~ Sárga könyves út ~

2020. március 2., hétfő

Benina: Káosz és fegyelem (A túlélés szabályai 2.) – Blogturné Extra (Interjú)


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Benina legújabb regényét a Rázós könyvek sorában. A Káosz és fegyelem A túlélés szabályai sorozat második része, mely Josiah és Piper sorsát mutatja be az olvasóknak, hogyan tudják feldolgozni a testi és lelki sérüléseket, és milyen veszélyek fenyegetik őket a továbbiakban, mert a borzalmaknak még egyáltalán nincs vége. Kövesd az állomásokat és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában. 


1. A túlélés szabályai-sorozatod második részeként jelent meg a Káosz és fegyelem. Miért pont ezt a két szót választottad a címhez, hogyan kapcsolódnak a történethez?

Mindkét főszereplő karaktert bele akartam tenni a címbe. Josiah maga a megtestesült koncentráció és fegyelem. Egzaktul megtervez minden lépést, és tartja is magát a bosszújához, míg Piper az élete szerves részévé válik. Piper nem tartja kézben az életét. Egyik válságból csöppen a másik zsarolásba, és akaratlanul felforgatja Josiah rendezettségét. 


2. Mennyiben volt más megírni a második részt, mint az elsőt?

Nehezen állt össze bennem az alapkép a két főszereplővel kapcsolatban. Ismertem mindkettejük háttértörténetét, a jellemüket, tudtam, mit akarok kihozni belőlük az utolsó oldalra. De nem tudtam, milyen alapja legyen a megismerkedésüknek. Aztán tanácsot kértem tőled, és úgy döntöttem, bármit mondasz, az alapján fogom megírni. Így is lett, és nem bántam meg, hogy hallgattam rád. Köszönöm. :)


3. Igazán nincs mit, megtisztelő, hogy segíthettem neked, és örülök, hogy a tanácsom jól sült el. :)
A második könyv továbbviszi a maffiavonalat, ám ezúttal nem pusztán a negatív karakterek oldaláról mutatja be ezt a világot, hanem a pozitív karakterekéből is. Ezt írói szempontból nem lehetett túl könnyű megoldani. Milyen eszközökkel tartottad a karaktereket a sötét és világos oldal határvonalán?

Úgy gondolom, a világon mindennek két oldala van. Meg lehet írni valamit teljesen beárnyékolva, hogy mindenki csak a rosszat lássa benne, de megírható úgy is, hogy csak imádni lehessen. Nem minden maffiatörténetet szeretek. Mostanában Cora Reilly és Sarah Brianne történeteit faltam, ennek következménye lett A túlélés szabályai-sorozat.

Simán át lehetett volna tolni Josiah karakterét egy olyan vonalra, amit az olvasók már nem biztos, hogy toleráltak volna. Emiatt nagyon nehéz volt megtartani az elfogadható oldalon. Az, hogy megismertettem Josiah múltját, választ adtam a miértekre, így könnyebben elfogadhatóvá vált a sok borzalom, amit a bosszú nevében elkövetett. Közben azért kiderült, hogy bosszút állni nem lehet glóriával a fejünk felett, és bármennyire kíméletesek is vagyunk, közben a személyiségünk átalakul, formálódik, és sosem a jó irányban. Azt mondták, ez a legdurvább könyvem, de még mindig visszafogom magam :D 


4. Szemet szemért? A karaktereid közül többen eszerint élnek. Te is ebben hiszel?

Úgy gondolom, vannak olyan események a világban, amik megérdemelnék a megtorlást. Pontosan olyan formában, ahogy az áldozattal megtörtént. Amennyire rálátásom van az igazságszolgáltatásra, azt kell mondjam, hatékonyabb lenne a szemet szemért büntetési elv. 


5. Faith és Bray, Piper és Josiah… Melyik páros áll közelebb a szívedhez?

Valamilyen szinten mindegyik párost nagyon szeretem, mindben van egy apróság, ami miatt bármikor vissza tudok hozzájuk zökkenni. Ezért nem okozott gondot Faith és Bray szerepeltetése a második részben. A későbbiekben szeretnék nekik egy miniregényt, amiben kifejtem, merrefelé alakult a kapcsolatuk. Zachet mindenki kevesli, mindegy, mennyit írok róla, de nála is mindennek oka van.

Az abszolúte kedvenc párosom még nem szerepelt a sorozatban. ;) 


6. A könyvben Piper és Josiah szemszögéből is olvashatunk fejezeteket, de jócskán Piperre tolódik át a hangsúly, inkább róla szól ez a történet. Miért döntöttél úgy, hogy neki adod az igazi főszerepet?

Egyrészt, mert Pipert az olvasók nem ismerték annyira, mint Josiah-t. Josiah az első részben szerepelt, az ő drámája ismert volt, de Piperről nem tudtak semmit. Szerettem volna, ha őt is megismerik az olvasók, és megértik, miért nem cselekedhet aszerint, ahogy az átlagember szerint cselekednie kellene.

Másrészt így könnyebb volt Josiah-t azon a bizonyos világos oldalon tartani. Ha az olvasók beleláttak volna a bosszújának részleteibe, nem biztos, hogy megmaradt volna pozitív hősnek, és ezt mindenképp szerettem volna elkerülni. Akármilyen szörnyűségeket tett, mégis óvta a számára fontos embereket. 


7. Piper rengeteg borzalmat élt át, olyasmiket, amiktől a legtöbben örökre összetörnénk, ha egyáltalán nem halnánk bele. Biztosan nehéz volt ezekről írni… Hogyan bírtad lelkileg?

Az ilyen felkavaró részeket mindig a Benina-féle tudományos szempont alapján közelítem meg. Ennek alapja mindig az Olvasó. Minél brutálisabban sikerül megjelenítenem egy adott szörnyűséget, az olvasó annál jobba fogja utálni, így elfogadhatónak érzi a kegyetlen büntetést. Ez egyszerű képlet, amivel a visszajelzések alapján sosem okozok csalódást.

Jellemző rám, hogy sosem keverem a könyveimet a valósággal. Nem írok valós személyekről, ritkán helyszínekről. Az ilyen borzalmas jeleneteknél teljesen elvonatkoztatok a valóságtól, és a fentiek alapján egy fikciót írok le. 


8. Mit tervezel a sorozat harmadik részével kapcsolatban? Kik lesznek a főszereplők, miről fog szólni?

A harmadik rész Jane és Seth története lesz. Jane-ről már sok mindent tudhat az olvasó, az ő karaktere nem lesz akkora meglepetés, viszont Sethnél csak a felszínt kapargattuk eddig. Seth az egyik legérdekesebb karaktere a sorozatnak, nagyon sok meglepetést rejt, és alig várom, hogy megismertessem mindenkivel! A sorozat harmadik részének címe egyelőre titkos, ahogy az is, ki lesz a negyedik és ötödik részben. 


9. És a végső kérdés… Hol és mikor tudják legközelebb dedikáltatni veled az olvasók a Káosz és fegyelmet (vagy bármelyik másik könyvedet)?

Ha a beosztásom is úgy akarja, a nyári könyvhétre sikerül elszabadulnom. Szeretettel várok mindenkit! :)

Köszönöm a kérdéseket, nagyszerűek voltak!

Én köszönöm az érdekes válaszokat! És természetesen kíváncsian várom a következő részt a sorozatból. :)

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Benina könyveinek címeit keressük a játék során. Minden állomáson 1-1 borító részletet találtok, azonosítsátok be a regényt és írjátok be a címet rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02. 25. Könyvvilág
03. 02. Spirit Bliss - Sárga könyves út extra

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése