~ Sárga könyves út ~

2020. december 22., kedd

Agatha Christie: Adventi krimik – Blogturné

 

Nincs is jobb, mint Agatha Christie novellákkal hangolódni a karácsonyra! A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Adventi krimik történeteiben a krimi királynőjének összes híres szereplője felbukkan, hogy ünnepi hangulatba hozzák az olvasót. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!


Miért választottam ezt a könyvet?

Itthon van jó pár Agatha Christie-regény a polcon, mert tiniként faltam őket, de csak egyetlen novelláskötetem volt tőle eddig. Szóval úgy gondoltam, ha már karácsony van és megjelent tőle egy ehhez passzoló novellagyűjtemény, akkor itt az ideje, hogy jobban összeismerkedjek a novelláival is.


Véleményem a könyvről

A kötet kemény borítós, és a kivitelezése tökéletesen hozza a karácsonyi hangulatot. Azt a régi fajtát, amiben a kandalló mellett olvasod az adott könyvet, amiben még saját kis bevarrt könyvjelző is van. Persze kandallóm sajnos nincs itthon, de az ágyba kuporodva nagyon jólesett egy forró tea mellett a novellák olvasgatása.

Összesen tizenhárom történet található a könyvben. Hosszabb és rövidebb novellák egyaránt. Természetesen előkerülnek régi jó ismerősök Poirot és Miss Marple személyében, és olyanok is, akikkel szerintem én még nem találkoztam, vagy legalábbis nem maradtak meg az emlékeimben (pl. Parker Pyne, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite).

Úgy tartom, két Agatha Christie-regényt sosem szabad közvetlenül egymás után elolvasni, mert van egy olyan egyedi, mégis megszokott észjárása az írónőnek, amit ha kiismer az ember egy könyv alatt, időt kell hagyni arra, hogy elfelejtse, mert ha nem, a következő könyvben túl könnyen kitalálható a tettes vagy tettesek személye. Amikor belekezdtem az olvasásba, kicsit féltem tőle, hogy a novelláknál is ez lesz a helyzet, és a második, harmadik, sokadik novellánál ismét rááll az agyam az írónőjére, és onnantól kezdve mindig rá fogok jönni előre a történetek megoldására.

Szerencsére nem így történt. Az összes novella egyedi, a bennük lévő rejtélyek is egyediek, így hiába olvastam el szinte egy szusszanásra az egész könyvet, minden novella tudott nekem valami újat mondani, mutatni. Nagyon tetszett, hogy a valódi krimitörténetek mellett, egyéb családi rejtélyeket is kaphattunk. Például az egyik sztoriban egy anyósjelöltet kellett fifikával meggyőzni arról, hogy a menyjelöltje nem annyira szörnyű, mint amilyennek látja. De akadt olyan novella is, amelyben egy kamulopás keretében talált rá egy férfi a "férfiasságára". Szóval alapsztorik szempontjából igencsak sokszínű volt a kötet.

Érdekes volt egyébként Poirot-n és Miss Marple-ön kívül újabb többször felbukkanó nyomozókaraktereket is megismerni a novellákból. A legizgalmasabb számomra Mr. Harley Quin volt, akit egyfajta misztikus hangulat lengett körbe. Míg Miss Marple és Poirot nagyon okos, mégis egyszerű emberek, addig Mr. Quin inkább olyan volt, mint egy mindentudó mágus, aki állandóan a megfelelő helyen bukkan fel, és mindig sokkal többet tud, mint bárki a jelenlévők közül, de fogalmunk sincs róla, honnan.

A legjobban azok a novellák tetszettek, amikben volt valami izgalmas bűnügy, amin törhettem a fejem. Például, amelynek az elején a lelkészné egy lelőtt, haldoklót talál a templomban. Nagyon kíváncsi voltam arra is, hogy ki a haldokló, miért lőtték le, miért pont abba a templomba menekült, miért azokat mondta haldoklás közben a lelkésznének, amiket. Vagyis több titkot is rejtett a sztori, ami beindította az agytekervényeimet és lyukat fúrt az oldalamba. De ugyanígy beindította az agyamat az a novella is, amelyben egy elcserélt fedelű csokoládésdoboz az egyik nyom.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon jó kis szórakozás, kikapcsolódás volt így karácsony előtt. Ha lesz rá lehetőségem, olvasok még Agatha Christie-novellákat, mert talán még egy hajszállal jobban is tetszenek, mint a regényei.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Olyanoknak, akik szeretik pihenésképpen megjáratni az agytekervényeiket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Adventi krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézet a játékhoz:

Az angolok általában szerénykedni szoktak azzal, amit jól csinálnak, másfelől felettébb büszkék tudnak lenni arra, amit rosszul.

Állomáslista:

Blogturné
12.20. Flora the Sweaterist
12.21. Readinspo
12.22. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.23. Booktastic Boglinc
12.24. A Szofisztikált Macska
12.28. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése