~ Sárga könyves út ~

2020. november 8., vasárnap

Héctor García – Francesc Miralles: Icsigo-icsie – Blogturné

 

 
A japán icsigo-icsie annak művészete, hogyan hozhatjuk ki minden pillanatból a legtöbbet. A könyv segít észrevenni, hogy az életünknek minden pillanata egyszeri és megismételhetetlen. Tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges turnén, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából megnyerheti a könyvet!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, a mostani őrült világban nehéz rálelni a lelki békénkre, boldogságunkra. Én mégis próbálkozom. Az elmúlt évben elég sok olyan könyvet olvastam, ami arról szól, hogyan lehet a zűrös világ mindennapi pillanataiban is meglátni és megélni a jót. Mivel a könyv alcíme azt ígérte, hogy a mű elmondja a pillanat megragadásának japán művészetét, ezért úgy véltem, ez a könyv a célnak pont megfelelő lesz.
 

Véleményem a könyvről

A könyvnek már a borítója is egyfajta nyugalmat áraszt. A zöld szín, a virágok, a tea, a betűtípus, nem is tudom... Olyan kellemes ránézni, kézben venni. A könyvnek, bár átlagos méretű és kemény borítós, valahogy egyáltalán nincs súlya. Könnyeden lehet tartani, miközben az ember olvassa.

Az icsigo-icsie valami olyasmit jelent, hogy amit épp az adott pillanatban átélünk, az soha többé nem fog megismétlődni, egyszeri alkalom, amit kincsként kell megbecsülnünk. Vagyis minden pillanatunk egyedi, és ezért megbecsülendő kincs. A szerzők az icsigo-icsie érzést egy kis mesével magyarázzák meg, amelyben egy férfi véletlenül rábukkan a paradicsom kapujára, de nem megy be, hanem megjegyzi az útvonalat, és visszamegy a szeretteiért. Amikor azonban újra elér oda, ahol korábban a paradicsom kapuja volt, az már sehol nincs. Mert csak az adott pillanatban mutatta meg magát egyszer és megismételhetetlenül.

Az icsigo-icsie nagyban kötődik a japánok vendégfogadási, teázási szokásaihoz. Ha egy vendég betér hozzád, valakivel együtt teázol, vagy csak úgy együtt töltöd az idődet egy barátoddal, tudnod kell és vele is éreztetned kell, hogy ez akkor is egy egyedi pillanat, ha máskor is találkozni fogtok még. Mert az a találkozás más lesz, mint ez, két pillanat sosem ugyanolyan.

Nagyon érdekes volt, ahogy a könyv elmagyarázta, hogy a különböző fő érzelmek milyen időhöz kötődnek, és mit lehet kezdeni velük. A haragot és a bánatot múltbeli dolgok miatt érezzük, és a múltból vissza kell térnünk, hogy megszabaduljunk tőlük. A félelmet a jövő váltja általában ki, attól félünk, ami még nem következett be, ebből az érzésből vissza kell fordulni. Az öröm az, ami a jelenhez kötődik, annak örülünk, amit éppen átélünk, ez az icsigo-icsie.

A fenti érzelemértelmezés logikus, magunktól mégsem biztos, hogy tudatosul bennünk. Én, mióta ezt a könyvet olvastam, tudatosan odafigyelek az érzéseimre, és arra, hogy a múltból visszatérjek, a jövőből pedig visszaforduljak. Volt nemrég egy félelmem, aminek a középpontjában egy olyan dolog állt, ami akkor még nem történt meg, de állandóan elképzeltem, mi lesz, ha rosszul sül el minden. Újra és újra lejátszottam magamban a még meg sem történt, és lehet, hogy soha meg sem történő dolgokat, és ettől félelmet és szorongást éreztem.
 
Amikor elolvastam ezt a könyvet, ez megváltozott. Valahányszor előjöttek a jövőképek és a félelem, csak kimondtam magamban, hogy "Fordulj vissza!", és bármilyen hihetetlen is, ez az egyetlen mondat kizökkentett a jövőbeli rémképekből. Nem hagyott elmerülni bennük. Szóval az érzéseink tudatos vizsgálata nagyon hasznos dolog. Ha megértjük, mit miért érzünk, akkor megszabadulhatunk a rossz emlékektől vagy negatív jövőképektől. (Hozzáteszem, az adott dolog végül jól alakult, úgyhogy teljesen felesleges lett volna gyötörnöm magam.)

A könyv tele van magyarázatokkal, példázatokkal, olyan történetekkel, amelyek megmutatják, hogy ismert és kevésbé ismert emberek vagy nagy gondolkodók hogyan értelmezik és élik meg az icsigo-icsiét. Különböző módszerekről is olvashatunk, amelyek nekünk is segíthetnek. A fenti múlt-jövő-jelen táblázat nem az egyetlen ilyen a kötetben. Kapunk például egy nyolcpontos zen leckét, és azt is megtudhatjuk, hogyan használhatjuk az érzékszerveinket a pillanatok megéléséhez. Végül a könyv végén az icsigo-icsie tíz alapelvét is összefoglalják nekünk.

Számomra élvezet volt elolvasni ezt a könyvet, és nemcsak azért, mert olvasmányosan és érdekesen írták meg, hanem azért is, mert segített tanulni önmagamról néhány dolgot. Azokat a pszichológiai, önismereti könyveket szeretem, amelyek olvasása közben úgy érzem, nem az egyetlen igazságot akarják letuszkolni a torkomon, hanem csak adnak néhány támpontot, aminek a kipróbálásával megtalálhatom önmagam és azt az életet, amit élni szeretnék. Ez egy ilyen könyv volt, rávezetett, hagyott gondolkodni, hagyta, hogy én magam akarjam kipróbálni azt, amit benne olvastam.

Én továbbra is követni fogom a könyvbeli tanácsokat, mert számomra bejöttek. Azóta másképp állok az érzéseimhez, főképp a negatív érzéseimhez, és másképp állok a pillanatokhoz is.
 

Hogy tetszett a könyv?

Számomra élvezetes és tanulságos olvasmány volt. Hatással volt a lelkemre, elgondolkoztatott, és igen, néhány helyzetben segített tudatosítani bennem az érzéseimet és a pillanat fontosságát.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Akik szeretnének rájönni, hogy a sokféle mód közül ők hogyan tudják megragadni az egyedi és megismételhetetlen pillanatokat a jelenben.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

 
Nyereményjáték:

Mivel az Icsigo-icsie című könyv igyekszik rávezetni minket arra, hogyan változtathatunk az életünkön és az életmódunkon a jó irányba, úgy gondoltuk, hogy a játékunkkal felhívjuk a hozzá hasonló kiadványokra a figyelmeteket. Az állomásokon található borítórészletek alapján ki kell találnotok az életmódjavító könyvek CÍMÉT, és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 

Borítórészlet a játékhoz:
 


Állomáslista:

Blogturné Klub
11. 06. Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
11. 08. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 11. Booktastic Boglinc
11. 14. Readinspo
11. 16. Hagyjatok! Olvasok!
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése