~ Sárga könyves út ~

2020. december 18., péntek

Disney – Karácsonyi mesegyűjtemény – Blogturné

 

 
A Kolibri Kiadó jóvoltából újabb kötettel bővült a Disney könyvek sora. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják a Karácsonyi mesegyűjteményt, mely életre kelti a karácsony varázslatos hangulatát, és bepillantást enged régi- és új kedvencek ünnepi pillanataiba.
Tartsatok velünk, kövessétek az állomásokat, töltsétek ki booktagetünket, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Több Disney-mesegyűjteményt is olvastam az elmúlt években, ezért azt gondoltam, a legújabb, karácsonyi sem maradhat ki. Szeretem a Disney-meséket, a karácsonyt, a kettő párosítása pedig igazán szórakoztató.
 

Véleményem a könyvről

Közepes nagyságú, kemény borítós könyvről van szó, ami elég súlyos, úgyhogy inkább közös esti mese olvasásához ajánlom, hogy ne fáradjon a kicsik keze. Az illusztrációk, ahogyan a többi Disney-mesekönyvben is, a mesefilmek stílusát idézik, a karaktereket (Anna hajszíne kivételével) ugyanolyannal láthatjuk, mint a tévéképernyőn. A kötet egyébként gyönyörű kivitelezésű, az embernek már az is jólesik, ha lapozgathatja.

A kötet tizenkét mesét tartalmaz. Vannak benne régi és új Disney-mesékhez tartozó történetek. Népszerűbbek, amelyek folyton az ember elé kerülnek, ha tévézik vagy netezik (pl. Jégvarázs, Toy Story, Aranyhaj), és olyanok is, amelyekkel csak ritkábban találkozunk (pl. WALL-E, Robin Hood, Susi és Tekergő, Rontó Ralph).
 
A legtöbb mese fontos tanulságokkal rendelkezik, amelyek szerintem segíthetnek a gyerkőcöknek fejlődni, feldolgozni néhány érzésüket. Egy mese kivételével, aminek feminista nőként nem értek egyet az üzenetével, mindegyik mesét értékesnek találom, és a szerintem nem jó üzenetet hordozó mese is hasznos lehet a maga módján, ha a szülők képesek beszélgetéssel jól feldolgozni azt a gyerkőceikkel.

A Toy Story mesében a játékoknak Andy nélkül kell karácsonyozniuk. Azt hiszem, ez a mese most nagyon aktuális. A vírushelyzetben sok felelősségteljes ember inkább távol tartja magát a szeretteitől, csak hogy ne ez legyen az utolsó karácsonyuk együtt, hanem még sok-sok karácsonyt élvezhessenek egymás társaságában. Ez a mese segíthet feldolgozni a gyerkőcöknek azt, hogy idén nem lehet a nagyival, papával, egyéb rokonokkal karácsonyozni, és megmutatja nekik, hogy azért még így is lehet igazi a karácsony. Csak tőlünk és a hozzáállásunktól függ.

Az Aranyhaj és a nagy gubanc mese kicsit elszomorított, mert ezt olvasva tudatosul bennem az először, hogy milyen körülmények között is élt Aranyhaj valójában. Ugyanis az őt elrabló banya teljesen eltorzítva, ijesztő módon mesélt neki a karácsonyról, vagyis szegénynek sosem volt boldog, szeretettel teli karácsonya. Most viszont, hogy hazatalált a valódi szüleihez, megismertetik vele, milyen jó is a karácsony. Ez a mese az olyan gyerkőcöknek segíthet, akiknek nem mindig volt boldog karácsonyuk. Reményt adhat számukra, hogy bár a múlt nem volt túl jó, a jövő még az lehet.

Micky és barátai a jól ismert Karácsonyi ének című történetet mutatják be nekünk. Dagobert bácsi játssza a fösvény karaktert, aki végül a három szellemnek köszönhetően rájön, hogy eddig nem helyes életet élt, és változtatnia kell ezen. Mivel ezt a történetet úgy alapvetően ismerem, így ez a mese okozta számomra a legkevesebb izgalmat, mert pontosan tudtam, mi fog történni benne. A kisgyerekeknek viszont újdonság lehet, és megtanulhatják belőle, hogy a pénz nem ér semmit szeretet nélkül.

Micimackó története nagyon-nagyon édes. Csacsi, öreg medvém elfelejt ajándékot venni a barátainak, ezért elmegy Róbert Gidához, hogy zoknikat kérjen tőle, amiket megtölthet mindenféle klassz dologgal. Ez végül nem történik meg, a mese viszont jó és aranyos fordulatot vesz. Ez a történet kreativitást tanít a gyerekeknek. Azt, hogy értékeljenek minden apró dolgot, mert a fantáziájuk által hasznossá is válhat számukra. Számomra talán ez volt a legaranyosabb mese az egész kötetből.

A Verdák mese egy már máshonnan is ismert alaphelyzetet dolgoz fel. Két barát a másik tudta nélkül kölcsönösen feladja azt, amit szeret, csak hogy meg tudja ajándékozni a legjobb dologgal a másikat. Csakhogy ez a legjobb dolog már használhatatlan lesz anélkül, amiről lemondtak a másikért. Ez a mese az igazi barátságról, önfeláldozásról szól, amelynek végül meglesz a jutalma. Ha más nem, egy barát szeretete.

Rontó Ralph meséjében karácsonyi ünnepséget rendeznek a gonoszoknak, akik eddig mindig kimaradtak a jóból. Kedvelem azokat a történeteket, amelyek új szemszögből mutatják be a rossznak beállított karaktereket, és megmutatják, hogy valójában nem is annyira rosszak, csak egy kis szeretetre, odafigyelésre, örömre és barátokra vágynak.

A kis hableányban a kutyus okoz gondot, aki mindent elás a tengerparton. Ezúttal a karácsonyi ajándékokat is. Ariel viszont fifikás, nemcsak "megtalálja" az ajándékokat, még pluszörömet is okoz a szeretteinek. Tetszik, hogy Ariel ilyen okos, és arra használja az eszét, hogy mások karácsonyát feldobja.

A Susi és Tekergő mese tetszett a legkevésbé. Tekergő és a kölykök elmennek karácsonyit ajándékot szerezni Susinak. Közben kalandba keverednek, de a lényeg, hogy végül meglesz az ajándék is. Ami mi más lehetne, mint egy ékkövekkel kirakott nyakörv. Mert mire másra vágyna egy nő (még akkor is, ha kutya), mint ékszerre? Hmmm... Szóval egy pöttyet hímsovinisztára sikeredett ez a mese. Arra viszont tökéletes, hogy elbeszélgessünk a kislányunkkal, kisfiunkkal arról, hogy a lányok nem csak arra jók, hogy szépek legyenek (és a háztartást vezessék meg a gyerekeket neveljék), hanem bármit elérhetnek, amire csak vágynak. És az nem feltétlenül egy ékszer.

Susiék történetét nem igazán szerettem a mondanivalója miatt, A hercegnő és a béka meséhez kapcsolódó történet pedig olyan kis semmilyen volt. Egy családi karácsonyozásról szólt, amelyen felbukkan Papa Noel, vagyis a Télapó is.

A Jégvarázs karácsonyi meséje lényegében ugyanarról szól, mint az a kis rövidmese, amiben Elza tökéletes szülinapot akar csinálni Annának, csak arra nem jön rá, hogy Anna nem a külsőségektől lesz boldog, hanem attól, hogy együtt tölthetik az ünnepet. Most is ugyanez van, csak épp a karácsonyt akarja Elza tökéletessé tenni, ám közben nem jut elég ideje Annára. A mese üzenete szép, de a könyv alkotói írhattak volna valami új alapkoncepcióval rendelkező mesét is a kötetbe.

A Robin Hood mese nagyon Robin Hood-os. Ő és a társai kirabolják a gazdag és gonosz bírót, hogy a szegény embereknek szép és bőségben gazdag karácsonyt varázsoljanak. Kéne a valóságba is néhány Robin Hood, azt hiszem...

Az utolsó mese pedig a WALL-E világában játszódik. A robotok megtanulják az emberektől, mi is a karácsony. Érdekes gondolat, hogy vajon tényleg át tudják-e élni, érezni. Vajon egy szuperintelligens gépnek lehetnek-e érzései, ismerheti-e a szeretet lényegét. A kiemelkedően okos, világ iránt érdeklődő gyerkőcökből biztosan ezernyi gondolatot vált majd ki ez a mese.
 

Hogy tetszett a könyv?
 
Egy-két mese kivételével tetszettek a történetek. Egyetértettem az üzeneteikkel (egy mesét leszámítva), élveztem a történetüket. Nagyon klassz kis karácsonyi történetek voltak, amelyek hathatnak érzelmileg és gondolatilag a gyerekekre különféle módokon.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

A Disney-mesék rajongóinak, és azoknak a gyerekeknek, akik karácsonyi mesékre vágynak.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

“Az ünnep arra való, hogy azokkal az emberekkel - és játékokkal - legyünk, akiket szeretünk.” Így hát mostani játékunk során a barátoké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, az illető ki(k)nek a legjobb barátja. Tehát nem a képen látható karakter nevét várjuk megfejtésként, hanem ismert barátjáét (pl.: ha Matuka van a képen, akkor a megfejtés Villám lesz). Egyes esetekben persze több megoldást is elfogadunk.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Kép a játékhoz: 
 

Állomáslista:

Blogturné
12. 15. Dreamworld
12. 16. Utószó
12. 17. Veronika's Reader Feeder
12. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 19. Booktag
12. 20. Csak olvass!
12. 21. Könyv és más
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése