~ Sárga könyves út ~

2020. március 21., szombat

5 perces húsvéti történetek – Blogturné


A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent a Walt ​Disney – 5 perces húsvéti történetek című mesekönyv, amely néhány szeretett Disney karakter húsvéti és tavaszi kalandjaiba enged bepillantást nyerni. A megjelenés alkalmából a Blogturné Klub bloggerei mesélnek a könyvvel kapcsolatos élményeikről. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott két példány egyikét! 


Miért választottam ezt a könyvet?

Imádom a meséket, imádom a Disney-meséket, szóval azt hiszem, ez elég magyarázat arra, miért is akartam elolvasni ezt a könyvet. Azt reméltem, hogy olvasás közben kicsit megint gyereknek érezhetem magam, aki tündérmeséket olvas lefekvés előtt.


Első gondolatok

A könyv a gyerekkori mesekönyveimet juttatta eszembe. Kemény borítós, nagy méretű kötet, amelynek már az elülső borítójára jó érzés ránézni, mert egyszerűen csoda szép (igen, igen, az új helyesírási szabályok szerint a csoda szépen külön kell írni, bármilyen hülyén is néz ki, bocsánat attól, akinek velem együtt bántja a szemét...). Ahogy belelapoztam a könyvbe, a jó érzés megmaradt, sőt, nőtt bennem, mert a belső illusztrációk is gyönyörűek. Gyorsan végig is lapozgattam a könyvet, mielőtt nekiálltam volna olvasni.


Történet(ek)

A tartalomjegyzéket látva azon kicsit meglepődtem, hogy ebben a vastag könyvben csak 6 mese található, mert inkább több 1-2 oldalas mesére számítottam, nem kevesebb sokoldalasra. De így legalább én és a gyerkőc olvasók is rendesen bele tudnak majd merülni egy-egy történetbe.

Annak ellenére, hogy hosszabb mesék találhatók a kötetben, nem kell megijedni, mert a nyelvezet nagyon is a gyerekeknek való. Nagy illusztrációk, kevés szöveg, egyszerű stílus és mondatok. Nemcsak arra felel meg, hogy anya, apa vagy bárki esti mesét mondjon a kicsiknek, hanem arra is, hogy az olvasni tanulgató apróságok maguk is gyakorolhassanak.

A mesék mindegyike egy-egy Disney-mesefilmhez kapcsolódik. A Hófehérke, a Zootropolis, a Verdák, a Micimackó, a Hamupipőke és a Jégvarázs karakterei is visszaköszönnek az oldalakról. Vagyis találhatunk régi és új Disney-mesékhez kapcsolódó írásokat is, így biztos, hogy mindenki talál magának kedvencet.

Vannak humoros, tanulságos, kedves és kalandos történetek is, és arra is figyeltek, hogy mind a kisfiúk, mind a kislányok érdeklődését felkeltsék.

Nekem leginkább a Hófehérke- és a Zootropolis-mese tetszett, de mindegyiket szívesen olvastam végig. Mindegyik mást adott számomra. A Hófehérkében az tetszett, hogy ésszel kellett megmenteni bajba jutott állatokat. A Zootropolishoz kapcsolódóan pedig természetesen egy kis krimisztorit kaptam, és én alapból szeretem a krimit, szóljon felnőtteknek vagy gyerekeknek.

A Verdák-történet volt talán az, ami a legkevésbé fogott meg, de ennek valószínűleg az az oka, hogy az eredeti mesefilmet sem láttam teljes egészében, mert nem igazán érdekelnek az autók. Micimackó itt is kis butus volt, de végül mégis jól járt, mert igazi barátai vannak. Hamupipőke sztorija kellemes kis olvasmány volt, bár nem volt nagy tanulsága, sem nagy története, de egy hercegnős sztorikat kedvelő kislány biztosan nagyon élvezni fogja. A Jégvarázs pedig olyan érzést keltett bennem, mint a történethez készült kis rövid mesefilmek (pl. amiben Elza megbetegszik Anna szülinapján, vagy amiben Olaf karácsonyi szokásokat kutat), olyan kis aranyos volt, és jólesett viszontlátni a karaktereket.


Hogy tetszett a könyv?

Aranyos volt, és dupla nosztalgiát nyújtott. Egyfelől, mert visszarepített a gyerekkoromba, másfelől, mert visszatérhettem egy kicsit a Disney-mesék világába.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.



Kiknek ajánlom a könyvet?

Elsősorban a Disney-meséket kedvelő kisgyerekeknek, lányoknak és fiúknak egyaránt. Másodsorban olyan felnőtteknek, akik nosztalgiázni akarnak és odavannak a Disney-mesékért.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Disney rajzfilmről találtok érdekességeket. A feladat az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok, hogy az adott állomáson melyik animációs filmről van szó.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Érdekesség a játékhoz:

 
1989-ben bemutatott amerikai rajzfilm, amely az azonos című Andersen-mese egyik feldolgozása. Többek között ez a film indította el az úgynevezett Disney-reneszánsz korszakot, ami egészen a 2000-es évek végéig uralkodott. A film elkészítését már maga Walt Disney tervbe vette az 1960-as években. Ez volt az utolsó Disney-film, melyet teljes egészében csak kézzel rajzoltak meg. A későbbi rajzfilmekben, mint az Aladdin vagy Az oroszlánkirály már CGI-technikát is alkalmaztak a komplikáltabb jelenetekhez. A legnagyobb kihívás az animátorok számára a karakterek mozgásának megrajzolása volt, amelyhez többek között az űrhajósok mozgását figyelték meg az űrben, illetve egy rajzmodell segítségét is igénybe vették, aki olykor napokat töltött el egy hatalmas üvegmedencében. A főszereplő arcát a gyermek Alyssa Milano színésznőéről mintázták meg.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 11. Csak olvass!
03. 15. Utószó
03. 19. Dreamworld
03. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út
 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése