~ Sárga könyves út ~

2020. november 29., vasárnap

Sárközi Judit: Postás Palkó – Blogturné

 
 
 
A Kalliopé Kiadónak köszönhetően nemrég megjelent Sárközi Judit Postás Palkó című mesekönyve, amely bepillantást enged a postások munkásságába, életébe, hétköznapjaikba. Ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Sokan tudják, hogy másfél évig a postán dolgoztam. Éppen ezért pontosan tudom, hogy aki hosszú távon kitart a postai munka mellett, az igazi hős. Nem könnyű munka, hatalmas a felelősség, sok a stressz és mindezt minimálbérért végzi a többség (hacsak azóta nem rendezték a béreket, mióta eljöttem). Ennek ellenére vannak szép emlékeim a postáról, és első igazi állásnak jó volt (főképp a munkatársaimnak köszönhetően), ezért úgy gondoltam, nosztalgikus érzés lesz elolvasni egy ilyen mesekönyvet.
 

Véleményem a könyvről

A könyvben lévő mesék egy Palkó nevű férfiról szólnak, aki gyerekkora óta postás szeretett volna lenni, és felnőttként ez a vágya valóra is vált. Felvették dolgozni a postára. Minden novella az ő életét mutatja be, időként bepillantást engedve a gyerekkorába is.

Bár én ablakos kisasszonyként dolgoztam a postán, sok ismerős dolog volt számomra is a mesékben (a postavezető a rajzon konkrétan hasonlított az első kisfőnökömre), de akadtak olyasmik is, amiknél fellélegeztem, hogy de jó, hogy sem magánemberként, sem postásként nem esett meg ilyen velem. Például nem volt balesetem, nem találtam rá postásként ájult idős nénire, tűzoltókkal sem volt dolgom (vagyis ez így nem igaz, kisbabakoromban volt egy tűz a házunkban, ami elől anyuval és a dédimmel az erkélyre kellett menekülnünk, de mivel kicsi voltam, semmire nem emlékszem belőle).
 
A történetek elég sokszínűek. Egyfelől persze megismerhetjük belőlük Palkó postai életét. Ezen belül is a megszokott hétköznapokat (pl.: levél- és csomagkihordás) és az egyedi eseményeket is (pl.: óvodai bemutató, postagalambverseny, rajzverseny, Nemzeti Vágta). Másfelől beleláthatunk Palkó magánéletébe. A gyerekkorába és a jelenlegibe is. Vannak családi történetei a kötetben és még szerelmi szál is az új postáskisasszonnyal. Szóval tényleg az élete minden szegmensébe beleshetünk egy kicsikét.

Kicsit azért túl voltak idealizálva a mesék, jókat mosolyogtam egy-egy részen, és elképzeltem, hogy a valóságban hogyan is mennek a dolgok. De mivel ez egy mesekönyv, megbocsátható neki a szépítés. Csak hogy példákat is mondjak, állítólag a postások munkaruhája kényelmes, és védi őket a hidegtől, sérülésektől. Nos, khm... Mondjuk úgy, hogy ezen az állításon hangosan felnevettem. Vagy amikor Palkó használt autót akar venni... Rögtön az a kép ugrott be, hogy a fizetéséből nincs rá úgysem elég pénze, ezért amikor mesél az egészről a postavezetőnek, az azonnal megpróbálja majd rábeszélni egy postai hitelre. A postai szilveszterről viszont jó emlékeim ugrottak be, mert bár mi inkább karácsonyoztunk közösen, nem szilvesztereztünk, mégis volt közös kis ünnepség sütivel, kisebb ajándékokkal és jókedvvel.

Ami tetszett, hogy a mesék amellett, hogy szórakoztatnak, indirekt módon tudást is csepegtetnek a gyerkőcök fejébe. A híres pesti helyekkel, a postagalambokkal kapcsolatban, vagy éppen arról, hogy vezetés közben veszélyes a telefonnal foglalatoskodni, és hogy a strandon ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket.
 

Hogy tetszett a könyv?

Aranyos kis mesék voltak, részben hiteles, részben kicsit szépített apróságokkal a postai munkáról. Tetszett, hogy indirekt módon sok tudást is átadnak a történetek a gyerekeknek.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden gyerkőcnek, aki érdeklődik az iránt, mit is csinálnak a postások munkaidőben és azon kívül is. Azoknak a gyerekeknek pedig főleg, akik kacérkodnak azzal a gondolattal, hogy felnőve majd a postán akarnak dolgozni.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod ezt a könyvet:
KATT  
 
 
Nyereményjáték:

Mivel a mesekönyv a postáséletről szól, ezért ezúttal olyan fogalmakat kell kitalálnotok, amelyek a postához kapcsolódnak. A turné minden állomásán találhattok egy rövid leírást, ki kell találnotok, hogy milyen fogalomhoz kapcsolódik, és ezt beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Leírás a játékhoz:

A biztonságos levélfeladás hagyományos, jól bevált formája: ha fontos, hogy igazolni tudjuk a küldemény feladásának tényét.


Állomáslista:
11. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 01. Könyv és más
12. 03. Veronika’s Reader Feeder
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése