~ Sárga könyves út ~

2019. november 9., szombat

Gáspár Bea: Bea konyhája – Blogturné


A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Gáspár Bea első receptkönyve, Bea konyhája címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenhárom bloggere fakanalat ragad, hogy kipróbálja a Konyhafőnök VIP győztesének legkülönfélébb receptjeit, a mindenki által ismert és rajongásig szeretett tejbegríztől kezdve a marharostélyoson át, a narancsos sütőtökkrémlevesig, miközben megkóstoljuk a Gáspár család kedvenceit, és kitérőt teszünk a roma ételkülönlegességekhez is.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bea receptkönyvét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.

Mint tudjátok, nem igazán érdekelnek a celebek, celebműsorok és hasonlók, mégis, mikor megtudtam, hogy lehetőség van turnézni Gáspár Bea szakácskönyvével, azonnal lecsaptam rá. Ennek az oka az volt, hogy úgy sejtettem, végre egy olyan receptkönyvet kaphatok a kezembe, amely nekünk, átlagos háziasszonyoknak szól.

Ami tetszett

1. Tényleg nekünk szól

Nem hiába reménykedtem. A könyvben lévő receptek nem flancosak, nem tartalmaznak beszerezhetetlen vagy iszonyatosan drága alapanyagokat, és nem csak az ember fél fogára elég az adott fogás. Néha persze érdekes flancos fogásokat is készíteni, de a hétköznapokban ezekhez nincs ideje, pénze, türelme, energiája (na meg sokszor elég tudása és tehetsége) az embernek. A hétköznapokban egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető, viszonylag olcsó és finom ételeket akarunk, amelyekkel jóllakhatunk. Ehhez pedig tökéletes ötleteket ad Gáspár Bea.

Azért ne értsetek félre, az, hogy a könyvben lévő receptek nem flancosak, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem igényesek. Gyönyörűen tálalt, ízletes ételekről van szó, amelyek tökéletesen megfelelnek az én és a családom (valamint szerintem a legtöbb magyar család) ízlésének.

2. Régi fogások új köntösben

A könyvben található ételek többségét már ismertem korábbról. Nem mindegyiket készítettem, nem mindegyik kóstoltam már, de hallani mindegyikről hallottam. Ami mégis klassz volt, hogy az adott ételeket Bea feldobta egy-egy új alapanyaggal, fűszerrel, trükkel, ami nem volt benne az általam ismert eredeti receptben. Az általam elkészített étel esetében például (bakonyi csirke nokedlivel) én sosem forgattam lisztes-fűszeres keverékbe a csirkét és nem sütöttem elő őket, pedig az a külső réteg, amit ez a lépés ad, sokkal ízletesebbé teszi a csirkehúst.

A mákos aranygaluska a másik recept, amelyet épp holnap el fogok készíteni a könyvből, már meg is vettem hozzá az alapanyagokat. Ez is azért tetszett meg, mert hallottam már mákos gubáról, hallottam már aranygaluskáról, de a kettő összevonásához még sosem volt szerencsém, pedig nagyon finomnak hangzik.

Bea tökéletes háziasszony, akinek valamivel több tudása van, mint más átlag háziasszonyoknak, hiszen volt lehetősége profiktól tanulni, ellesni trükköket. Épp ezért úgy gondolom, sokat lehet tanulni tőle arról, hogyan dobjuk fel azokat az ételeket, amelyeket mi is jó párszor elkészítettünk már itthon, csak épp azok nélkül az apró csavarok nélkül, amelyektől ezek a hétköznapi ételek egy picit többek, egy picit finomabbak lesznek.

3. Gyönyörű kivitelezés, változatos belső

Nagyon tetszik a szakácskönyv kivitelezése. Az ételekről készült fotók egyszerűen gyönyörűek, és a könyvben található receptek változatosak. Van köztük leves, főétel, desszert, reggelinek, ebédnek, vacsorának való, jó magyaros és hagyományos roma étel, olyan, ami rendesen eltelít, és olyan is, amely könnyebb a gyomor számára.

Amikor először átlapoztam a receptkönyvet, máris azt nézegettem, mely ételeket fogom elkészíteni majd belőle. Nem csak egyet, ehhez a poszthoz, hanem többet is, szinte az összeset. Mert azonnal, első látásra több olyan receptet is találtam, amely tökéletesen megfelelt mind az én, mind a családom ízlésének.

Amit elkészítettem

Ahogy már fentebb is írtam a Csirkemell bakonyi módra, nokedlivel nevű receptet választottam ki ebédre magunknak. Ahogy azt már megszokhattátok tőlem, szinte mindig változtatok valamit a szakácskönyvek receptjein, ezt most is megtettem. Bár ezúttal nem azért, mert a saját szájízem más volt, mint amit az adott recept leírt, hanem anyagi okokból. Amikor lementünk anyával bevásárolni, elképedtünk azon, hogy a csirkemellből csak olyan volt a boltban, amelynek kilója 1500 Ft. Úgyhogy helyette a fele annyiba kerülő csirkeszárnyat vettük meg az ételhez. Amin még változtattam, hogy a nokedlit végül nem külön tálaltam, hanem belekevertem a csirkés-gombás raguba. Egyébként mindent úgy csináltam, ahogyan a recept leírta. Az utasítások érthetőek voltak, pontosan le volt írva, mikor mi a teendő, lépésről lépésre.

Azt már említettem, hogy a lisztes fűszerbe forgatás és elősütés sokat dobott az étel ízén, nagyon-nagyon finom lett. Korábban is készítettem már bakonyi módra csirkét, de ezentúl mindig elő fogom sütni.

Mivel épp nem volt itthon savanyúság, ezért én szőlőt ettem hozzá. Imádom a hús és a gyümölcs ízét együtt, úgyhogy nekem bejött savanyúság nélkül is. Nem mellesleg nemcsak nekem, hanem a családnak is ízlett ez az étel.

Holnap pedig jöhet a mákos aranygaluska, biztos vagyok benne, hogy odaleszek/leszünk érte. Már alig várom, hogy elkészüljön, mert a gondolatától is összefut a nyál a számban.



Kiknek ajánlom a könyvet?

A hozzám hasonló átlagos háziasszonyoknak, akik viszonylag gyorsan és olcsón az átlagos családok szájíze szerinti ételeket akarnak készíteni úgy, hogy feldobják a megszokott receptjeiket valami kis trükkel.

Értékelés: IMÁDOM!

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során sütni fogunk, hogy mit és miből, azt nektek kell megfejtenetek.
Minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, milyen alapanyagra gondoltunk (pl.: zsír, olívaolaj, stb.), majd a helyes megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ám a játék itt még nem ér véget! Az állítások előtt ugyanis láthattok egy betűt. Gyűjtsétek őket össze és rakjátok helyes sorrendbe, hogy megkapjátok az elkészítendő finomság nevét.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Betű és leírás a játékhoz:

É) Nagyon apróra porított cukor.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

11. 08. Dreamworld 
11. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út 
11. 10. Utószó 
11. 11. Angelika blogja 
11. 12. Kelly és Lupi olvas 
11. 13. Csak olvass! 
11. 14. Hagyjatok! Olvasok! 
11. 15. Könyv és más 
11. 16. CBooks 
11. 17. A Szofisztikált Macska 
11. 18. Sorok között


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése