyes lény-e, vagy pedig valójában csak félreértik az emberek, esetleg csak a tojása védelmezése miatt tesz agresszív dolgokat, de egyébként veszélytelen. Arra is kíváncsi voltam, vajon mennyire értelmes lény. Emberi értelme van, vagy csak egy mágikus állat, ami állati ösztönöktől vezérelve működik?

Kicsit sajnáltam, hogy ebben a könyvben csak részben derülnek ki a dolgok Viola szüleivel kapcsolatban, de valószínűleg a folytatásra tartogatja az író a további információkat. Kíváncsi vagyok, mi történt velük pontosan. Ahogyan arra is, mivel kapcsolatos lesz Herbi és Viola legközelebbi kalandja.


Hogy tetszett ez a könyv?

Egyedi és érdekes volt, tele kalanddal és izgalommal, na meg varázslatosan sötét hangulattal. Szerintem nagyon szórakoztató volt, úgyhogy remélhetőleg hamarosan megjelenik majd a történet folytatása is.


Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a történet


Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti az igazi varázslatos, kalandos ifjúsági fantasytörténeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ezúttal meg kell találnotok néhány elveszett tárgyat a bejegyzéseinkben. A feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére, hogy az adott blog tulajdonosa milyen tárgyat rejtett el a bejegyzésében.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista:

07. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 11. Könyv és más
07. 13. Olvasónapló
07. 15. Milyen könyvet olvassak?
07. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése