~ Sárga könyves út ~

2020. december 11., péntek

Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot! – Blogturné

 

Rácz-Stefán Tibor legújabb szívmelengető karácsonyi regényében egy fiatal lány szívét egy Budapestre érkezett francia író dobogtatja meg. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!
 

Miért választottam ezt a könyvet?

Tibitől a Szállj a dallal!-sorozat két része nagyon tetszett, a karakterei mindig nagyon elevenek és szerethetőek, ezért biztosra vettem, hogy a legújabb regénye is jó szórakozást, kikapcsolódást nyújt majd számomra, valamint új könyvbeli "barátokat".
 

Véleményem a könyvről

A történet egy külföldi íróról, Bastienről szól, aki Magyarországra jön dedikálni, ahol megismerkedik a magyar kiadója egyik munkatársával, Pankával. Mindkét fiatal lelkileg sérült, de talán pont ezért találnak olyan könnyen egymásra: mert megértik a másik lelki sebeit.

Mivel írós-könyvkiadós közegben játszódik a történet, azonnal otthon éreztem magam benne. Nem tudom, hogy Tibi szőtt-e bele saját élményeket a regény dedikálós cselekményszálába, de magát az érzést sikerült nagyon jól átadnia. Azt, hogy mennyit jelent egy írónak az, hogy szeretik, amit ír. Hogy az emberek hajlandóak sorban állni, várakozni pusztán azért, hogy néhány mondatot váltsanak vele, és kapjanak egy aláírást. Ilyenkor, még ha emberként épp valami bajunk is van (fáradtak vagyunk, fizikailag rosszul érezzük magunkat, rossz kedvünk van egy magánéleti probléma miatt), mégis őszintén örömet akarunk okozni, ezért próbáljuk a dedikálás egy-két órájára elzárni a gondjainkat. Ez persze nem mindig könnyű, Bastiennek sem sikerül, ezért gondolják úgy, hogy egy bunkó, beképzelt író, pedig valójában csak képtelen uralni a baleset miatt amputált lábában a fantomfájdalmat és a lelki sebeit.

Panka élete sem csak játék és mese. Az anyja meghalt a születésekor, az apja emiatt mindig utálta. A nagymamája nevelte fel lényegében, ám mikor ő meghalt, Panka otthonba került. Most örökbe fogadták, de ahogyan fél barátokat szerezni, úgy a nevelőanyukáinak sem meri megnyitni a szívét, mert állandóan arra számít, hogy úgyis mindig mindenki elhagyja végül.

Mindkét karakterrel teljesen együtt tudtam érezni. Nem hétköznapi gondjaik vannak, nem hétköznapi fájdalmakat kellett átélniük.

Kicsit meglepett, de igazán kellemes módon, hogy a történetben felbukkant a Szállj a dallal!-sorozat két főszereplője is mellékszereplőként. Hanna és Máté jelenléte nosztalgikus érzést okozott számomra, olyan volt, mintha két régi barát jelent volna meg hirtelen. Ennek egyébként azért is örültem, mert Hanna és Máté itt már néhány évvel idősebbek, mint a saját regényeikben, vagyis bepillantást nyerhettem egy kicsit abba, hogy milyen is lesz a jövőjük. Az külön boldoggá tett, hogy még mindig együtt vannak, és úgy néz ki, ez így is marad.

A romantikus jelenetek nagyon aranyosak voltak, tetszett, ahogyan Panka és Bastien beszólogattak egymásnak, és az is, ahogyan megnyíltak egymás előtt végül.

Bastien nagy hibája Pankával szemben totál írós volt, vagyis teljesen hiteles. Íróként azt mondhatom, akit megismerek, számítson rá, hogy előbb vagy utóbb felbukkan majd valamilyen formában az írásaimban. Ez már csak ilyen... Mi tényleg írással dolgozzuk fel minden érzésünket, rosszat, jót egyaránt. És ha valakit beleírunk egy történetünkbe, az azért van, mert valamilyen szempontból érdekesnek, fontosnak találjuk őt. Persze Panka reakciója is teljesen érthető a múltját figyelembe véve.

Nagyon szimpatikusak voltak Panka örökbefogadó anyukái. Örültem, hogy egy örökbe fogadó szivárványcsalád életébe nyerhettünk bepillantást, mert ez egy olyan téma, amiről nagyon fontos beszélni jelenleg. Azt kell mondjam, milliószor inkább két ilyen szerető anyuka, mint egy rossz apából és/vagy anyából álló család vagy az árvaház. Aki ezt nem így látja, az nem a gyerekek érdekeit nézi, hanem a saját gyűlölete vakítja el.

Amikor Bastien tesz egy nagy gesztust Panka felé, kicsit megijedtem, hogy Tibi egy sablonos, romantikus filmekben látott jelenettel fogja lezárni a történetet, de szerencsére nem így történt. Bár értem Bastien tettét, Panka helyében én is pont így cselekedtem volna. A szerelem, egy kapcsolat csak két emberre tartozik, és bár a filmeken, könyvekben romantikus lehet a Bastien által kitalált ötlet, a valóságban már nem annyira klassz. Szóval örülök, hogy végül Tibi úgy oldotta meg a konfliktust, ahogyan, és szerintem pont a megfelelő módon zárta le a történetet.
 

Hogy tetszett a könyv?

Pontosan azt kaptam tőle, amit Tibi korábbi könyvei alapján elvártam. Élő-lélegző karaktereket, akiket könnyű megkedvelni, és a regény végére szinte az ember barátaivá válnak. Romantikus, kedves történetet, amiben azért megjelennek olyan nagyon komoly témák, mint a szivárványcsaládoknál az örökbe fogadás, a lelki bántalmazás és elhagyás áldozatra kiható következményei, egy baleset túlélőjének a lelki problémái.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.
 

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik a karakterközpontú regényeket, valamint a romantikát.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 
 

Nyereményjáték:

Mostani játékunk során fejest ugrunk a karácsonyi romantikába. Az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyek akárcsak az Éld át a pillanatot!, szintén karácsony idején játszódnak. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézet a játékhoz:

A lehető legtöbbet kell kihoznod a fiatalságodból. Kövesd az álmaid, amíg még van hozzá elég erőd!
 

Állomáslista:

Blogturné
12. 07. Veronika’s Reader Feeder
12. 09. Könyvvilág
12. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 13. Utószó
12. 15. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
12. 17. Könyv és más
12. 19. Fanni's Library
12. 21. Hagyjatok! Olvasok!
12. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése