~ Sárga könyves út ~

2024. április 28., vasárnap

Robin Stevens: Halálos tűzijáték (Úrilányok nem gyilkolnak 4.) – Blogturné



Immáron negyedik alkalommal követhetjük Daisy Wells és Hazel Wong detektív irodájának ténykedését. Hőseink visszatérnek iskolájukba, ahol sok minden változott, egy valami azonban nem: ismét lesz bűntény, amiért lesz értelme a detektíviroda működésének. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a kiváló regénysorozat legújabb darabjával, és ha velünk játszotok, esélyetek van megnyerni a Manó Könyvek által felajánlott regény egy példányát is.


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, az első három rész nagyon érdekes, fordulatos ifjúsági kriminek bizonyult izgalmas, egyedi és jól kidolgozott főszereplőpárossal. Szóval kíváncsi voltam, ezúttal milyen ügybe keveredik majd Daisy és Hazel, és miként oldják meg.


Véleményem a könyvről

Ezúttal visszatérünk a Deepdean Leányiskolába, és akárcsak a sorozat első részében, ismét itt történik egy gyilkosság. Az intézménynek új diákvezére lett, Elizabeth Hurst, aki az öt segítő prefektusával rettegésben tartja a többi diákot. Elizabeth ugyanúgy gyűjti mások titkait, mint Daisy, a különbség csak az, hogy a diákvezér vissza is él ezekkel. Így nem csoda, ha egy ünnepi tűzijáték végén holtan találják őt. Az egész balesetnek tűnik elsőre, ám Daisy és Hazel épp elég gyilkossággal találkoztak már az elmúlt években, hogy felismerjék a jeleket. Így a lányok újabb nyomozásba kezdenek.

Egy ilyen sokrészes krimisorozat esetében mindig félek attól, hogy idővel majd kiismerem az író gondolkodásmódját, korán rájövök a csavarokra, esetleg az író belefárad az írásba, és már nem tud olyan logikus és érdekes eseteket kitalálni, mint korábban. Úgyhogy ennek a negyedik résznek is kicsit félve, de reménykedve álltam neki. És szerencsére nem kellett csalódnom.

Bár ezúttal nem egy külső helyszínen nyomozunk, hanem ismét az iskolán belül, nem éreztem, hogy ez unalmassá tette volna a történetet. Sőt, kíváncsian vártam, vajon ezúttal milyen újdonságokat tartogat számunkra Stevens. Külön izgalmas volt, hogy Elizabethet, az áldozatot lényegében az egész iskola gyűlölte, így szinte mindenkinek lett volna oka arra, hogy eltegye őt láb alól.

Daisynek a döbbenettől elállt a lélegzete. Most az egyszer egészen biztosan nem játszotta meg magát. Jones fontos volt neki, a Deepdean részeként és (tudom, habár sosem mondta ki) saját jogán is.
– Ez borzasztó – fakadt ki. – Ez... nincs rendjén! Nem az ő hibája... mégis hogyan büntethetik meg érte?
– Daisy, hát mégis van szíved? – kérdezte Kitty.
– Lelkiismeretem van, ahogyan nektek is kellene, hogy legyen – válaszolta Daisy.

Bár Daisy és Hazel főképp a prefektusokat gyanúsítja, mivel felbukkan még egy párhuzamos krimiszál is (valaki ellopja Elizabeth füzetét, amiben benne vannak mások titkai, és elkezdi nyilvánosságra hozni ezeket), lényegében mindenki gyanússá válik.

Izgalmas volt szép egyesével kideríteni, hogy melyik prefektusnak mi a nagy titka, ahogyan az is, ahogy a lányok megpróbáltak rájönni, vajon melyiküknek volt lehetősége elkövetni a gyilkosságot. Ezúttal Daisy és Hazel már nem maradtak egyedül, a közös hálószoba összes lakója tagságot kapott a Wells és Wong Nyomozóirodába. Vagyis újabb egyéniségekkel bővült a nyomozók köre, ami igazán feldobta a sztorit, mert mindegyikük másképp reagált a különböző helyzetekre. Beanie volt egyébként a kedvencem, mert félénknek és érzékeny lelkűnek tűnik, de igaz barát. Szerintem ő a legcukibb, legszerethetőbb karakter a történetben.

Mire visszaértünk a hálóterembe, Lavinia már az ágyán ücsörgött. A szeme sarka egészen kipirosodott. – Jól vagyok – morogta. – De ha kiderítjük, hogy ki áll emögött, akkor én... megeszem.
– Jaj, ne tedd! – szólt Beanie.

A nyomozós szál mellett persze Daisy és Hazel barátsága is tovább formálódik. Hazel levelezni kezd a harmadik könyvben megismert Alexanderrel titokban, egyfelől hátha a fiú (aki maga is szeret nyomozni a haverjával) segíteni tud nekik egy tippel, ötlettel a nyomozásban, másfelől, mert kedveli Alexandert. Tudja, hogy ez a titkos levelezés, és hogy kikotyogja a dolgokat a nyomozásról, nem fog tetszeni Daisynek, de nem tudja pontosan, mi lesz a lány reakciója, ha kiderül az egész. Nos, igen, Daisy nem reagál túl jól. Őszintén bevallom, egy ideig nem tudtam eldönteni, hogy azért, mert a legjobb barátnő és nyomozótárs pozícióját félti Hazel mellett, vagy tetszik neki Alexander, és féltékeny, esetleg olyasféle érzései vannak Hazel iránt, amik túlmutatnak a barátságon, és miatta féltékeny. Még most sem vagyok teljesen biztos az indokaiban, de a könyv végén lévő bizonyos meghívást tekintve úgy gondolom, hogy ez a következő részből mindenképpen kiderül majd.

Még mindig különlegessé teszi ezt a sztorit az, hogy a múltban játszódik, vagyis a modern technika nem áll a nyomozók rendelkezésére, a lányok (és a rendőrök) pusztán a szemmel látható nyomok, a logikájuk és józan eszük alapján tudnak rájönni, ki is a hunyó.

A történet végén sikerült meglepni. Azt gondoltam, tudom, ki a gyilkos, és őszintén, kicsit el is kámpicsorodtam, hogy ennyire egyszerű lesz a megoldás, de végül jött a nagy fordulat, és rá kellett jönnöm, hogy Stevens még mindig képes meglepni szerencsére.


Hogy tetszett ez a könyv?

Nagyon megkedveltem a karaktereket, főképp Beanie-t. A nyomozás izgalmas és fordulatos volt, még így a negyedik kötetre is sikerült meglepni.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki olvasta már az előző hármat. Aki még nem, az olvassa el, és utána ezt a részt is.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Nyereményjátékunkban minden állomáson elrejtettük a bejegyzésekben egy-egy női nyomozó nevét. A feladat, hogy megtaláljátok ezt a nevet, és a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok, ki a megalkotója az adott hölgynek. Azaz annak a szerzőnek a nevére vagyunk kíváncsiak, aki megírta az állomásokon megtalált hölgyet.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Állomáslista:

04.28 Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése