~ Sárga könyves út ~

2020. december 19., szombat

Polus Enikő: Életünk mellékszereplői – Blogturné

 
 
Vajon kik azok a mellékszereplők az életünkben, akik hatással voltak/vannak a sorsunkra, személyiségünk alakulására? És vajon mi hány ember életében töltjük be ugyanezt a fontos szerepet? Polus Enikő izgalmas, interaktív elemekkel tarkított kötetében önismereti és pszichológiai vizekre evezünk, tartsatok öt bloggerünkkel az Életünk mellékszereplői című kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Jaffa Kiadó által felajánlott példányt!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Nos eléggé introvertált vagyok, ezért sokszor nem tudok mit kezdeni azokkal a "mellékszereplőkkel", akik betévednek az életembe. Azt gondoltam, ez a könyv majd segít abban, hogy jobban megértsem őket és önmagamat is, és könnyebben tudjam jól kezelni azokat, akik valamilyen módon az életem részévé válnak.
 

Véleményem a könyvről

A kötet első felében arról olvashatunk, hogy miért és mennyire fontosak életünk mellékszereplői, na meg persze arról, hogy egyáltalán kik is ezek a mellékszereplők. Mielőtt kézbe vettem volna a könyvet, azt gondoltam, hogy életem mellékszereplői a családtagjaim, barátaim, kollégáim, vagyis a hozzám nagyon közel álló, a mindennapjaimhoz hozzátartozó emberek. De a könyvnek köszönhetően rá kellett jönnöm, hogy a mellékszereplők köre ennél sokkal, de sokkal tágabb.

Valahogy az olyan emberekkel sosem vetettem számot, akik csak egyszer szaladtak át az életemen, vagy rövid ideig voltak a részei. Sőt, azokat sem soroltam volna a mellékszereplőim közé, akik negatív hatással voltak csak és kizárólag az életemre. Az pedig végképp nem jutott eszembe, hogy mellékszereplő egy esemény, egy könyv, egy film, egy karakter, egy tárgy, vagy bármi egyéb is lehet. Pedig Polus Enikőnek igaza van, sokszor az ilyen pillanatemberek vagy negatívemberek, események, könyvek, filmek, tárgyak és egyebek sokszor legalább akkora vagy még nagyobb hatással voltak rám, mint azok, akik állandóan és pozitívan az életem részei.

Nagyon tetszett, hogy a könyvben az életből vett példákat is kapunk arra, amit a szerző magyaráz. Olyan emberek életéből, akiket a szerző kezelt és a saját életéből is. Különösen aranyos és érdekes történet volt az, amikor elmesélte, hogyan reagált a saját gyerkőce, amikor pont annál a pillanatnál fagyott be a tévéadás, amikor Micimackó beszorul a lyukba. És hogy hogyan vált ezáltal Micimackó az életük mellékszereplőjévé. Az pedig nagyon őszinte történet volt, amit a hajléktalanról mesélt, akivel élete egy rossz pillanatában futott össze.

Ezek a kis életből vett példák és mesék késztettek arra, hogy én is elgondolkozzam azon, számomra kik, mik voltak az életemet meghatározó mellékszereplők. Érdekes volt ebbe belemerülni, mert olyan emberek, dolgok is eszembe jutottak, akik/amik korábban nem, pedig tényleg hozzájárultak ahhoz, hogy az vagyok, aki, olyan vagyok, amilyen.

Van a könyvben néhány meseelemzés is. A szorgos és a rest lányt, A rendíthetetlen ólomkatonát, a Hamupipőkét és A gyufaárus kislányt boncolgatja a szerző. Nagyon tetszett, hogy Polus Enikő olyasmiket is megemlített a mesékkel kapcsolatban, amiken nekem meseolvasóként elsőre eszembe sem jutott gondolkozni. A szorgos és rest lánnyal kapcsolatban például mindig csak arra gondoltam tanulságként, hogy aki szorgos, az elnyeri méltó jutalmát, aki meg rest, az a büntetését. A könyvnek köszönhetően viszont elgondolkoztam azon, hogy igazából minden ember egyszerre rest és szorgos is, csak ki ezen a téren, ki azon. Én például rest vagyok, ha takarításról van szó, de ha a megfizetett munkámat kell elvégezni, még többet is magamra vállalok, mint azt elvárják tőlem. Egyszerűen csak azért, mert a megfizetett munkámat hasznosabbnak és megbecsültebbnek érzem, és ez motivál. Más meg lustácska a munkahelyén, de pont azért, mert otthon mondjuk van három gyereke, és agyon kell hajtania magát. De a mozaikcsaládok problémái is előkerülnek ebben a mesében, ami nekem sosem tűnt volna fel, ha a szerző nem világít rá. És nem ez volt az egyetlen "Váo, tényleg!" érzésem olvasás közben, ami a mesékben megbújó gondolatokat illeti.

Ezek után mesebeli mellékszereplőkről, valamint természeti jelenségekről szóló fejezetet találunk. Valamint arról is szó esik, hogyan segíthet mindenkinek az, ha kielemzi azt a mesét, amelyet gyerekkorában nagyon szeretett. Ez és a következő fejezetek elgondolkoztattak arról, hogy vajon a gyerekkori kedvenc mesém miért is lett a kedvencem, hogyan hatott rám, van-e esetleg a mai napig valami hatása rám. Ezen kívül sorra vettem életem könyveit, filmjeit, művészeit, amik és akik mellékszereplőként hatottak a személyiségemre akár úgy, hogy azonnal éreztem, akár úgy, hogy mostanáig nem is tudtam róla (maximum tudat alatt).

A könyv egyébként tele van kérdésekkel, feladatokkal, ábrákkal, amiket kitölthetünk akár a könyvben, akár külön lemásolva őket egy lapra. Ezek is segítenek abban, hogy tudatosan átgondoljuk, kik is vagyunk, milyen szerepeket játszunk nap mint nap, kik voltak azok a mellékszereplők, akik az életutunkon megjelenve hatottak ránk, és hasonlók.
 
Amit talán apró negatívumként említenék, hogy néhányszor azt éreztem, a könyv többféleképpen mondja el ugyanazt, miközben én már értettem elsőre is. De ezt főképp az első néhány fejezetben éreztem csak.
 

Hogy tetszett a könyv?

Nagyon érdekes volt rájönni, hogy az életem mellékszereplői többen vannak, tágabb kört alkotnak, mint azt én korábban gondoltam. A könyv sorai, feladatai, kérdései elgondolkoztattak egy csomó dolgon, és olyasmik is előkerültek az emlékeimből, amiken korábban tudatosan sosem gondolkoztam. Tetszettek a meséken alapuló elemzések is, nagyon érdekesek voltak és szintén sikerült új dolgokat, értelmezéseket adniuk számomra.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnék kicsit jobban megismerni önmagukat, és rájönni, hogy kik, mik voltak valódi hatással az életükre.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

A Jaffa Kiadó kínálatában további izgalmas, lélektani és önismereti témákat feldolgozó köteteket találunk, mostani nyereményjátékunkban ezek után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a feladatotok pedig, hogy a könyv szerzőjének nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:
 

Állomáslista:

Blogturné Klub
12. 15. Flora the Sweaterist
12. 17. A Szofisztikált Macska
12. 19. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 21. Fanni’s Library
12. 23. Könyv és más
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése