~ Sárga könyves út ~

2020. december 15., kedd

Disney – 5 perces történetek hősies lányokról – Blogturné

 

 
A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az 5 perces történetek legújabb kötete, melyben ezúttal a hősies lányoké a főszerep. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Disney és Pixar mesék bátor hősnőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, odavagyok a Disney-mesékért, ezen kívül imádom az olyan meséket, amelyek női példaképeket próbálnak adni a kislányoknak, és igen, a kisfiúknak is. Szóval úgy véltem, ez egy érdekes mesekönyv lesz számomra.
 

Véleményem a könyvről

A könyv nagy méretű, kemény borítós. Az illusztrációk a tévében is látott Disney-stílust követik, a karaktereket ugyanolyan kinézettel kapjuk vissza, mint a mesefilmekben. A rajzok szépek, színesek, és nosztalgikus érzés nézegetni őket.

A kötetben 12 mese található. Találhatunk benne régebbi és újabb mesefilmekhez kapcsolódó történeteket is, de mindegyik középpontjában egy-egy női vagy lánykarakter áll. Természetesen ezek a karakterek valami fontosat akarnak tanítani az olvasóknak a meséik által.
 
A Lilo és Stitch mese például arról szól, hogy ha leesünk a szörfdeszkáról, azonnal másszunk vissza rá. Vagyis ha csinálunk valamit, és az rosszul sikerül, ne adjuk fel, hanem kezdjünk neki újra (természetesen tanulva a korábbi hibáinkból). A kis hableány meséje pedig a kitartást tanítja meg nekünk, és azt, hogy ha keményen gyakorlunk, akkor bármit megtanulhatunk.

Van három nyomozós mese a kötetben, a Toy Story 4-hez, a Zootropolishoz és a Minnie-hez kapcsolódó mesék. Ezekben lánykarakterek (és esetenként a barátaik) nyomoznak különböző helyzetekben. Azt kicsit sajnáltam, hogy a Zootropolis-mese nem tudott számomra újat mondani, mert konkrétan az egyik jelenetet vették ki a Disney-mesefilmből. Azt, amelyben Judy üldözni kezd egy rablót, és berohannak a rágcsáló negyedbe, így az apró rágcsálók között óriásként trappolnak végig. Kicsit sajnálom, hogy ehelyett a jelenet helyett nem találtak ki valami különálló, új mesét Judyról.

Akadnak a könyvben harcos amazonjaink is. Mulantól már megszokott, hogy beszáll a férfiak harcába és megmérettetéseikbe, de Csipkerózsikán, aki Kaspar lovag helyett jelentkezik egy lovagi tornára, kellemesen meglepődtem. És Jázmin hercegnő is belevaló módon vesz részt egy sportversenyen, ahol nemcsak azt bizonyítja, hogy jó lovaspólós, hanem azt is, hogy kiváló emberismerő, okos, becsületes és jószívű.

Vannak egyszerűen csak kalandos mesék is a kötetben. Vaiana cukornádért megy az erdőbe egy csapatnyi gyerkőccel. Nala és Szimba a tökéletes alomhely után kutatnak. Tiana pedig fellépési lehetőséget keres az unokatestvére zenekara számára, mivel az előző fellépőhelyüket bezárták. Ezek olyan kis aranyos mesék, amelyben a vándorláson, kalandokon, az aktuális nehézségek (eltűnt gyerek, helykeresés) megoldásán van a hangsúly.

A hihetetlen család meséje pedig akciódús. Anya és a gyerekek egy szimpla bevásárlós napot akarnak eltölteni a plázában, de egy bűnöző végül keresztbe tesz nekik. Persze nem ússza meg szárazon. A tanulság: sose szórakozz egy anyával!

Ahogy látjuk, témák tekintetében elég változatos a kötet. Vannak benne mély tanulsággal rendelkező, nyomozós, kalandos, akciódús és harcos amazonos mesék is. Szerintem lányok és fiú egyaránt találnak a kötetben olyan történetet, amely leköti majd őket.
 

Hogy tetszett a könyv?

Jó volt nosztalgiáznia vele. Voltak benne olyan mesék, amelyeket nagyon szerettem, és olyanok is, amik számomra átlagos kis történetek voltak. A Zootropolis esetében sajnáltam, hogy olyan mesét kaptam, amit már az animációs filmben is láthattam, nem pedig valami új történetet. Viszont Csipkerózsika meséjében kellemesen csalódtam, nem hittem volna, hogy ennyire vagány hercegnő.

Összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik rajonganak a Disney-mesékért, és azoknak a kislányoknak és kisfiúknak, akik klassz női példaképeket szeretnének találni maguknak.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

A Disney mesék során számtalan bátor hősnőt ismerhettünk már meg. mostani játékunk során pedig övéké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy-egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, kit ábrázol, és a nevét beírni a rafflcopter doboz megfelelő mezőjébe.
 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.
 

Kép a játékhoz: 
 

Állomáslista:

Blogturné
12. 13. Sorok Között
12. 14. Könyv és más
12. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 16. Csak olvass!
12. 17. Utószó
12. 18. Nem félünk a könyvektől
12. 19. Dreamworld
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése