~ Sárga könyves út ~

2020. december 31., csütörtök

Évösszegző 2020

 

Nos, ez egy elég furcsa év volt. Sosem hittem volna, hogy egyszer olyasmit élek majd át, amiről korábban csak könyvekben olvastam vagy filmet láttam róla: egy világjárványt. Vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Először megijedtem. Ahogyan másoknak, úgy nekem sem volt fogalmam arról, mi lesz, hogyan alakulnak majd a dolgok. Nemcsak egészségügyileg, hanem úgy egyébként a mindennapokat illetően is. Munka, bevásárlás stb.

Aztán ott van az is, hogy szerencsésnek érezhetem magam. Egyfelől, mert a mai napig nem kapta el anya, a húgom, Misi és én sem a vírust (mondjuk, mi meg is tettünk ezért mindent). Másfelől, mert nekem megmaradt a munkám, és nagyrészt biztonságos módon végezhettem. Újabb mázlim, hogy erősen introvertált vagyok, szóval bár a vírus még mindig para (főképp, mert a kora miatt anya, a hormonbetegségünk és súlyunk miatt a húgom és én is extrán veszélyeztetettek vagyunk), én a bezártságot, home office-t és egyebeket egészen jól éltem meg. Próbáltam kreatív, építő, hasznos dolgokra felhasználni azt a plusz szabadidőt, amit például az adott, hogy nem ment el napi 2-3 órám arra, hogy munkába készülődöm, buszra várok, buszon utazom, besétálok a munkahelyre. Ez a 2-3 óra azért nagyon nem kevés! Szóval azt hiszem, elmondhatom, annak ellenére, hogy hiányoznak a kollégáim, kifejezetten szeretem a home office-t, mert könnyebb így munka mellett az életemet is élnem.

A home office mellett más jó dolgok is történtek a munkahelyemen. Azt érzem, hogy jó korrektornak tartanak, hasznosnak, és elismerik többféle módon is a munkámat. Ez pedig jó érzés.
 
Nyáron életemben először tanú lehettem egy esküvőn (a kolléganőm és egyben barátnőm ment férjhez). Sőt, életemben először vettem részt olyan esküvőn, amire emlékezhetek is, mert előtte nagyon kicsi koromban (talán 2-3 éves lehettem) voltam utoljára, és abból nem maradt meg sok az emlékeimben. Természetesen az esküvőn is nagyon vigyáztam magamra és másokra a vírus miatt.

Azért értek szomorú és nehéz dolgok is idén. Ezek családi ügyek, szóval nem fejteném ki őket ennél jobban. De egy része talán jövő év elejére végre rendeződik majd, remélem.

Az itthonlét és több szabadidő meg is ihletett. Részt vettem a KMK Szerelem a Corona idején című pályázatán, és bekerült a novellám az antológiába végül. Nem mellesleg annyira megszerettem a novellám főszereplőit, hogy végre megjött egy regényhez is az ihletem, elkezdtem megírni a novella előzménytörténetét. Vagyis a vírushelyzetben végre újra magamra találtam íróként.

Regisztráltam egy amatőr és profi költőket összegyűjtő honlapra, ahol elkezdtem megosztani a verseimet másokkal. Eddig jó élményeim vannak, amik további versírásra motiválnak.

Rengeteget tudtam olvasni is, ami szintén klassz dolog. Imádok újabb és újabb életeket megélni a könyvek lapjai által. És persze, így több könyvről tudtam nektek ajánlót is írni.

Beindítottam a YouTube-csatornámat. Mivel introvertált vagyok, ez nem egyszerű dolog számomra, de próbálok olyan videókat készíteni, amelyek érdekesek, de én is kényelmesen érzem magam a készítésük közben.

Aztán anyu fiatalon nagyon sokat kötött, horgolt, és már régóta mondogatta, hogy jó lenne kötőtűket és fonalakat venni, mert szívesen kötne most, hogy végre nyugdíjas. Karácsonyra be is szereztem neki, ami kell, és megkértem, hogy tanítson meg engem is kötni. Szóval egy plusz új tudást szereztem így év végére.

Belekezdtem Polgár Judit könyvébe is (még nem jutottam a végére), ami sakkozni tanít. Szóval elkezdtem fejleszteni az egyébként nagyon gyér sakktudásomat.

Ahogyan előző évben, idén is voltak kijelölt céljaim. Az egyik az, hogy életmódot váltok, be is tartom hosszú távon, és lefogyok. Ez úgy érzem, sikeres volt, mivel 23 kilót adtam le eddig, és még mindig tartom az új életmódot. A másik célom még mindig titkos, de örömmel jelenthetem, hogy idén is sikerült elérnem. :)
 

És akkor nézzük, hogyan is ment az olvasás idén:

1. Ebben az évben 147 könyvet olvastam el.

2. Ebben az évben 138 könyvről hoztam nektek értékelést.
 

2020-ban a kedvenc top 5 külföldi könyvem:

1. R. F. Kuang: Sárkányköztársaság

2. Christelle Dabos: Visszaverődések viharában

3. Robert Merle: Védett férfiak

4. Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje

5. Koreeda Hirokazu: Bolti tolvajok
 

2020-ban a kedvenc top 5 mesekönyvem:

1. Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

2. Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve

3. Kovács Attila: Micsoda költözés!

4. Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

5. Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az úrikornisok
 

2020-ban a kedvenc top 5 nem regény könyvem:

1. Tom Phillips: A világ hülyéi

2. Steigervald Krisztián: Generációk harca

3. Omid Scobie–Carolyn Durand: A szabadság nyomában

4. Hilde Ostby–Ylva Ostby: Titokzatos memória

5. Herendi Kata–Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz



Terveim 2021-re:

1. Továbbra is meg akarom úszni a családommal a koronavírust. Remélhetőleg hamarosan megkaphatjuk az oltást ellene, és nem kell tovább ezzel foglalkozni.

2. Jövőre is folytatni fogom az életmódváltást, és le akarok fogyni még 10-15 kilót, akkor pont jó lesz a magasságomhoz a súlyom. Természetesen ezt a végső súlyt meg is akarom tartani.

3. A titkos célomat jövő évre is kitűztem.

4. Továbbra is a tőlem telhető legjobb munkát végzem a munkahelyemen remélve, hogy továbbra is megbecsülnek ezért.

5. Be akarom fejezni a Maguknak valók, egymásnak valók! című regényem kéziratát.

6. Van egy pályázat, amin szeretnék részt venni, úgyhogy azt a kéziratot is be szeretném fejezni.

7. Folytatom a versek írását.

8. Folytatom a kötögetést, és megtanulok horgolni is.

9. Továbbra is szinten tartom az angoltudásomat.

10. A lehető legtöbbet olvasok majd, írok nektek egy csomó könyvajánlót.

11. Végre megvalósítom egy másik blogos álmomat, amit már régen kitaláltam, de eddig csak ültem az ötleten.

12. Sokat játszom és foglalkozom a kutyáimmal.

13. Megpróbálom megvalósítani egy másik nagy vágyamat, akkor is, ha a világ (és néhány nem kedves ember) keresztbe tett nekem ezzel kapcsolatban idén. Nem adom fel, mert csak akkor nem sikerülhet biztosan, ha feladom. Ez magánéleti vágyálom, úgyhogy amíg nem sikerül, erről megint csak nem beszélnék többet, bocsánat...

14. Fejlesztem a sakktudásomat.

15. Ha az 5. és 6. pontban említett regényeket befejeztem, nekiállok egy új ötletemnek, ami már nagyon ott zsong a fejemben.

16. Kitalálom, mivel dobhatnám még fel a YouTube-csatornámat.


Nos, azt hiszem, ennyi lenne, talán nem felejtettem ki semmilyen fontos gondolatot... Remélem, hogy mindennek ellenére nektek is voltak jó dolgok ebben az évben, és azt kívánom mindenkinek, hogy jövőre igazán jó évünk legyen!

Boldog új évet! :)
 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése