~ Sárga könyves út ~

2020. december 10., csütörtök

Kálmán Jenő: Sicc a hóban – Blogturné

 


Egy igazi retró meseturnéval készültünk nektek, melynek főhőse nem más, mint a sokunk számára ismert és szeretett Sicc, Kálmán Jenő népszerű macskája. A Sicc a hóban című kötetben különféle téli kalandokban vehetünk részt, melyek különösen aktuálisak így decemberben. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott három példány egyikét!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Gyerekként több Sicc-könyvem is volt itthon, és emlékeim szerint nagyon szerettem ezeket a kis verses történeteket a fekete-fehér macskáról. Mikor megláttam, hogy turnézhatunk Sicc-könyvekkel is, azonnal lecsaptam a lehetőségre, mert imádok nosztalgiázni. Szerettem volna egy rövid időre visszamenni kicsit a gyerekkoromba.
 

Véleményem a könyvről

A könyv pont úgy néz ki, ahogyan gyerekkoromból emlékeztem rá. Ugyanazt a csíkos borítót viseli, ugyanolyan stílusúak a rajzok, vagyis tökéletesen visszaadta azt az érzést, ami akkor járt át, amikor gyerekként a kezembe vettem egy-egy Sicc-kötetet. Ez nagy örömmel töltött el, így 36 évesen jó érzés kicsit elővenni és leporolni az emlékeket.

A könyvben kilenc mese található verses formában. Bár a cím arra utalt számomra, hogy mindegyik téli történet lesz, valójában csak négy meséről lehet ezt elmondani. Engem nem zavart ez, mert mindegyik mesét élveztem, csak azért írom le, hogy akik konkrétan téli mesékre vágynának, azok tudják, hogy csak részben fogják megkapni ezt a kötettől.

Nagyon tetszik a verses forma, jó kis ritmusa, üteme van mindegyiknek, és érdekes ilyen formában hallani egy kis kerek, egész történetet.

Az első két mese egyszerre szomorkás és aranyos. Az elsőben egy hóembert visz haza Sicc, hogy ne fázzon odakint, a hidegben. De mind tudjuk, hogy ennek mi lesz a vége... Bár a hóember nem éli túl, mégis aranyos az a naiv tudatlanság, ami Siccet és elefántbarátját jellemzi. A második mesében Sicc jegesmedvét akar fogni az állatkert számára. Ez azért szomorkás, mert a jegesmedve éppen éhezik az Északi-sarkon, az otthonában. Sicc étellel csalogatja az állatkertbe, és bár egyesek úgy vélik, egy vadállatnak a természetes élőhelyén van a helye, a mese is mutatja, hogy ott a szenvedés, halál várna rá, míg az állatkertben jól bánnak vele, mindig van mit ennie, és teli gyomorral pihengethet. Igaz, ezt bezárva teheti, de legalább életben van, jól van. Ez a mese nagyon aktuális most. Mert talán a mostani gyerekgenerációkon múlik az, hogy néhány évtized múlva lesznek-e még jegesmedvék, és ha igen, szabadon is biztonságban élhetnek-e, vagy pedig csak a rácsok mögött élhetik túl...

A harmadik mese humoros. Egy lerobbant autóról, egy tükörről és egy kecskéről szól. Sicc agyafúrt módon rájön, hogyan indíthatja be a kocsit. Ez az agyafúrtság egyébként nemcsak ebben a mesében jellemző rá, hanem abban is, amely egy tolvaj rókáról, valamint egy tolvaj szarkáról szól. Ezen kívül a síelős mesében is az eszét használja, hogy megnyerjen egy versenyt.

Azonban Sicc nem mindig ennyire okos, időnként megesik vele, hogy nem jól látja át a helyzetet, és bajba keveredik. Például, amikor a kötélhúzóversenyben részt vevő gyerekeknek segíteni akar, ám ez végül rosszul sül el. Vagy amikor elviszi szabóhoz egy bűvész kabátját.
 
Még a havas, téli erdő
sem emlékszik ilyen gyászra,
mert nem kapott Sün Piroska
játék babát Mikulásra.
 
Ült szegény a kuckó mélyén.
Egész nap a könnye csorgott.
– Ne sírj! – szólt Sicc mosolyogva.
– Elintézem én a dolgot!

Az utolsó mese a legaranyosabb az összes közül. Sün Piroska egy babát szeretett volna a Mikulástól, de nem kapott, ezért nagyon szomorú. Sicc kitalálja, hogyan teheti őt boldoggá. Nem lövöm le a poént, de ez volt az a történet, aminek a végén szívből mosolyognom kellett.
 

Hogy tetszett a könyv?

Tökéletes nosztalgia volt. És emellett jó kis olvasnivaló is. Élveztem a verses történeteket, főképp az utolsót.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden kisgyereknek, valamint a korombeli felnőtteknek is, akik szeretnének egy kicsit nosztalgiázni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 
 
Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban további híres, könyves macskák nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, amelyen macska szerepel, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a szerző nevét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 

Kép a játékhoz: 
 

Állomáslista:

Blogturné Klub
12. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 11. Nem félünk a könyvektől!
12. 12. Flora the Sweaterist
12. 13. Könyv és más
12. 14. Hagyjatok! Olvasok!
 

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése