~ Sárga könyves út ~

2020. november 7., szombat

Fiatalok, merészek, lenyűgözőek – 25 fiatal, aki megváltoztatta a világot – Blogturné

 
 
 
Vannak fiatalok, akik egészen kivételesek, kiemelkednek a korosztályukból. Minden cselekedetükkel példát mutatnak, és nemcsak nekünk, de a következő generációnak is segítenek. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent Fiatalok, merészek, lenyűgözőek című kötet csupa ilyen fiatalt mutat be. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt a nagyszerű könyvet, és ha mellétek áll a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Úgy gondolom, hogy a világunk több szempontból is nagy bajban van, és a fiatalok azok, akikben van és mindig is volt potenciál, hogy változásokat hozzanak. Ezért érdekelt, hogy milyen fiatalok voltak a múltban és vannak a jelenben, akik olyan nagy tettet vittek véghez, hogy érdemes írni róluk és példaképpé emelni őket.
 

Véleményem a könyvről

A könyv kivitelezése nagyon szépen sikerült. A kemény borító jó minőségű papíroldalakat rejt, amelyekről szépen tördelt szöveg és színes portrék néznek vissza ránk. Nagyon jó ötletnek találom, hogy nem fotók kerültek be a merész fiatalokról, hanem rajzok. Egyfelől szépek, színesek, másfelől különleges hangulatot adnak a könyvnek lapozgatás közben.

Ahogy a cím is mutatja, a kötetből 25 fiatalt ismerhetünk meg, 14 lányt és 11 fiút. Azt hiszem, ez az első a kezembe kerülő, valós személyeket bemutató könyv, amelyben a lányok vannak többen. Őszintén szólva, ennek nagyon örülök, mert a lányoknak, nőknek nagyon szükségük van az erős és pozitív női példaképekre.

A kiválasztott fiatalok elég változatos képet mutatnak. A legkorábban született, Anne Frank (1929), míg a legkésőbb született, Greta Thunberg (2003). Vannak köztük olyanok, akik már elhunytak, és olyanok is, akik még élnek. A terület is nagyon széles spektrumú, amelyen belül tevékenykednek vagy tevékenykedtek. Van köztük emberjogi harcos, sportoló, költő, jótékonysággal foglalkozó, feltaláló, környezetvédő, rapper, zenész és focista is. Akadnak szegények és gazdagabbak. Olyanok, akik az életüket kockáztatták a tetteikkel, és olyanok is, akik a biztonságban nem elkényelmesedve a náluk rosszabb helyzetben lévőkért tettek.

Természetesen vannak a kötetben ismert arcok, Anne Frank, Malala és Greta Thunberg, valamint olyan is, akiről már hallottam, de nem sokat. Ilyen például Boyan Slat, aki arra tette fel az életét, hogy eltüntesse az óceánokból és tengerekből a műanyag szemetet. De a bemutatott fiatalok többsége eddig ismeretlen volt számomra. Vagyis a kötet képes volt új ismereteket nyújtani számomra. Több olyan fiatal lánnyal és fiúval is "megismerkedhettem", akik nagy dolgokat vittek véghez, a nevük mégsem terjedt el annyira, mint megérdemelnék. Ez a könyv segít, hogy orvosoljuk ezt, minél többen megismerhessük ezeket a nagyszerű emberpalántákat, és így a nevük fennmaradjon. Vagyis, hogy példaképpé válhassanak.

A fejezetekben találhatunk mindegyik fiatalról egy rövid bemutatószöveget, egy hosszabb leírást az életükről és a véghez vitt nagy tetteikről, egy nagy méretű portrét, valamint egy idézetet tőlük. Emellett minden fejezetben van egy kérdéses, vitás szituáció, amely a jelenkori gyerekek életében merülhet fel, és a kötet szerzője megválaszolja, hogy vajon az adott merész fiatal mit tett vagy tanácsolt volna az adott helyzetben. Ez a kérdés-tanács rész inkább a fiatal olvasóknak érdekes, a felnőttek számára, mint én is vagyok, annyira nem. Viszont az adott emberkék életéről szóló leírás nagyon-nagyon érdekes volt számomra is. Izgalmas volt megismerni őket, bepillantást nyerni a tetteikbe és ezáltal a lelkükbe is.

Nekem azok a fejezetek tetszettek a legjobban, amelyben valamilyen emberjogi témában cselekvő fiatalról volt szó, hiszen hozzám is ez a téma áll a legközelebb. Ezek a gyerekek sokszor szó szerint vállalták az életveszélyt, hogy változtathassanak a világon. Olyan helyekről jöttek, ahol terror, háború, szegénység, elnyomás, nőgyűlölet veszélyezteti az embereket, de ők kiálltak a jogaikért és minden ember jogaiért. Claudette Colvin, Tavakkul Karmán, Deng Adut, Ikbál Maszíh, George Mpanga, Thandiwe Chama, Sonita Alizadeh, Malala Juszufzai, Emma González, a fejezeteik és tetteik azt bizonyítják számomra, hogy nincs lehetetlen. Ha ők képesek voltak hátrányos helyzetből indulva valamiféle változást hozni a világba, akkor mi, akik jobb helyzetből indulhatunk, miért ne lennénk?

Rajtuk kívül nagyon tetszett még Sunakali Budha fejezete. Ő egy nepáli hegyek között élő, nagyon szegény közösségből származó lány, aki focicsapatot verbuvált más lányokból. Olyan nehézségeket győztek le, csak hogy focizhassanak és részt vehessenek az országos női labdarúgó-bajnokságon, amiktől a mostani "bátor" focista férfiak sírva fakadnának és feladnák az egész karrierjüket. Mindennap korán keltek, hogy a kemény munkájuk előtt edzeni tudjanak a hóban. Igen, a hóban. Aztán két napon át gyalogoltak, hogy odaérjenek arra a felszállópályára, ahonnan repülővel eljuthattak a bajnokság helyszínére. És hiába győztek, ők bizony nem kaptak milliókat. A győzelem után visszamentek a szegénységbe. Na ez az igazi elszántság. Amikor csak a játék öröméért játszol, de azt tiszta szívből.

Nagyon érdekes volt még Victoria Arlen fejezete is, aki tizenegy évesen váratlanul kómába esett, végül mégis aranyérmes paralimpikon lett belőle. De Alexandra Scott, az a négyéves, rákos kislány sem semmi, aki élete maradék négy évét azzal töltötte, hogy másoknak gyűjtsön adományokat.

Csodás gyerekek és fiatalok vannak ebben a kötetben, akik igazi példaképek lehetnek nemcsak a fiatalok számára, hanem számunkra, felnőtteknek is.

A kötet elején bemutatkoznak az illusztrátorok. A kötet végén pedig találhatunk egy tesztet, hogy megtudjuk, melyik bátor fiatalra hasonlítunk a leginkább. Nekem döntetlen jött ki, vagyis Samantha Smithre és Sheku Kanneh-Masonre is hasonlítok, akik kíváncsiak, eltökéltek és szorgalmasak. Ezenkívül van a könyv végén egy idővonal, ami segít elhelyezni a 25 fiatalt az időben.
 

Hogy tetszett a könyv?

Örültem, hogy a lányok egy kicsit fölényben voltak ezúttal, mert ritka az ilyesmi. És annak is örültem, hogy többségükben olyan fiatal személyeket ismerhettem meg a kötetből, akikről korábban még nem hallottam. Gyönyörűek voltak az illusztrációként készített portrék, és úgy gondolom, jó példaképeket válogatott össze a könyv szerzője.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki erőt akar gyűjteni ahhoz, hogy változtasson akár saját életén, akár a világon. Ha a könyvben lévő gyerekeknek és fiataloknak sikerült, akkor nekünk is fog.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

Vannak olyan fiatalok, akik nyilvánosan is vállalják véleményüket, felszólalnak és igazságot követelnek! A kötetben szereplő fiatalok egytől-egyig megrengették a világot, igazi példaképpé váltak, rengetegen ismerik a nevüket.
Ezen a turnén egy különleges játékra invitálunk benneteket. Nincsenek jó és rossz válaszok, csupán a véleményetekre vagyunk kíváncsiak. Mindegyik állomáson találtok egy kérdést, a válaszotokat írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz. )


Kérdés a játékhoz:

Mi az amit megváltoztatnál legszívesebben a világban?


Állomáslista:

Blogturné Klub
10. 28. Sorok között
10. 30. Könyv és más
11. 02. Readinspo
11. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 06. Csak olvass!
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése