~ Sárga könyves út ~

2020. november 6., péntek

Benyák Zoltán: Képtelen történet – Blogturné extra (Interjú)

 
 
 
Benyák Zoltán legújabb regénye a Főnix Könyvműhely gondozásában jelent meg. Főszereplője Max, a híres író és egy kislány, aki az egyik történetéből lép elé egy különös kéréssel. A Képtelen történet kettejük fantasztikus kalandjairól szól, melyet öt bloggerünk véleményez a blogturnénk során. Tarts velünk és fejtsd meg a rejtvényt, megnyerheted a könyv egy példányát!


1. Legújabb könyved, a Képtelen történet szerintem „kortalan”. Ugyanúgy élvezhetik a fiatal gyerekek, tinédzserek, akárcsak a felnőttek. A két főszereplőd is ezt mutatja, egyikük egy felnőtt férfi, Max, másikuk egy kislány, Moira. Benned is ott van ez a kettősség? Felnőtt és gyermek egy testben?

De még mennyire. Azt hiszem, nagyon egészséges lelkileg, ha valamennyi gyerekséget át tudunk menteni felnőttkorunkra. Persze a túl sok éppolyan rossz, mint a semmi. De egy jó adagra azért szükség van. Bennem reményeim szerint marad annyi gyerekség, amiből táplálkozni tudok, mikor a felnőttek világa unalmassá válik. A Képtelen történet is egy kicsit visszatalálás a gyermekkorhoz. 
 

2. Max, a főszereplőd író, aki a saját maga által teremtett világban él. Bár az író mindig benne van kicsit a karaktereiben, de sosem lehet őt egyikkel sem teljesen azonosítani, mégis felmerül a kérdés: Maxot nagyrészt magadról mintáztad?

Egy bizonyos százalékban igen. Mikor Max a tornyában él egyedül, és csak a kitalált teremtményei veszik körül, velük tud beszélni, annál jobban nem tudnám megfogalmazni az írás folyamatát. Az író számára megszűnik az itteni világ, elhagyja azt, és belép abba a másikba, amit ő teremtett. Persze vannak különbségek is. Az ő asszonya megelégelte ezt a dolgot, az életvitelét, és ellene fordult. Én az életben szerencsésebb vagyok. Sok támogatást kapok otthon, hogy a könyveim megszülethessenek. 
 

3. Max elmenekül a valóság elől, és elbújik a történeteiben. Ha a te történeteid világa is létezővé válna, a valóságot vagy a fantáziavilágot választanád? Melyikben élnél szívesebben?

A világ elítéli az eszképizmust. Azt mondják, minden fantasztikus történet menekülés a valós világtól, ami nem jó, mert nem nézünk szembe a gondokkal. Vagyunk páran, akik másként látjuk. A fantasztikum sokrétű dolog, aminek egyik válfaját felfoghatjuk karikatúraként. Egyes részleteket, kiemeljük, felnagyítjuk, és ezzel sikerül talán megérteni. Ha sikerül, akkor azzal a valódi világban leszünk jobbak. Hogy én melyikben élnék szívesen? Én valahol mindig a kettő között éltem. Jó itt lenni. 
 

4. Max számára a Bíbor város a legfontosabb helyszín a történeteiből. Van olyan hely a te történeteidben, ami legalább ugyanilyen fontos számodra?

Én azt a jelenetet szeretem, mikor a lány és az író versenyeznek, hogy ki tud több cseresznyét betömni a szájába. Azután meg köpködik a magokat. Ezt én is így csináltam gyerekként a haverokkal. Szóval a cseresznyefának, és annak a fejezetnek nagy jelentősége van számomra. 
 

5. Na és olyan karaktered, akivel kapcsolatban örülnél, ha tényleg létezne?

A beszélő macska. Egyértelműen. Nekem van macsekom, és nagyon szeretem. De mindig is érdekelt, hogy vajon mi járhat a fejében. Mit tudna mondani nekem egy olyan lény, aki ennyire pimasz, és istennek gondolja magát. :) Biztosan jókat vitatkoznánk. 
 

6. Max szavai teremtőerővel bírnak. Hiszel abban, hogy ha nem is ténylegesen, de az írók a szavaikkal hatással lehetnek a világra? Ha igen, te milyen módon szeretnél hatni?

Igen, hiszek. De ritkán következik be, hogy egy regény forradalmat csinál. Orwell 1984-e nem állított meg egyetlen kommunista diktatúrát sem, pedig annál jobb esettanulmányt nem sokat írtak. Ellenpélda lehet mondjuk Arthur C. Clarke, akinek a Napvitorlások (ha jól emlékszem ez a címe) novellája állítólag fejlesztéseket indukált a NASA-nál. Egy erős regény indukálhat szubkultúrákat esetleg. De ami a legfontosabb, az az egyénre kivetített hatása. A könyv a legközelebbi kapcsolat két ember agya között. Így a hatása gyakrabban kifejtődik egyes személyekre, mint kollektíven a világra. Ez azért nagy szó. 
 

7. Max Bíbor városban találkozik egy régi nagyon jó barátjával és két az életét megkeserítő ellenségével is. Számodra ki lenne a felbukkanó barát és ellenség, ha lenne egy saját Bíbor városod?

Érdekes kérdés. Az ellenségeimet elhagytam. Barátból kevés van. Inkább velük találkoznék a Bíbor városomban. Srácok a középiskolából, bár sajnos néhányan már nincsenek velünk, a katonaévemből egy személy, többen az első munkahelyemről, ahol remek csapatunk volt. Beülnénk egy kocsmába, felhoznánk a régi sztorikat és nevetnénk. Jó lenne. 
 

8. Egy íróval általában nem könnyű együtt élni. Elvarázsoltak vagyunk, sokszor annyira belemerülünk a fantáziánkba, hogy azt sem tudjuk, mi folyik körülöttünk. A szeretteink beszélnek mellettünk, de fel sem fogjuk, mert a fejünkben is zizegnek a karakterek éppen. Max is túlságosan belemerül a történeteibe, és elveszti a kapcsolatot a külvilággal. Szerinted mi a titka annak, hogy egy író egyensúly találjon a való világ és a fantáziavilág között?

Ezt a csatát az író már elvesztette. :) Akkor is fantáziál, mikor nem a papír vagy a szövegszerkesztő előtt ül. A felhőkben űrhajókat lát, a rántottában meg szörnyet. Ráadásul, amit ő egyensúlynak gondol, azt a körülötte élők már rég nem vélik annak. És mikor nem figyelünk, akkor az ujjukkal köröznek a halántékuknál, mutatva a többieknek, hogy: ”Vigyázz! Ez kettyós!” Pedig mi szeretünk ilyenek lenni. Meg aztán, nincs is más választás. :)
 

9. A következő regényed kikhez fog szólni? Visszatérsz a felnőttekhez, vagy maradsz ennél a kortalan stílusnál, amely a fiatalabb olvasókat is bevonzza?

Mindkettőt szeretném. Vannak félig kész történeteim ide is, oda is. Egyelőre több ötletem van, mint amennyit írni tudok. 
 

10. Ebben a felbolydult világban sok könyves esemény, író-olvasó találkozó elmaradt. Te hogyan tartod a kapcsolatot az olvadóiddal? Esetleg hozzájuthatnak valamilyen módon az aláírásodhoz a saját Képtelen történet-példányukba?

Ez egy nehéz év. Az olvasókkal a közösségi oldalakon tudom tartani a kapcsolatot. Akik dedikáltatni akarnak, azok pedig ne csüggedjenek, mert lesznek még jobb idők, lesznek még találkozók. A nagy bezárkózás évében pedig olvassunk többet. Hátha most lesz ideje rá azoknak is, akiknek eddig nem volt. Találkozunk a lapok között. :)



Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 
 
Nyereményjáték:

Benyák Zoltán regényeinek első mondatait találhatod minden állomáson. A feladatod kitalálni a regény címét, amelyben szerepel a feladvány, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A nyereménykönyvet csak magyarországi címre postázzuk! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!


Első mondat a játékhoz:

Valami mozgott a szemétben. Nem a szél volt az.


Állomáslista:

Blogturné Klub
10.31 Spirit Bliss - Sárga könyves út
11.02 Kelly és Lupi olvas
11.04 Flora the Sweaterist
11.06 Spirit Bliss - Sárga könyves út - Interjú
11.08 Utószó
11.10 Hagyjatok! Olvasok!
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése