~ Sárga könyves út ~

2019. november 16., szombat

Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni – Blogturné


Millit, a mopszkölyköt éppen karácsony előtt adja be a menhelyre az exgazdája, ezért a kiskutya egészen elszomorodik. Szerencsére úgy néz ki, hogy egy háromgyermekes család befogadja az ünnepek idejére, és mivel Milli nagyon megszereti őket, szeretne maradni. De vajon ehhez unikornissá kell válnia? Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit szólnak ehhez az aranyos történethez. Ne feledjétek, hogy a turné végén lehetőségetek nyílik megnyerni a mesekönyv két példányát! 

Egy jó karácsonyi mese olyan a léleknek, mint bebújni a takaró alá egy nagyon hideg napon egy bögre finom mézes teával. Felmelegít, kellemesen érzed magad tőle, szeretettel tölt el. Nos, Bella Swift A kiskutya, aki unikornis akart lenni című könyvétől ezt az érzést vártam el a fülszöveget olvasva. Épp ezért esti meseként vettem a kezembe, az ágyamba gubózva, hogy tökéletes legyen a környezet is az olvasáshoz.

Ami tetszett

1. Felelősségvállalás

Egész életemben szerettem a kutyákat, de mióta két kutya anyja vagyok, azóta sokkal jobban át tudom érezni a kutyákról szóló könyveket, filmeket. Furcsa, de a kutyáim olyan érzéseket hoztak elő belőlem, amikről nem is tudtam, hogy megvannak bennem, vagy nem tudtam, hogy ennyire erősek bennem. Gondoskodni vágyást, felelősségtudatot, anyáskodást, fizikai kontaktusra vágyást (ha valaki azt mondta volna nekem korábban, hogy beengedek egy szőrös kutyát az ágyamba, azt konkrétan szembe röhögtem volna, aztán most mégis simán alszom ezekkel a szőrgombócokkal, és még jól is esik). Na meg persze rettegést (attól, hogy bajuk esik), és mélységesen mély szeretetet. Most jöttem csak rá, hogy teljesen más olyat szeretni, akinek a kis élete rád van bízva, mint olyat, aki nélküled is képes élni, ha úgy adódik.

Szóval igen, nem vagyok egy érzelgős típus, de egy ideje a kutyás történetekkel simán le lehet venni a lábamról. Millinek, a kis mopszkölyöknek is sikerült ez, és könnyű dolga volt, mert egyszerűen imádnivalóan cuki.

Millit először egy olyan gazda veszi magához, akivel nagyon nem passzolnak össze. Sokat dolgozik, nincs ideje, energiája, kedve egy mozgékony, kíváncsi, játék közben folyton koszt és rendetlenséget csináló háziállathoz, aki nem rossz, csak egyszerűen még kölyök. Ez nem is lenne baj, nem mindenkinek az életmódjához passzol egy ilyen típusú kutya. Az viszont már baj, hogy az adott nő valami számomra rejtélyes oknál fogva, mégis hazaviszi Millit, pedig már előre tudhatná, hogy ez nem fog működni. Az, hogy felelőtlenül dönt, azután felelősségvállalás helyett inkább lepasszolja szegény Millit az állatmenhelyen, elég szomorú. Ha egy ember úgy dönt, hogy felelősséget vállal egy másik lény életéért (legyen az kisbaba, háziállat), akkor utólag nem gondolhatja meg magát, mert az érzelmileg igenis kihatással van arra a kis lényre. Milli is végtelenül szomorú, amiért a szeretett gazdája elhagyta őt, mert igen, a kutya azt a gazdát is szereti, aki nem jól bánik vele.

Szóval a könyv először is tökéletesen bemutatja azt, hogy az emberi felelőtlenség milyen következményekkel járhat. Persze, a mesében leírtaknál sokkal durvább következményei is lehetnek, de a gyerekek számára az is bőven elég talán okként, hogy egy kiskutya mennyire szomorú lehet attól, ha elhagyja a gazdija.

2. Légy, aki vagy!

A mese másik nagy tanulsága Milli vágyából és félelméből fakad. Miután az első gazdája megszabadul tőle, a menhelyről hazaviszi egy háromgyerekes család, de egyelőre csak ideiglenes befogadóként karácsonyra. Az előző kutyájuk nemrég halt meg, még ott a seb a családtagok lelkén, és nem biztosak benne, hogy véglegesen is készen állnak-e egy új kutyára.

Milli tudja, hogy ha elnyeri a szeretetüket, akkor örökre náluk maradhat, de egy beszélgetés során arra is rájön, hogy a gyerekek nem kiskutyára, hanem unikornisra vágynak. Épp ezért Milli elhatározza, hogy ha muszáj, unikornis lesz belőle valahogyan.

A múltbeli események miatt Milli önbizalma megrendült, azt gondolja, csak akkor fogják szeretni és megtartani, ha mássá válik. Persze, ez nem sikerülhet neki, ám miközben próbálkozik folyton vicces galibákat okoz. Azt hiszem, mivel meséről van szó, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Milli feleslegesen gyötri magát, hiszen az új családja pontosan annak szereti őt, ami, egy szeleburdi kis mopsznak.

A mese megtaníthatja a gyerekeknek, hogy szeressék és fogadják el önmagukat és másokat is. Ne akarjanak mások lenni, mert aki valóban szereti őket, az ezt nem várja el tőlük. Mindenki legyen önmaga, és mindenki találja meg azokat az embereket, akik változtatás nélkül is szeretik őt. Mert csak ez az igazi szeretet, a feltétel nélküli.

3. Kuncogás és könnyek

Milli tündéri kiskutya. A gondolatai, a mókás helyzetek, amikbe belesodorja önmagát többször is mosolyra fakasztottak. A félelmeit is átéreztem, bár tudtam, hogy feleslegesek. Szívem szerint bemásztam volna a könyvbe, hogy megölelgessem őt, és elmondjam neki, hogy a családja mopszként szereti őt, nem kell unikornissá változnia.

És őszintén bevallom azt is, a mosolygás mellett, sikerült megkönnyeznem a történet végét. Szinte éreztem Milli boldogságát, amikor rájött, hogy a család megtartja őt, és mostantól ő is a család tagja. Sok mesekönyv elnyerte a tetszésemet így felnőtt fejjel is, de azt hiszem, ez az első, aminek sikerült előcsalnia a szememből egy könnycseppet.

Kedvenc idézet:

„– Bármi lehetsz, ami csak szeretnél, amíg hiszel magadban - olvasta Anna, aztán becsukta a könyvet. - Vége.
– Ruby akar munikornist - mondta a kislány, aztán nagyot ásított, és álmosan megdörzsölte a szemét.
– Én is - felelte Anna, és megpuszilta a kishúga feje búbját. - Az fantasztikus lenne.
Jaj, jaj - gondolta Milli szomorúan.
Szóval nem csak Finn nem akarta, hogy ő legyen a háziállatuk. A lányok sem mopszot szerettek volna. Hanem egy unikornist! Hirtelen eszébe jutott, mit mondott Csillámka a mesében.
Az lehetek, ami csak szeretnék - gondolta Milli. - Hát akkor unikornis leszek!
Ha tudná, hogyan lehetne olyan, mint Csillámka, akkor örökre Annával és a családjával maradhatna.”

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik kíváncsiak egy igazán tündéri kiskutya néhol vicces, néhol megható történetére.

Értékelés: IMÁDOM!

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Történetünk főszereplője Milli egy aprócska mopsz, de bizony elég sok fajta kutya létezik a világon. Kisebbek, nagyobbak, szélesebbek, áramvonalasabbak, és bizony bloggereinknek is más-más fajta kutyusok tetszenek. A ti feladatotok az, hogy a képek alapján kitaláljátok, hogy az adott állomás bloggerének milyen kutya tetszik! A FAJTA nevét írjátok be a raffledobozba a megszokott módon.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
11. 14. Csak olvass!
11. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 18. Könyv és más
11. 20. Sorok között
11. 23. Könyvvilág
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése