~ Sárga könyves út ~

2019. november 24., vasárnap

A karácsony nagy könyve – Blogturné


A Kolibri kiadó gondozásában megjelent A karácsony könyve az adventi várakozás tökéletes kísérője: 24 hosszabb-rövidebb verset és történetet tartalmaz, egyet-egyet advent minden estéjére. A karácsony esszenciáját magába záró kötetben a kicsik és nagyon többek között olyan klasszikus szerzők karácsonyi írásaival ismerkedhetnek meg mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Louisa May Alcott és a Grimm testvérek. Tartsatok hat bloggerünkkel és játsszatok velünk: a turné végén akár ti lehettek az a két szerencsés olvasónk egyike, aki megnyeri a könyv egy-egy példányát! 

Gyerekkoromban volt egy csomó ehhez hasonló mesekönyvem, amelyben karácsonyi, ünnepi meséket, verseket gyűjtöttek össze gyerekek számára. A karácsony nagy könyvét azért akartam elolvasni, mert úgy sejtettem, nosztalgikus élmény lesz, mintha kicsit visszautaznék az időben.

Ami tetszett

1. Régi szép emlékek

Ez a könyv tényleg a régi karácsonyi mesekönyveimet juttatta eszembe. Nagy alapú, vastag, kemény kötésű, mint azok voltak, a színvilága, illusztrációi is hasonló érzéseket keltettek bennem, lévén a karácsonyi ünnepeket idézik. Dominál a borítón a piros szín, a karácsony egyik színe, a mesék első oldalát magyalágdísz keretezi.

Nem néztem meg előre, hogy milyen meséket találok a könyvben, így számomra is izgalmas meglepetés volt olvasás közben, hogy mi lesz a következő történet. Emlékszem, gyerekként is mindig így csináltam. Sosem lapoztam át előre a könyvet, hanem szépen sorban haladtam, mert így a mesék szórakoztató öröme mellett még a kíváncsiság örömét is a magaménak tudhattam.

2. Közös esti mese

A karácsony nagy könyvét én elsősorban, sőt, kizárólag családi esti mese olvasásához ajánlanám. Nem mintha egy gyerek magától olvasva nem élvezné a kötetben lévő történeteket, de ez pont egy olyan könyv, amely családi élményt nyújthat.

Valószínűleg a könyv összeállítói is estimese-könyvnek szánták, hiszen 24 napra osztották fel a meséket, vagyis decemberben minden napra jut egy a gyereknek karácsonyig. A könyv kivitelezése is arra utal, hogy inkább a szülőnek kéne felolvasnia a meséket, lévén elég nehéz, nagy, vastag kötetről van szó, amit egy kisgyerek keze nehezen tart még meg. Viszont milyen jólesik neki, amikor anya, apa, nagymama, nagypapa odaül az ágya szélére lefekvés előtt, és felolvas neki belőle egy kedves, karácsonyi történetet. Így lehet december elsejétől boldogan együtt várni a karácsonyt, és megalapozni estéről estére az ünnepi hangulatot.

3. Sokszínűség

Amikor kézbe vettem a könyvet, arra számítottam, hogy 24 mesét fogok találni benne a szó legszorosabb értelmében. Aztán rögtön az elején rá kellett jönnöm, hogy ennél sokkal érdekesebb és sokszínűbb ez a könyv, ugyanis egy kis karácsonyi verset találtam az 1. nap fejezete alatt. De ez még nem minden, ugyanis a mesék és a versek mellett található a könyvben újságcikk, levél és más hasonló érdekességek is. Természetesen karácsonyi témában és olyan formában, hogy az egy kisgyereknek érdekes legyen.

Az is jó, hogy sok klasszikus történet bekerült a könyvbe, de mellettük vannak olyan versek, mesék és egyebek is, amelyeket kevésbé vagy egyáltalán nem ismernek a gyerekek és felnőttek. Így a régi, a felnőtt felolvasóknak nosztalgiát okozó mesék mellett új sztorik is szórakoztathatják mind a szülőket, mind a gyerkőcöket.

4. Kedvenc

Több történet is elnyerte a tetszésemet a mesekönyvből, de a kedvencem egy régi klasszikus, A Hókirálynő volt. Ezt a hosszabb mesét három napra osztották fel, ami bennem csak fokozta a kíváncsiságot. Ez volt a leghosszabb mese a könyvben, mégis hamar felfaltam a lapokat, ugyanis hajtott a kíváncsiság, hogy a főszereplő Gerda vajon a következő fejezetben kikkel fog találkozni, miközben a Hókirálynő által elvitt barátja, Kay után kutat.

Őszintén szólva, olyan régen olvastam már ezt a mesét, hogy csak a lényegére emlékeztem (széttört tükör, szilánk a szembe, szívbe, a kisfiú a Hókirálynővel megy, a kislány pedig felkutatja őt, hogy megmentse), a részletek egyáltalán nem maradtak meg bennem, így minden egyes találkozás újdonság volt számomra. A tolvaj kislány pedig igazán meglepett, mert Andersen nem finomkodott a megalkotásakor, mégis valahogy kedvelhető mellékkaraktert alkotott.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden szülőnek. Üljetek le december során minden este legalább egy félórácskára a gyerkőceitek ágyára, és olvassátok fel az adott naphoz tartozó esti mesét. Nektek is jól fog esni és a gyerekeknek is.

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Mostani játékunkkal már az adventre hangolódunk mi is, ezért mindegyik állomáson egy-egy a karácsonnyal kapcsolatos idézetet találhattok. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok annak a könyvnek a címét, amiből az idézet származik. Ez alkalommal két szerencsés olvasónk nyerhet majd egy-egy példányt a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézet a játékhoz:


Hihetetlen, hogy megint eltelt egy év, és itt van újra az ünnep – mindig ugyanúgy, és mégis mindig másképp.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

11. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 26. Flora the Sweaterist
11. 28. Never Let Me Go
11. 30. Flora the Sweaterist (extra)
12. 02. Veronika's Reader Feeder
12. 04. Könyv és más
12. 06. Könyvvilág


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése