~ Sárga könyves út ~

2020. március 20., péntek

Nicolas Barreau: Piciny csodák kávézója (A gránátköves gyűrű titka) – Blogturné


Nicolas Barreau legújabb romantikus történetében ezúttal Velencébe kalauzolja el olvasóit. A Piciny csodák kávézója a Park Kiadó gondozásában jelent meg idén februárban, amelyben az egyébként mindig megfontolt Nelly maga mögött hagyja Párizst és a szerelmi csalódását, hogy Itália egyik legszebb városában találjon rengeteg kalandot.
Ha felkeltettük érdeklődéseteket, tartsatok a turné három bloggerével, és játsszatok a könyvért!
 


Miért választottam ezt a könyvet?

Sok Nicolas Barreau-könyvet olvastam már korábban, és mindegyik elnyerte a tetszésemet. Nem igazán vagyok oda a romantikus regényekért, csak ritkán érdekelnek, fognak meg, de Barreau stílusa annyira egyedi, kellemes, "franciás", hogy a történetei egyszerűen elnyelik a romantikát kevésbé kedvelő olvasókat is.


Első gondolatok

Pont azt kaptam ettől a könyvtől is, amit Barreau előző regényei alapján elvártam. Kellemes stílus, varázslatos környezet, szerethető főszereplő, szerethető férfikarakter, kellemes, de nem nyálas romantika, és némi titok a háttérben. Szóval, ahogy belekezdtem a könyvbe, azonnal tudtam, hogy megint léleksimogató élményben lesz részem.


Történet

Nelly szerelmes az egyetemi professzorba, akinek dolgozik, de nem meri neki elmondani. Repülővel elutazhatna vele egy konferenciára, ahol kettesben kialakulhatna köztük valami, ám Nelly lemondja, mert egy régi emlék miatt nem mer repülőre ülni. A professzor így mást visz magával, és Nelly lecsúszik a remélt kapcsolatról. Hogy túllegyen a szerelmi csalódáson, Velencébe utazik, és összeismerkedik egy helyi férfival. Ám a barátságnál többé tenni ezt a kapcsolatot, nem túl jó ötlet, Nelly ugyanis néhány hétig marad csak Velencében. Közben a nagymamája titkát is fel akarja kutatni, aki egy titokzatos gyűrűt meg egy dedikált könyvet hagyott az unokájára. Ezek arra utalnak, hogy a nagyi lánykorában kötődött valamilyen módon Velencéhez.

A sztori nagyon emberi. Azt hiszem, a legtöbbünk volt már reménytelenül szerelmes, élt már át szerelmi csalódást, és tele van félelmekkel, gátlásokkal. Szóval könnyű átérezni Nelly kétségeit, félelmeit, vágyait, álmait és az azok szétzúzásával együtt járó fájdalmat is. Olyasmit is valószínűleg mind éreztünk már, hogy meg akarunk kicsit szökni a világból, kiszakadni a hétköznapokból, eltávolodni a mindennapi problémáktól. Persze nem mind merjük vagy tudjuk ezt megtenni, épp ezért jó érzés végigkísérni Nellyt ezen az utazáson, mert így olvasás közben kicsit mi is kiszakadhatunk a való világból, elfeledhetjük a gondjainkat, és bejárhatjuk vele Velencét.


A szerelmi szál egyáltalán nem nyálas, bár vannak benne kicsit klisés dolgok, de ennek ellenére nagyon aranyos. Ahogy fentebb is írtam, nem vagyok oda azokért a történetekért, amelyekben a romantika túl nagy hangsúlyt kap, ám ez a regény teljesen lekötött, egyszer sem éreztem azt, hogy túl sok a rózsaszín felhő. Ez valószínűleg a regény stílusának is köszönhető, Barreau annyira szépen, szinte szépirodalmian fogalmaz, hogy az cseppet sem hasonlít a romantikus ponyvák stílusához.


A rejtélyes nagymamás szál egy picikét meg tudott lepni engem, mert másra számítottam a titokzatos könyvbeli dedikáló személyét illetően. De akkora csavar, olyan nagy izgalom nem volt a történetben, csak egy szimpla emberi sztori, amely által egy unoka kicsit nagyobb betekintést kaphatott a nagymamája leánykorába.


A sztoriban voltak humoros részek is. Az egyetlen, ami kicsit zavart, amikor egy jelenetet elolvashattunk Nelly és Valentino szemszögéből is úgy, hogy lényegében az ismétlés már nem adott semmi újat a történethez szerintem. De ilyen csak egyszer-kétszer fordult elő, szóval nem tette tönkre az olvasásélményt. 



Karakterek


Nelly szimpatikus, könnyen megszerethető karakter. Kicsit esetlen, nem túl magabiztos, igazi álmodozó, és esetenként olyan gondokba keveredik, amelyeket némi odafigyeléssel, egy kis bátorsággal simán elkerülhetett volna, de ennek ellenére jó volt olvasni róla. Nekem igazából az jutott eszembe róla, hogy a mai emberek felnőtté válási ideje kicsit kitolódott, ugyanis Nelly 25 évesen kezd csak el felnőni. A velencei kirándulás azonban segít neki abban, hogy megtalálja önmagát, rájöjjön, mit is akar az élettől, rádöbbenjen, mi a különbség az álmodozás és valóság, álombeli pasi és hús-vér férfi között. Szóval Nelly szerintem igazi fejlődésen megy keresztül a regény során.


Valentino is kedves férfi, ami tetszett benne, hogy képes az elköteleződésre. Megismer egy lányt, beleszeret, és tudja, hogy ő kell neki élete végéig. Az olaszoknál fontos a szoros családi kötelék, Valentino apja és nagyapja is jó férfipéldakép volt Valentino számára. Persze a szerelmi szál itt sem túl egyszerű. Nemcsak az tesz keresztbe, hogy Nelly eredetileg csak néhány hétig marad Velencében, hanem a korábbi professzorszerelme és egy másik, amerikai férfi felbukkanása is megbonyolítja a dolgokat. Ezen kívül akadnak még itt félreértések, félelmek és múltbeli titkok is, amelyeket ki kell deríteni. Valentino azonban nagyon kitartó, hozzáteszem nem tolakodó, zaklató módon, hanem még pont úgy, hogy az jólessen az ember lányának.


A mellékkarakterek közül Sean volt még nagyon szimpatikus. Nyitott, kedves, tele életvidámsággal, pozitív gondolatokkal. A könyv elején azt gondoltam, hogy neki is esélye van Nellynél, azt is hittem, ő lesz a férfi főszereplő, de hamar rá lehet jönni, hogy nem így lesz. Ennek ellenére én nagyon bírtam Seant, fontos dolgokat tanított Nellynek.



Hogy tetszett a könyv?


Nagyon kellemes olvasmány volt, tökéletes kikapcsolódás olyanoknak is, akik nem kedvelik kifejezetten a romantikus sztorikat.


Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv. 



Kiknek ajánlom a könyvet?


Azoknak, akik kedvelik az egyszerű, mégis szívet melengető, szinte szépirodalmi stílusban megírt romantikus regényeket.



Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT
 


Nyereményjáték:

Velence nevezetességeit fogjuk bebarangolni a turné során. Minden állomáson találni fogtok egy képet a város egyik híres látnivalójáról, a feladat pedig mindössze annyi lesz, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába az épület nevét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Kép a játékhoz:



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03.16. Könyvvilág
03.18. Dreamworld
03.20. Spirit Bliss Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése