~ Sárga könyves út ~

2024. július 2., kedd

Pamela Butchart: Vámpír van a suliban! (Izzy Könyvek 3.) – Blogturné



A Móra kiadó jóvoltából Izzy és barátai újabb vicces kalandjában vehetünk részt. Az űrlények és kémek után most vámpíroktól kell megmenteniük az iskolát. Vagy legalábbis ők ezt hiszik. Tarts velünk egy kacagtatóan humoros és izgalmas nyomozásban, és a turné végén te is nyerhetsz egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Imádom az Izzy-könyvek humorát. Szerintem ez a leghumorosabb fiataloknak szóló történet, amit valaha olvastam. Ehhez hozzájárul a nagyon profi fordítás, valamint az illusztrációk is, amik szintén viccesek. Valahányszor Izzy-könyvet veszek a kezembe, tudom, hogy végig fogom vigyorogni, mert annyira cuki az egész.


Véleményem a könyvről

A történetben ezúttal igazgatóváltás történik Izzyék iskolájában. Az új igazgatóval egy időben az iskola több területét is lezárják, valamint betiltják a fokhagymás ételeket a menzán. Izzyék ebből és más dolgokból természetesen azonnal arra következtetnek, hogy az új igazgató vámpír. Először frászt kapnak, de mivel bátor kölykök, rögtön utána elhatározzák, hogy megvédik az iskolát a vérszívóktól. Ezt csak úgy tudják megtenni, ha bebizonyítják, hogy az igazgató tényleg vámpír. És ezzel ismét elkezdődnek a vicces helyzetek.

Butchart humora egyszerűen zseniális. Tökéletesen bele tud bújni a kisgyerekek bőrébe, ismeri a stílusukat, nyelvezetüket, tudja, hogy miként gondolkoznak, milyen mókásan jár az agyuk, és ezt profin bele is tudja foglalni a történetbe. Olvasás közben ismét nagyokat vigyorogtam és kuncogtam, akárcsak az első és második rész esetében. Thomas Flintham illusztrációi is hozzátesznek ehhez a humorhoz, nagyon cukik, nagyon viccesek, imádom őket.

– MINDENKI nyugodjon le! – Jodi továbbra is suttogott. – Azt szeretném, ha mindenki nyugodt maradna.
Ekkora Maisie ISZONYÚAN elkezdett reszketni.
Zach meg kiabált.
– Mi van?! MI VAN?!
És SENKI nem volt nyugodt, hiszen tudtuk, hogy valami NAGY BAJ van, mert AKKOR szokták azt mondani, hogy NYUGODTNAK kell maradni. Nem is értem, minek kell külön mondani, mert épp ettől lesz mindenki HALÁL IDEGES.

Izzy és a barátai igazi kis egyéniségek, mégis együtt alkotnak egy egészet. Igazi barátként mindig segítik egymást, együtt gondolkoznak, tervezgetnek és kerülnek veszedelmesnek tűnő helyzetekbe (amik persze nem azok, csak ők képzelik a határtalan fantáziájukkal annak). Egyébként ez a könyv pont ezt mutatja meg, hogy a gyerekeknek még mekkora képzelőerejük van, és milyen érdekesen (a maguk módján logikusan) jár az agyuk. Imádom a gyerekagyat. Persze nem úgy, mint egy zombi, csak szerintem a gyerekek nagyon mókásak és érdekesek tudnak lenni, mert ők még sokkal varázslatosabb, nyitottabb, sokszínűbb módon gondolkoznak, mint mi, beszürkült, unalmas felnőttek. Ezt szeretem leginkább ebben a történetben a gyermeki frissességet, naivságot, észjárást.

Bár a vámpírok alapvetően mostanra elég elcsépelt fantasykarakterek, most nem bántam, hogy ők kaptak szerepet ebben a történetben. Nosztalgikus érzés volt róluk olvasni, főképp, mikor az egyik gyerek anyukája megemlítette Edwardot a Twilightból. Az igazgató persze nyilvánvalóan nem igazi vámpír, épp ezért végig kíváncsi voltam, hogy vajon mi is fog kiderülni róla. Mert valóban titokzatos volt, csak ennek megvoltak a logikus, vámpír- és egyéb csodalénymentes okai. Amikor kiderült, hogy milyen háziállatot is tart, nagyjából össze is álltak a dolgok a fejemben a folyosólezárásokkal kapcsolatban.

Egyébként még mindig Maisie karaktere áll a legközelebb a szívemhez. Mindig mindentől fél, állandóan rosszul van vagy elájul, mégis mindig a barátaival tart, és bevállalja az ijesztő dolgokat is, ha szükség van rá. A többiek pedig megmentik, ha akció közben összeesne.



Hogy tetszett ez a könyv?

Legalább annyira cuki és vicces volt, mint az első két rész. Ami nagy dolog, mert három könyvön át tartani a színvonalat, nehéz feladat. Főképp, ha humorról van szó, mert humorosan írni nagyon nem könnyű.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Bárkinek, aki szeretne 1-2 órán át tökéletesen kikapcsolódni és nagyokat nevetni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Izzyék vámpírok után nyomoznak a kötetben. Te mennyit tudsz a vámpírokról? Játékunk során ezúttal minden állomáson vámpírokkal kapcsolatos kérdéseket teszünk fel. Nincs más dolgod, mint a helyes választ beírni a Rafflecopter megfelelő helyére.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Kérdés a játékhoz:

Milyen eredetű a vámpír szó?


Állomáslista:

07. 02. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 04. Könyv és más
07. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése