~ Sárga könyves út ~

2020. március 11., szerda

Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma – Blogturné


Pár hete jelent meg Tóth Eszter debütáló könyve, ami egy lenyűgöző és kalandokkal teli mese az egészséges táplálkozásról. A blogturnén megismerheted a mesekönyvet, és ha szerencséd van, meg is nyerheted egy példányát. 


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, először is a főszereplő neve miatt. A kutyusomat Pötyinek hívják, és időnként Pöttynek szoktuk becézni, szóval megláttam a mesekönyv főszereplőjének nevét, és azonnal valamiféle belső igényt éreztem a mese elolvasása iránt. Hülye érv arra, hogyan válassz olvasnivalót, de ebben az esetben bejött, mert ez eddig a legcukibb mesekönyv, amit az elmúlt időkben a kezembe vehettem.


Első gondolatok

A magyar szerzős mesekönyvek közül eddig ennek tetszenek a legjobban az illusztrációi. Annyira aranyosak, cukik, pont illenek a meséhez, és nekem jólesett rájuk nézni. A mese főszereplőjéről, Pöttöm Pöttyről pedig már az első oldalakon azt gondoltam, hogy nagyon szerethető, és nagyon tudok azonosulni vele.


Történet

Pöttöm Pötty egy dundi tündérlány, aki imádja az édességet. Züzüke, a gonosz manó elrabolja Pötty barátnőit, és Pöttynek kell megmentenie őket. De ehhez előbb persze rájuk kell bukkania, ezért bejárja az Ízek Birodalmát, és közben megtanulja, hogyan is kell egészségesen táplálkozni.

A történet nagyon aktuális, mivel az elhízás hatalmas probléma már gyerekkorban mostanság. A fogyasztói társadalom arra késztet minket, hogy egészségtelen dolgokat habzsoljunk, és elfeledteti velünk, hogy ez az egészségünk és az életünk rovására mehet.

Mivel PCOS-betegként pontosan tudom, mit jelent dundi kisgyereknek és túlsúlyos felnőttnek lenni, és micsoda küzdelem úgy egészségesen táplálkozni, hogy soha senki nem tanította meg nekem, ez pontosan mit is jelent, ezért nagyon fontosnak tartom ezt a mesekönyvet. Igaz, nem ad világmegváltó tanácsokat egy felnőtt számára, de egy gyerek példaképet találhat Pötty karakterében, és általa megkedvelheti az egészséges ételeket. Nem mellesleg a mese olvasása közben, után, elbeszélgethetünk a gyerkőcökkel az egészséges étkezésről.

Amellett, hogy a mese témája nagyon fontos, a története is igazán kalandos és aranyos. Ahogy Pötty végighalad az Ízek Birodalmán, több akadályt is le kell küzdenie. Én felnőttként is nagyon élveztem azt az utat, amit bejárt.


Karakterek

Pöttöm Pötty nagyon édes tündérlány. Tetszik, hogy dundi, vagyis külsőleg nem felel meg a társadalmi elvárásoknak és szépségideálnak, mégis ezernyi jó tulajdonsága van, ami miatt nagyon szerethető. Ez szerintem azért fontos, mert így a gyerkőcök láthatják, hogy a külső nem minden, fontos az is, hogy milyen személyiséggel rendelkezik az ember. Pötty pedig bátor, okos, igazán jó barát, kitartó és eltökélt is. A dundi gyerkőcök önbizalmat nyerhetnek általa, rájöhetnek, hogy bennük is mennyi jó található.

„– Hallottam, hogy tegnap azzal hencegtél a kis barátaidnak, hogy megvéded őket.
– Igen, így van! De mit akarsz tőlem? Én nem bántottalak téged.
– Én sem akarlak bántani, gömböcke, de nagyon felbosszantottál. A manók nem tűrik, hogy ne féljenek tőlük.”

Züzüke is nagyon érdekes karakter. Gonosz kis manó, aki mindenkinek keresztbe akar tenni, de ha ő nincsen, akkor Pötty sosem ismerkedhet meg az egészséges táplálkozással. Szóval végül is, Züzüke jót tesz azzal, hogy rosszalkodik.

A kalandok közben is megismerhetünk pár mellékszereplőt. Ők tényleg mellékszereplők maradnak, viszont színessé, varázslatossá teszik a történetet. Minden egyes állomásnál vártam, hogy Pötty most vajon kivel fog megismerkedni, mi lesz a Züzüke okozta baj, és hogyan oldják meg a problémát.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon aranyos illusztrációk, egy imádni való főszereplő, kalandos történet és fontos alaptéma. Sok mesekönyvet olvastam mostanság, és ez az egyik kedvencem lett.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy igazán édes és tanulságos mesére vágyik.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Tóth Eszter a Facebook oldalán indította el a Konyhatündér ABC-je rovatot, amiben hétköznapi alapanyagról ad át érdekességeket.
A játékunk során egy-egy ilyen posztból idézünk, ti pedig írjátok be, hogy mely gyümölcsről, fűszerről vagy zöldségről van szó.

Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


Idézet a játékhoz:


pektinben, vízben oldódó élelmirostban gazdag gyümölcs, amely nem csak nyugtatólag hat a gyomorra és a bélrendszerre, de a jóllakottság érzetet is növeli.
 
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 13. Könyv és más
03. 15. Csak olvass!
03. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás
03. 19. Sorok Között
 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése