~ Sárga könyves út ~

2019. november 20., szerda

Katty Kay & Claire Shipman: Az önbizalom kódja lányoknak – Blogturné


A Menő Könyvek kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Az önbizalom kódja lányoknak, mely egy szerzőpáros, Katty Kay és Claire Shipman munkája. A könyv célja, hogy a különböző játékos feladatok, igaz történetek, képregények és listák segítségével a fiatal lányok felépíthessék az önbizalmukat, hogy később magabiztosan nézhessenek szembe az élet kihívásaival. 

Feminista vagyok. Hiszek abban, hogy nő és férfi, bár nem lehet sosem egyforma (ahogyan két teljesen egyforma ember sem létezik), de egyenlők attól még lehetnek. Úgy látom, hogy jelen pillanatban ez az egyenlőség még nem valósult meg a világ modern, haladó részein sem, nemhogy az elmaradottakon. Épp ezért hiszek abban is, hogy azoknak a nőknek, akik a világ kevésbé rossz felén élnek, ilyen vagy olyan formában (mindenkinek a maga módján) hangot kell adniuk a véleményüknek, mert csak így változhat meg bármi is. És csak így lehet férfi és nő egyszer majd a távoli jövőben tényleg egyenlő.

Az én hangomat a regényeim és az olvasmányaimról írt véleményeim adják, épp ezért, ha van lehetőségem elolvasni egy olyan könyvet, amely a lányokról, nőkről, feminizmusról, egyenlőségről szól, akkor azonnal kapok a lehetőségen. Ezért akartam elolvasni Kay és Shipman Az önbizalom kódja lányoknak című könyvét is.

Ami tetszett

1. Kivitelezés

Ha az ember belelapoz a könyvbe, máris láthatja, hogy milyen sokszínű. Vannak benne képregények, illusztrációk, kvízek, önbizalomsztorik, a lényeg ki van emelve, pontokba van szedve, szépen meg van formázva. Így nemcsak átlátható lesz a szöveg, hanem olvasni is kellemesebb, izgalmasabb. Az olvasó minden egyes lapozás előtt kíváncsian várhatja, vajon mi lesz a következő oldalon: képregény, egy bátor lány valós sztorija, önismereti kérdések, amelyeken elgondolkozhat, kvíz vagy jótanácsok?

Kiemelten tetszik, hogy a könyv végén található egy lista azokról a szervezetekről, amelyek ilyen vagy olyan ügyben segíthetnek a fiatal lányoknak megtalálni, kiteljesíteni, elfogadni önmagukat és bátornak lenni. A listát természetesen magyarországi szervezetekre aktualizálták, ami klassz, mert más könyvekben láttam már olyat, hogy a magyar kiadásban is külföldi szervezetek címe volt megadva, amivel egy magyarországi ember nem biztos, hogy sokra megy.

2. Találd meg a hangodat!

Ahogy fentebb is írtam, a nőknek hangot kell adniuk az érzéseiknek, gondolataiknak, hogy segítsenek önmagukon, egymáson, és a valódi egyenlőség felé vezessék a világot. Ehhez viszont önbizalom, bátorság kell, na meg persze az, hogy információkat kapjunk a valós helyzetekről, és legyen valami/valaki, aki segít mélyebben elgondolkozni önmagunkon, a nők helyzetén, a világ működésén.

Ez a könyv elsősorban nem felnőtt nőknek íródott, hanem ahogyan a címe is mutatja, lányoknak. Fiataloknak (szerintem kb. 10–14 éveseknek), akiknek kell az iránymutatás, támogatás, segítség, hogy rátaláljanak önmagukra, és meg is merjék mutatni másoknak, kicsodák. Ez a könyv segíthet nekik erős fiatal lánnyá válni, hogy aztán az évek múlásával erős nők lehessenek, akiknek van hangjuk és merik is használni.

3. Félelem és bátorság

Ez a könyv nem superwomaneket akar csinálni a lányokból, sőt, azt mondja, taposd el azt a bizonyos P betűs szót: perfekcionizmus, mert hatalmas károkat okozhat. Nem ígéri, hogy ha valaki végigolvassa, soha többé nem fog félni, és bátran áll majd onnantól kezdve az élet elé. Azért tetszettek a könyvben található történetek és tanácsok, mert azokban arról olvashattam, hogy jogunk van félni, gyengének lenni, elkeseredni, sajnálni önmagunkat, összeomlani és sírni. Mellette azonban vannak módszerek, amik kihozhatnak minket ebből az állapotból, amik segítenek megérteni önmagunkat, az érzéseinket, az adott helyzetet, és hogy mit kezdhetünk az adott helyzettel, ha jól akarunk kijönni belőle.

Nem baj, ha félünk, a lényeg, hogy ennek ellenére merjünk kockáztatni, mert ahogy a mondás is tartja: aki mer, az nyer.

Olyan módszerekről olvashatunk, amelyekkel ezt tudatosíthatjuk önmagunkban. Olyan kérdéseket tesznek fel nekünk, amelyek segítségével átgondolhatjuk a saját bizonytalanságainkat, helyzetünket, a velünk történt eseményeket, a jövőterveinket. És persze olyan lányok igaz történeteit olvashatjuk a könyvben, akik a sorstársaink, mert nehéz, félelmetes, megoldhatatlannak tűnő helyzetekbe kerültek, valahogy mégis kimásztak a gödörből. Még csak nem is mindig nyertes módon, viszont a veszteségekben is megtalálták a tanulságot, és fel tudták dolgozni őket.

Az pedig, hogy a könyv képes elgondolkoztatni minket, kimondja, hogy nem kell tökéletesnek lennünk, mert senki sem az, valamint megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal, félelmeinkkel, egy a könyvet olvasó kislány számára nagy lelki segítség lehet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Elsősorban 10–14 éves lányoknak. Valamint pedagógusoknak és szülőknek, hogy a könyv által jobban tudjanak segíteni a diákjaiknak, kislányaiknak abban, hogy magabiztos, bátor nővé érjenek.

Értékelés: TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

A játékunk a címhez kapcsolódik. A kötet 3 szakaszra bontható, amelyek mindegyike különböző aspektusból vizsgálja az önbizalmat, ezek legvégén pedig 2 szóban összegzik a szerzők, mit tanultunk az adott részben. A 2 szavas tanulságok alkotják a végén az önbizalom kódját.
A bejegyzésekben linkek mutatnak 1-1 képre, amelyek a tanulságok egyikét rejtik, a feladatotok pedig, hogy ezeket a szövegeket megkeressétek, és begépeljétek a Rafflecopter dobozba.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Link a játékhoz: https://imgur.com/0GPhpHv


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

11.18. Readinspo
11.20. Spirit Bliss
11.22. Könyvvilág

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése