~ Sárga könyves út ~

2020. március 9., hétfő

Jégvarázs 2. – Blogturné


Anna és Elza története végre nemcsak a mozivásznon, hanem könyv formában is folytatódik! A Kolibri jóvoltából most már ebből a gyönyörűen illusztrált mesekönyvből is megismerhetjük a Jégvarázs II. cselekményét, és követhetjük, hogyan menti meg a két testvér az otthonukat, Arandelle-t. Tarts hét bloggerünkkel, játssz velünk, és nyerd meg te ennek a gyönyörű könyvnek az egyik példányát! 


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, nekem a Jégvarázs első része nagy kedvencem mesében. Imádom a dalait. Tetszett, hogy egy mese végre nem a szerelemről, hanem a testvéri szeretetről szól. És nagy poénnak tartottam azt, hogy a jóképű hercegről kiderült végül, hogy ő a főgonosz. Szóval számomra az első mese igazán ütős és egyedi lett. Épp ezért kíváncsi voltam a második részre is, mind mesefilmként, mind mesekönyvként.


Első gondolatok

Mielőtt belekezdtem volna a mesekönyvbe, gyorsan megnéztem a második részt filmként is. Őszintén szólva a Jégvarázs 2. kevésbé tetszett, mint az 1. A mesében lévő dalok nem lettek annyira ütősek és fülbemászóak, egyik sem fogott meg elsőre, pedig az első rész esetében több is van, amiért azonnal odavoltam, és azóta is rendszeresen újrahallgatom őket.

Ezen kívül bár az alapsztoriból ki lehetett volna hozni valami jót, izgalmasat, szerintem összecsapták. Már csak azért is, mert ismét ellőtték azt a poént, amit az első részben, vagyis hogy az a valódi gonosz, akire a karakterek nem gondolnának.

Azért nem volt rossz a mese, csak nem volt annyira jó és egyedi sem, mint az első része.

A mesekönyvről viszont az volt az első reakcióm, hogy egyszerűen gyönyörű. A borító, a belső illusztrációk, egyszerűen elvarázsolják az embert, egy gyereket meg főleg. A könyvbeli történet hűen követi a mesefilm történetét, épphogy csak a dalok nem szólalnak meg a lapokról. Egyébként szerintem egy kisgyereket simán elvarázsol ez a második rész is, mert nem elemzi annyira mélyen a sztorit, mint mondjuk felnőttként én. Szóval úgy gondolom, bár a felnőtteknek ez a második rész nem biztos, hogy annyira be fog jönni, mint az első, a gyerkőcök odalesznek mind a mesefilmért, mind a mesekönyvért. Nekik még nem fontos annyira az egyediség és szigorú logika, inkább varázslatra, humorra, gyönyörű képi világra vágynak, ezt pedig tökéletesen megadja nekik ez a mesefilm és mesekönyv is.


Történet

Elza és Anna jól elvannak Arendelle-ben, mígnem Elzát elkezdi hívogatni egy titokzatos női hang. Kiderül, hogy az a mese, amit gyerekként hallottak a szüleiktől, nem pusztán kitaláció. Van egy titokzatos elvarázsolt erdő, amelynek a lakói egyszer régen harcba keveredtek Arendelle lakóival, és emiatt büntetésképpen a természet erői egy varázsköddel elzárták az erdőt a külvilágtól. Nos, most a varázsköd mögül hívja az a bizonyos hang Elzát, így ő, Anna és a barátaik elindulnak kideríteni, hogy mi is történik jelenleg és mi történt a múltban az erdőbeliek és Arendelle lakói között.

Nos, a könyv esetében mindenképpen pozitívum, hogy nagyon pontosan követik a mesefilm sztoriját. Ez még egy felnőtt számára is fontos, nemhogy egy gyereknek. Szeretjük, amikor egy könyv története a lehető legjobban hasonlít a látott mesefilmre, filmre, mert így azt kapjuk, amit vártunk, amit már korábban megszerettünk.

Azért persze megvannak a különbségek is film és könyv között. Míg a mesefilm a gyerekekhez és felnőttekhez is szól, addig a mesekönyv egyértelműen a gyerekeké. A könyv nyelvezete egyszerű, így a már olvasni tudó gyerekek akár önmaguk is elolvashatják, könnyedén megértik majd. De családi esti mesének is tökéletes, a szülő körülbelül húsz perc alatt végigolvashatja a gyerkőcének az egész könyvet, miközben a csodás illusztrációkat is megnézegetik.


Karakterek

Még mindig Elza karakterét kedvelem a leginkább. Ő tipikus nagytestvér, nem könnyű a helyzete, nővérként egy bajos húggal pontosan tudom. Viszont az a testvéri összetartás, ami őt és Annát jellemzi, példaértékű. Számomra még mindig az ő testvéri szeretetük, kapcsolatuk az, amely valamelyest egyedivé, különlegessé teszi ezt a mesét. Ez a szeretet pedig a mesekönyv lapjairól is átjön.

Kristoff számomra túl egyszerű srác, olyan hebehurgya szegénykém. Rendes pasi, de mit kezdjen az ember lánya egy olyannal, akinek nem sok minden van a fejében. Barátnak tökéletes, de hogy Anna mit lát benne férfiként, arra nem sikerült rájönnöm.

Olaf még mindig nagyon vicces, szerencsére az ő karakterét a mesekönyvben is igazán kiélvezhetjük.

Az elvarázsolt erdőben rekedtek igazából mellékszereplők maradtak számomra, nem sok mindent tudhatunk meg róluk egyénenként, inkább csak a népük története kerül előtérbe.


Hogy tetszett a könyv?

A kivitelezés gyönyörű, az illusztrációk varázslatosak, a könyv nagyon pontosan követi a mesefilm történetét.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Egyértelműen gyerekeknek. Míg a filmváltozatot bárki élvezheti kortól függetlenül, addig a mesekönyv a kicsiknek szól. Erre utal az egyszerű stílus és nyelvezet, valamint a gyönyörű, színes illusztrációk is.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

A Jégvarázs és a Jégvarázs II. is tele van emlékezetes jelenetekkel, ezért a mostani játékunkban idézeteket kell felismerned a filmekből. Minden állomáson egy-egy emlékezetes kijelentést találsz a Jégvarázs első vagy második részéből, a feladatod pedig az, hogy kitaláld, hogy ki mondta az adott idézetet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézet a játékhoz:

„Tudtad, hogy ha hallgatsz egy hosszú úton, nem bolondulsz meg?”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
03. 05. Utószó
03. 06. Csak olvass
03. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 10. Könyv és más
03. 11. Flora the Sweaterist
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése