~ Sárga könyves út ~

2019. november 10., vasárnap

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi – Blogturné


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az Igazmondó Glimpi c. verses mesekönyve. A Blogturné Klub kilenc bloggere ennek örömére bemutatja A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból más jól ismert és mindenki által szeretett Igazmondó Glimpi vicces és szívmelengető történet, melyben szó esik igaz barátságról, őszinteségről, kudarcok feldolgozásáról, és az élet szépségéről.

Az Igazmondó Glimpi egy újabb mesekönyv, ami annyira cukinak tűnt, hogy mindenképpen el akartam olvasni. Az csak megerősített ebben, hogy ismerősök is dicsérték nekem Matt Haig egy korábbi könyvét, valamint hogy karácsony közeledtével valahogy még inkább kedvet kapok mindig a meseolvasáshoz, mintha csak feltámadna a gyermeki énem az ünnepek közeledtével.

Ami tetszett

1. Kényelmes, cuki, szép

Nagyon bírom a könyv kivitelezését. Egy kemény kötéses, kisebb méretű kötetről van szó, ami 120 oldalból áll, mégis valahogy nincsen súlya. A legtöbb mesekönyvvel az a bajom, hogy nagyok, nehezek, és még az én kezem is megfájdul az olvasásuk közben, nemhogy egy gyereké. Na ez a könyv igazán kéz- és gyerekbarát.

Belül fekete-fehér rajzok találhatók, de annyira cukik és annyira jól visszaadják a történet hangulatát, hogy ez bizony egyáltalán nem zavart, pedig alapjában véve jobban szeretem a színes illusztrációkat.

2. Verses mese

Glimpi történetét az író rímekbe öntötte, ami sokat hozzátett a sztori humoros, kedves hangulatához. Magamban ritmusra, szinte egyfajta dallamos hangon olvastam fel a szövegeket, amik nagyon szórakoztatóak voltak így számomra. Ezért biztosra veszem, hogy ha egy anya vagy apa (esetleg nagyszülő, óvónő) hangosan felolvassa majd a mesét egy gyerkőcnek, az igazán élvezni fogja ezeket a kis rímes versszakokat.

3. A történet és tanulság

A mese egy koboldról, Igazmondó Glimpiről szól, aki mint a nevéből is sejteni, képtelen a hazugságra, mindig mindenkinek a szemébe mondja a igazat. Nem azért, mert bunkó, hanem mert a keresztanyja megbűvölte. Az igazság persze a többségnek fáj, és ahelyett, hogy magukba néznének, inkább elfordulnak Glimpitől. Ezért Glimpi egy nagyon magányos és szomorú kis kobold. Egészen addig, míg nem talál egy igaz barátot, akinek nem teher, hanem segítség, hogy Glimpitől mindig az igazságot hallhatja.

Nekem nagyon tetszik ez a kis történet, mert én is hasonló vagyok Glimpihez. Ami a szívemen, az a számon, nem tudom megjátszani magam, nem tudok hazudni, még akkor sem, ha ez azzal jár, hogy mások megharagszanak rám. Azt mondják, a gyerekek is ilyenek, mindig kimondják az igazságot, akkor is, ha az kínos más számára. Ez elsülhet viccesen, de végződhet sértődéssel is, ha a másik fél nem képes feldolgozni a gyerek igazságát (ami nem is mindig megkérdőjelezhetetlen igazság, hiszen egy gyerek is szubjektíven lát mindent).

Hiszek abban, hogy aki tényleg feltétel nélkül szereti a másikat, és igaz barát, az képes elfogadni, ha a barátja elmondja neki a véleményét. Sőt, egy igaz barátnak ez a dolga, mindig minden körülmények között igazat mondani a másiknak, még azt a kockázatot is vállalva, hogy elveszti őt. Aki hazudik, füllent, szépít, csak hogy ne legyen konfliktusa a másikkal, vagy aki nem az igazat akarja hallani a másik szájából, hanem csak a saját gondolatainak megerősítését, annak el kell gondolkoznia azon, vajon tényleg valódi barátság van-e közte és a
barátja között.

Kedvenc idézetek:

„Glimpi tükörbe néz.
– Ne sírj – mondja halkan,
de szemében a könny
mutatja, hogy baj van.”

„Minden csak jobb lesz, ez kétségtelen,
szorongás, félelem szükségtelen,
mert mikor az élet viharos és kemény,
mint téglát a habarcs, úgy tart meg a remény.
Építsd hát a házad: a saját életed,
mert holnap olyan lesz, amivé ma teszed.”

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy cuki, humoros, tanulságos mesét szeretne olvasni.

Értékelés: IMÁDOM!

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az Igazmondó Glimpi bőrébe bújunk… több-kevesebb sikerrel. Emberek lévén sajnos nem mindig sikerül igazat mondanunk. A Ti feladatotok, hogy eldöntsétek, igaz vagy hamis az adott állomáson olvasható állítás. Amennyiben mind a kilenc megfejtést beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Állítás a játékhoz:

Karácsony Apó párját Marinak hívják.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

11. 09. Olvasónapló
11. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 11. Csak olvass!
11. 12. Zakkant olvas
11. 13. Könyv és más
11. 14. Könyvvilág
11. 15. Hagyjatok! olvasok!
11. 16. Dreamworld


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése