~ Sárga könyves út ~

2024. április 29., hétfő

Mackenzi Lee: A Tél Katonája – BlogturnéTalálkozzatok a 16 éves Bucky Barnesszal, mielőtt még a Tél Katonájává vált volna! Mackenzi Lee mesél a fiúról, aki csatlakozni szeretne az USA II. világháborúban harcoló seregéhez, ám egy váratlan fordulat miatt talán a brit titkosszolgálatának ügynökévé válhat…
Tartsatok velünk A Tél Katonája – Hidegfront blogturnéján, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a Kolibri kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri Bucky történetét.


Miért választottam ezt a könyvet?

Őszintén bevallom, Bucky karaktere teljesen hidegen hagyott a Marvel-filmekben, szóval míg mások miatta vették kézbe ezt a könyvet, én Mackenzi Lee miatt. Korábban ő írta a Lokiról szóló regényt is, ami nagyon bejött, ezért úgy gondoltam, talán ez a könyve is érdekes lesz.


Véleményem a könyvről

Nos, igen, nem tévedtem, Mackenzi Lee igazán jó író. Először azt gondoltam, csak egy kellemes olvasmányt kapok majd tőle, de ez a regény teljesen beszippantott. Konkrétan az utolsó 400 oldalt egyetlen nap alatt olvastam el belőle, mert képtelen voltam letenni. Szóval ha nem is fogok minden Marvel-regényt elolvasni, azokat biztosan el fogom, amiket Mackenzi Lee ír, mert most már biztosra vehetem, hogy bármelyik karaktert is veszi sorra, biztosan nem fogok csalódni a történetében.

Ahogy fentebb is említettem, ez a könyv Buckyról szól, a Tél Katonájáról, aki eredetileg Amerika Kapitány legjobb barátja és társa a harcban, azonban az oroszok elfogták, és bár megmentették az életét, de közben kitörölték az emlékeit, és a parancsaikra gyilkoló szuperkatonát csináltak belőle.

A regény két szálon mutatja be Bucky történetét. Az egyik szál 1941-ben játszódik, amikor Bucky még csak egy tizenhat éves kölyök. A szülei meghaltak, ezért az apja egyik legjobb barátja, egy magas rangú katonai parancsnok neveli saját fiaként. Bucky nem igazán találja a helyét, az iskola untatja, nem neki való, katona szeretne lenni, de a parancsnok még túl fiatalnak találja ahhoz, hogy kiképezzék. Végül mégis találkozik egy titokzatos emberrel, aki felajánlja neki, hogy kiképzik titkosszolgálati ügynöknek, hogy a jó oldalt szolgálhassa. Ám már a legelején bajba kerül, egy sakkversenyen rejtélyes gyilkosság történik, a gyilkos pedig az ő és fiatal sakkpartnernője, Gimlet nyomába ered. Buckynak és Gimletnek menekülniük kell, miközben próbálnak rájönni, ki kicsoda és mit akar tőlük.

– Tudod – szólalt meg a fiú, miközben letépte és zsebre tette a címkét –, tök szép lennél, ha nem vigyorognál így.
– Ki mondta, hogy szép akarok lenni?
– Minden lány szép akar lenni, nem?
– Nem. Van, aki csak sakkozni akar.

A másik szál 1954-ben játszódik. Bucky emlékeit kitörölték az oroszok, és most különböző akciók során vetik be, mint különleges és akarat nélküli gyilkológépet. Ám Bucky emlékei újra és újra visszatérnek, apró részletek ugranak be neki, mígnem találkozik egy emberrel, aki felismeri a régi énjét. Bucky tudni akarja, mi történt vele, ki volt régen, és nem akar tovább az oroszok bábja lenni.

Ez a regény azon kevés több szálon futó történet közé tartozik, amelynek mindegyik szála ugyanannyira érdekelt és lekötött. Nagyon tetszett a múltbeli szál, kalandos és rejtélyes volt. Kíváncsi voltam, kicsoda a bérgyilkos, kicsoda Gimlet, hogyan állnak össze végül a kirakósdarabok. Egy nagyon jó kis kémes sztorit kaptam ebben a szálban.

A másik szálban pedig alig vártam, hogy Bucky végre rájöjjön, mi történt vele, hogy ki volt a múltban. És nagyon kíváncsi voltam, hogyan kapcsolódik majd össze a jelenbeli szál a múltbelivel. Mert biztos voltam benne, hogy valahol a két cselekményszál összeér majd.

Az kicsit furcsa volt, hogy én Buckyt csak és kizárólag a Marvel-filmekből ismertem, az ottani élettörténetét, sztoriját láttam csak, a könyv viszont az eredeti képregényekre épült, szóval voltak apró eltérések a filmekhez képest. De nem bántam, mert így legalább kaptam némi betekintést a képregények világába is. Ezenkívül azért is jó ötlet volt a képregényekre építeni, mert így fogalmam sem volt róla, mit várjak a könyv végétől. A filmekben ugye, tudjuk, hogy Bucky csak jó pár évtizeddel 1954 után tér magához véglegesen, amikor újra találkozik Amerika Kapitánnyal. Ám mivel ennek a regénynek nem volt köze a filmekhez, így felmerült bennem, hogy esetleg ennek a könyvnek más lesz a vége, mint amit a filmek alapján várnék. Hogy így lett-e, megtudhatjátok, ha elolvastátok a könyvet.

Egyébként ennek a történetnek köszönhetően szívből megkedveltem Buckyt, megláttam benne azt a valamit, azt a pluszt, ami szerintem a filmekben hiányzott a karakteréből. Sajnáltam őt, drukkoltam neki, sőt, volt egy pillanat, amikor még meg is könnyeztem az eseményeket. De nagyon bírtam Gimlet karakterét is, belevaló lány volt, igazi feminista karakter, és nagyon passzolt Buckyhoz a személyisége.

Akit még érdekes karakternek tartottam, az Rosztova volt, Bucky orosz ügynöktársa. A nő tudta, hogy Buckyt elrabolták, átmosták az agyát, és segített az elrablóinak fenntartani ezt a helyzetet, lényegében a rossz oldalon dolgozott, de... az évek során őszintén megkedvelte Buckyt, tényleg a társa lett, valamilyen szinten talán a barátja is. Ez a kettősség, az, hogy küzdenie kellett a saját lelkiismeretével a nőnek, kifejezetten izgalmassá tette őt. A Buckyval való utolsó közös jelenetük pedig a könyv végén... Nos, igen, nagyon ütős volt.


Hogy tetszett ez a könyv?

Sokkal jobban tetszett, mint arra számítottam. Egy kellemes kis olvasmányt vártam, de helyette igazán izgalmas, fordulatos, érdekes regényt kaptam. Szeretem MacKenzi Lee stílusát, szeretem, ahogyan a már létező karakterekkel játszik, saját történetet ír nekik. Kifejezetten megkedveltem a regénynek köszönhetően Bucky karakterét, aki korábban hidegen hagyott, és Gimlet karaktere is tetszett.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti a jól megírt, fordulatos, kalandos kémtörténeteket. Azoknak is, akik esetleg nem igazán vannak oda a Marvel-filmekért vagy Bucky karakteréért.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Játékunk ezúttal elég egyszerű lesz, ugyanis az egyes állomásokon található képekről ki kell találnotok, hogy melyik MCU filmjéből/sorozatából származik, hol bukkant fel a Tél Katonája, aka. Bucky Barnes. A megoldás a cím lesz, azt írjátok be a Rafflecopter rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

04. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 01. Hagyjatok! Olvasok!
05. 02. Dreamworld
05. 05. Csak olvass!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése