~ Sárga könyves út ~

2020. március 6., péntek

Harlan Coben: Az idegen – Blogturné


Meddig vagy hajlandó elmenni, hogy megvédd a családodat? - Harlan Coben idén új kiadásban megjelent könyvében az illékony amerikai álom áll a középpontban. Milyen titkokat rejtenek a tökéletesnek tűnő családok és hogyan viselik, ha titkaik a napfényre kerülnek? Kiderül, amikor feltűnik az idegen. Játsszatok velünk, és akár ti lehettek a három szerencsés egyike, aki a Jaffa kiadó jóvoltából megnyerheti a könyv egy példányát!
A sikeres regény alapján készült brit thriller sorozat első évada már megtekinthető a Netflixen.
 


Miért választottam ezt a könyvet?

A fülszöveg alapján érdekesnek tűnt az alapsztori. Nem tudtam, hogy krimi, thriller vagy valami más zsánerbe sorolható regény lesz-e, de reméltem, hogy bármilyen kategóriába is tehető, izgalmas olvasmányt kapok a kezembe.


Első gondolatok

Amikor belekezdtem a könyvbe, egy kicsikét megijedtem, mert elsőre úgy tűnt, inkább családi drámát kapok akció, nyomozás és titkok helyett. Szerencsére hamar sikerült megnyugtatnia, vagyis inkább felpörgetnie a történetnek azzal, hogy kiderült, tévedtem. Egyre több rejtély került elő, egyre több titokzatos karakter, és egyre jobban át tudtam érezni a főszereplő, Adam és a két fia érzéseit, félelmeit.


Történet

Adam Price boldogan él a feleségével és két fiukkal, amikor is egyik este odalép hozzá egy vadidegen férfi, és közli vele, hogy korábban a felesége hazudott neki arról, hogy terhes volt, majd elvetélt. Az idegen ezután eltűnik, Adam pedig ott marad a bizonytalansággal, hogy a felesége vajon tényleg hazudott-e neki, és ha igen, miért. Amikor számon kéri a nőt, az nem tagad, de időt kér, míg elmondhatja az igazságot, aztán másnap nyomtalanul eltűnik. A sztori lényegében arról szól, hogyan próbálja Adam kideríteni az igazságot, és megtalálni a feleségét.

Az elején kicsit lassan indulnak be a dolgok, de aztán minden felpörög. Több az idegennel kapcsolatos szál is bejön a képbe, és az ember olvasás közben azon gondolkozik, hogyan kapcsolódnak majd ezek egymáshoz. Az is furdalja az oldalát, vajon miért tette Adam felesége, Corinne azt, amit. És mi oka volt aztán eltűnni a felelősségre vonás után? Hogyan hagyhatja hátra egy nő a gyerekeit egyetlen szó nélkül?

Aztán előjön még egy szál, egy gyilkos szála, aki nemcsak az idegent és társait akarja elkapni, hanem az idegen egyik "áldozatát" is meggyilkolja. Miért teszi ezt? Előtte is leleplezett valamit az idegen, és most bosszút akar állni rajta, amiért ezzel tönkretette az életét? Vagy más okok állnak a háttérben?

„Gyilkosság. Elég fennhangon kimondani, és beleborzong az ember. Tényleg semmi sem hasonlítható hozzá. Egy dolog betegségben vagy balesetben elveszíteni az életet. Az ellenben, hogy szándékosan, erőszakkal elveszik az embertől, az, hogy egy embertársunk ténylegesen úgy dönt, kioltja valaki életét – ez már túl sok szempontból felháborító volt. Ocsmányság. Messze túlmutatott egy egyszerű bűncselekményen. Valaki Istent játszott a lehető legistentelenebb módon.”

Sajnos voltak olyan titkok, amiket az író szerintem túl korán elárult, pl. a gyilkos személyét és okait már a könyv közepén megtudhatjuk, pedig hagyhatta volna ezt kiderülni a történet végén is. De persze így is marad elég rejtély, ami foglalkoztatja a gondolatainkat.

Ezernyi tippem és ötletem volt arra, mi történhetett, de végül sikerült meglepnie a sztorinak, mert arra egyáltalán nem gondoltam, ami történt. Olvasás közben nagyon élveztem a történetet, ám végig azon aggódtam, hogy logikus vége legyen, ne szúrja el az élményt a legvégére az író. Szerencsére nem tette. Volt egy pillanat, amikor azt hittem, túl egyszerű, snassz lesz a végső megoldás, de kiderült, hogy ez is csak egy átverés volt az író részéről, és csak ezután jött a nagy fordulat.

Szóval végigizgultam a könyvet, ezerrel gyártottam az elméleteket, sikerült végül meglepni, és a lezárással is teljesen elégedett voltam.


Karakterek

Adam és a családja tipikus kertvárosi családnak tűnik elsőre. Szeretik egymást, látszólag minden rendben van az életükkel, fontos számukra a két fiuk boldogsága, míg nem jön a titokbomba. Adam elsőre nagyon szimpatikus volt számomra, szerintem nagyon jól kezelte az egész helyzetet. A reakcióiból látszott, hogy valóban szereti a feleségét. Igyekezett bízni benne, időt hagyni neki, megérteni, úgy kezelni a dolgokat, hogy az ne ártson a fiaiknak. Ő számomra pozitív csalódás volt férjként és apaként.

A fiúk is szimpatikusak voltak, bár inkább mellékszereplőként jelentek meg a sztoriban. Aggódtak az anyjukért, a családért, de igyekeztek nem plusz terhet tenni az apjuk vállára. Összetartóak voltak, segítették egymást, és nagyon éretten, értelmesen viselkedtek egy nehéz helyzetben.

Corinne... Nos, ő az a nő, aki bármire képes, hogy a családját, az otthonát megvédje. Ezt megértem, de a csalása számomra logikátlan, érthetetlen, és cseppet sem szimpatikus. Mármint, nem történet szempontjából logikátlan, mert tudom, hogy léteznek olyan nők, akik olyasmit tesznek, amit ő is tett, hanem emberi szempontból nem értem, mit akar egy nő egy ilyen csalással elérni... Hogy nem érzi, mennyire nem fair ez azzal szemben, akit állítólag szeret... Hogyan képes nap mint nap a szemébe hazudni ekkorát... Szóval Corinne nem annyira szimpatikus karakter, Adam mint férj, sokkal kedvelhetőbb.

„Kuntz sosem értette, hogyan csalhatja meg valaki a házastársát. A feleségünk az a nő, akit a világon mindenki másnál jobban szeretünk, az egyetlen igazi társunk, a részünk. Vagy teljes szívből szeretjük őt, vagy nem – viszont ha nem, akkor ideje továbbállni, kutyuska.”

Az idegen és a csapata is nagyon érdekesek. Hősnek képzelik magukat, akik leleplezik a hazugokat, és elmondják az igazságot, de túl fekete-fehéren látják a világot. Van, amikor sokkal nagyobb kárt okoznak az igazságukkal, mint az, aki hazudott. Na meg persze, mennyire lehet őszinte a küldetéstudatuk, amikor pénzt is elfogadnak egyes esetekben, zsarolnak és megbízásokat vállalnak... Nem tudom, én nem látom őket hősöknek, inkább álszentek.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon izgalmas volt, a vége is tetszett, Adam karakterét is sikerült megkedvelnem, és megmozgatta az agyamat.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik az agymozgató krimiket, amelyekben nem a romantika a főszereplő, hanem valóban a nyomozás, a titkok és rejtélyek.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT


Nyereményjáték:

Ez alkalommal mindegyikünk blogján egy-egy idézetet találhattok az író egy másik regényéből. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok az adott mű címét. A helyesen válaszolók közül három szerencsés a könyv egy példányával lehet majd gazdagabb.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézet a játékhoz:

Amint egy hazugságot beengedünk a szobába, legyen az akár a legjobb indokból is, egy egész csomó másik jön be a hátán.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése