~ Sárga könyves út ~

2019. november 18., hétfő

Sophie Collins: Info + Grafika – Kahlo – Blogturné


A Bookline Könyvek gondozásában érdekes és szemkápráztató sorozat indult útjára, melynek címe Info+Grafika. Az egyik első kötetből a híres festőművész, Frida Kahlo életét ismerhetjük meg rendhagyó formában. A kötet az életmű legfontosabb adataira és a főbb érdekességekre fókuszál, mindezt pedig könnyen emészthető és látványos módon, infografikákon keresztül tárja elénk. Tarts bloggereinkkel a nyolc állomáson keresztül, és nyerd meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét! 

Mindig is érdekeltek azok a múltban élt nők, akik szembe mertek menni valamilyen módon az akkori világgal, elvárásokkal, szabályokkal, és annak ellenére, hogy olyan korban éltek, ahol a nőket korlátok közé szorították, képesek voltak kitörni, alkotni, valóra váltani az álmaikat. Ezért érdekelt ez a könyv is, amely Kahlót mutatja be. Azt mondjuk elképzelni sem tudtam, mit jelent az, hogy infografika formába van öntve Kahlo élete, de reménykedtem benne, hogy valami érdekeset és klasszat kapok majd a kezembe.

Ami tetszett

1. Info + Grafika

Nos, számomra ez az infografikás dolog teljesen új volt, de azt kell, hogy mondjam, nagyon klassz ötlet! Ha a megszokott formában, összefüggő szövegben kellett volna olvasnom Kahlo életéről, valószínűleg feleannyi információ sem marad meg a fejemben. Ha az ember felnőtt életet él, akkor kevesebb a szabadideje, és fáradtabb az agya az olvasáshoz, kevesebbet ért meg az olvasott szövegből (főképp, ha nem szórakoztató, hanem tudományos szövegről van szó), és abból, amit megért, még kevesebbet jegyez meg.

Ez az infografikás módszer viszont jó arra, hogy a fontos dolgokat, a lényeget kiemelje, csoportosítsa, emlékezetessé tegye számunkra vizuálisan. A rövid szövegek mellett grafikonok, képek és diagramok vezetik végig az olvasót Kahlo életén, munkásságán, és ezáltal emlékezetessé teszik a fontosabb információkat vele kapcsolatban.

2. Szenvedés és ihlet

Ahogy Kahlo életéről olvastam, végig az járt a fejemben, hogy nagyon erős nő lehetett. Nem elég, hogy hatévesen gyermekbénulás miatt a jobb lábfeje elcsavarodott, 18 évesen egy buszbalesetnek köszönhetően is súlyos sérüléseket szenvedett. Rengeteg műtéten kellett átesnie, a sérüléseknek köszönhetően többször elvetélt, végül a jobb lábát amputálni is kellett. Elképzelni sem tudom, mennyi fizikai és lelki fájdalmat kellett elviselnie, de gyanítom annyit, amennyit én képtelen lettem volna.

Annak ellenére, hogy ennyi kín érte, tevékeny volt, alkotott, szerteágazó ismeretségi kört épített ki, és három kiállítása is volt. Na meg politizált, amit akkoriban a nők még nem nagyon tehettek. Neki viszont elég határozott nézetei voltak, amiknek hangot is adott.

Már csak azért is érdemes elolvasni, végignézni ezt a könyvet, mert erős nőként példakép lehet számunkra Kahlo.

3. Elefánt és galamb

Kahlo és a férje, Diego Rivera egyfelől nagyon különböztek, másfelől sokban hasonlítottak. Kahlo törékeny, pici, vékony nő volt, a férje nagydarab, magas, 100 kg fölötti férfi. Mindketten hasonlóan gondolkoztak a politikáról, mindketten művészek voltak. Szellemileg gondolom nagyon érdekes társ lehetett Rivera Kahlo számára és fordítva. Rengeteg érdekes ember vette körül őket, akik közül sokan barátok voltak csak, sokan szeretők is. Mind Rivera, mind Kahlo szeretői, akadt, aki mindkettejüké egyszerre.

Arra kíváncsi lennék, hogy Kahlo ezt hogy élte meg, ő maga is szabadságként, vagy csak máshol kereste a vigaszt, miután a férje kicsapongó természet volt. Az biztos, hogy amikor Rivera a testvérével csalta meg, utána Kahlo elvált tőle, szóval volt ebben a szabadságban egy bizonyos határ Kahlo esetében.

Ez a kis könyv egy csomó kérdést felvetett bennem azzal kapcsolatban, vajon Kahlo hogyan érezhetett, gondolkozhatott bizonyos dolgokról. Persze, a képei sokat elárulnak róla, de nem mindent. Ő is olyan személyiség, akivel örömmel ültem volna le beszélgetni, csak hogy kicsit jobban belelássak a fejébe.


4. A legérdekesebb

Kahlo élete is igazán érdekes volt, de bevallom őszintén, engem a munkássága, a képei, a képei értelmezései jobban érdekeltek. És szerencsére ezekről is kaptam egy teljes fejezetet a könyvben.

Nagyon érdekesek voltak Kahlo önarcképei, mert általuk megmutatta azt, ő milyennek látja magát, valamint azt is, mik foglalkoztatják, mik bántják, milyen sebeket visel a lelkén (pl. hogy elvetélt többször is, és nem tudott gyereket szülni). Az egyik festményen a férjével együtt ábrázolta magát, és a férje kezébe festett palettát, nem a sajátjába. Vagyis ő a férjét tartotta a családban igazi művésznek, ő pedig feleségként csak amolyan támogatója volt a "zseninek". Utólag ez elég érdekes, hiszen Kahlo az, akinek a nevét a mai napig ismerik a hétköznapi emberek is. Rivera pedig a "Kahlo férje"-címkét viseli magán.

Őszintén szólva korábban nem nagyon néztem végig Kahlo festményeit, de azt kell mondanom, tetszenek. Realisztikusak, mégis elvontak. Az önarcképein pl. Kahlo egyszerre csúnya és szép, és közben az, ahogyan ábrázolja magát, tele van apró utalásokkal, megfejtendő szimbólumokkal.

Érdekes és egyben valahol szomorú is, hogy Kahlónak pusztán három kiállítása volt életében, és csak miután meghalt lett nagyon ismert, és váltak a képei nagyon értékessé mások szemében.

5. Apróságok

Bejött az is, hogy a könyv nemcsak Kahlo életére és munkásságára koncentrál, hanem apró, hétköznapi érdekességeket is elárul róla. Például, hogy hány tortillát vitt ebédre a férjének, és abból hányat evett meg ő, hányat Rivera. Vagy hogy milyen színeket használt rendszeresen a festményein, és melyik szín mit jelentett számára.

Kiknek ajánlom ezt a könyvet?

Mindenkinek, aki érdekes, jól átlátható módon szeretne információkat szerezni Kahlóról, valamint szeretne izgalmas érdekességeket megtudni az életéről, munkásságáról.

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során Frida Kahlo festményei állnak a középpontban. Minden állomáson találtok egy képet a híres festőnőtől, a feladatotok pedig, hogy a festmény címét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.(Amennyiben több alternatív magyar cím is tartozik hozzá, természetesen bármelyiket elfogadjuk).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

11. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 20. Hagyjatok! Olvasok!
11. 22. Könyv és más
11. 24. Flora the Sweaterist
11. 26. Readinspo
11. 28. Csak olvass!
11. 30. Never let me go
12. 02. Utószó


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése