~ Sárga könyves út ~

2020. március 27., péntek

Terry Deary és Peter Hepplewhite: Elképesztő egyiptomiak (RRRrrrrettentő TÖRI-sorozat) – Blogturné


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ismét elérhetővé vált hazánkban a RRRrrrrettentő TÖRI-sorozat első kötete, az Elképesztő egyiptomiak. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere elmélyült a tébolyult történelmi tények tárházában, hogy olyan dolgokról szerezzenek tudomást, melyekről egyetlen történelem órán sem esik szó.
Tart hát velünk, kövesd a turné állomásait, szórakozz, és vidd haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.
 

Terry Deary és Peter Hepplewhite Elképesztő egyiptomiak című könyvéből nemcsak tanulhatunk, hanem olvasás közben jól is szórakozhatunk rajta (még ha néha kicsit morbid módon is). Épp ezért úgy gondoltam, hozok nektek a turné bevezetéseként néhány idézetet belőle. Íme, ezek a kedvenceim:


1.

„Az egyiptomi király a főisten, Ré fia. Ha pedig a fia, akkor férfinak kell lennie, nem igaz? Tehát az uralkodónak férfinak kellett lennie, akkor is, ha nő volt! Ha nem rendelkezett férfihoz illő tulajdonságokkal, akkor az egyiptomiak adtak neki. Például szakállt kellett növesztenie. Ha nem ment, álszakállt ragasztott.”


2.

„Antoniusnak a fülébe jutott, hogy Kleopátra öngyilkos lett. Annyira kiborult, hogy a kardjába dőlt, hogy végezzen magával. De elvétette.
Aztán kiderült ,hogy Kleopátra mégsem ölte meg magát, hanem él és virul! Antonius odavánszorgott szíve királynőjéhez... és belehalt sérülésébe. Kleopátra erre annyira elkeseredett, hogy utána tényleg öngyilkos lett.”


3.

„Hogyan építsünk piramist?
(80 000 barátunk segítségével...)”


4.

„Az alakok ábrázolása egyiptomi stílusban a következő: fejek oldalnézetben, a szem azonban szemből látszik. A lábak leginkább oldalnézetben hasonlítanak lábhoz, a vállak ellenben elölnézetben élethűek. Minél tekintélyesebb személyről van szó, annál nagyobb legyen. Természetesen a fáraónak kell a legtöbb helyet hagynod.”


5.

„Előfordult néha, hogy a balzsamozók hanyagul végezték a munkájukat, és a test nem mumifikálódott tökéletesen. EZ azt jelentette, hogy megfeketedett, és kisebb-nagyobb darabok váltak le belőle. Ha egy-egy testrész elrothadt, vagy netán óvatlan pillanatban egy sakálnak sikerült elcsennie belőle egy darabot, a balzsamozók a hiányzó részt vászoncsomóval vagy fadarabbal pótolták. Ha az elhunyt személynek már életében hiányzott például a lába, a szakemberek gondoskodtak számára fából készült művégtagról, hogy legalább a túlvilágon használhassa.”


6.

„Amikor a francia XIV. Lajos király elhunyt 1715-ben, a szívét, az uralkodó végakarata szerint, mumifikálták. A 19. században az egyik westminsteri főesperesnek valahogyan a birtokába került a bebalzsamozott szív, ő pedig szépen elfogyasztotta vacsorára!”


7.

„Lord Carnarvon 1923. április 6-án halt meg, kevesebb mint egy évvel a nagy felfedezés után. Egy szúnyogcsípésbe halt bele, amely elfertőződött az arca bal oldalán. Amikor az orvosok megvizsgálták Tutanhamon múmiáját, egy furcsa anyajegyet fedeztek fel az arca bal oldalán!
Azon az éjszakán, amikor Lord Carnarvon meghalt Kairóban, egy áramszünet miatt sötétségbe borult az egész város. Ugyanebben az időben Hampshire-ben, Angliában a kutyája is kilehelte a lelkét. „Tutanhamon bosszúja!”, suttogták mindenütt.”


8.

„Ők kapják a legfinomabb ételeket, isteneknek tekintik őket születésük pillanatától kezdve... Ők a fáraók.
Csodaszép palotában élnek, rabszolgáik minden munkát elvégeznek helyettük... Ők a fáraók.
A sírjaik égig érő piramisok, a túlvilági életet is élvezik, és soha nem halnak meg... Ők a fáraók.
De ki építi a piramisokat? Ki görnyed és izzad? Ki dolgozik látástól vakulásig, hogy aztán egy koszos kis sírgödörben végezze? Ők a parasztok!”


9.

„Hatvan kilométeren át vonszoltál egy hatalmas kőtömböt, keresztül a forró sivatagon. Csak annyi vizet van, amennyit magaddal tudsz vinni. Végre eléred a piramist, helyére cipeled a követ, és beállsz a sorba a fizetségedért, amit kenyérben, vászonban és illatszerekben kapsz meg. És akkor a főnököd közli a szörnyű hírt... Nincs fizu!
Visszavánszorogsz a barakkba – durva mészkő tákolmány, koszos padló. Fáradt, éhes és dühös vagy. Bent tömeg van, és nincs tiszta víz, sem vécé. A terem bűzlik az izzadságtól és az állatoktól, amik szintén a barakkban vannak elszállásolva.
Haza szeretnél menni a feleségedhez és a gyerekeidhez, de tudod, hogy nem teheted, mert éhen halnál, mielőtt hazaérnél. Mit tehetsz?
1) Morogsz még egy kicsit, majd folytatod a munkát.
2) Könyörgő levelet írsz a fáraónak.
3) Sztrájkba kezdesz.”


10.

„A görög utazó, Hérodotosz szerint az egyiptomi nők egyáltalán nem engedelmeskedtek úgy, ahogyan elvárnák tőlük. Szerinte túlságosan függetlenek!”


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Játékunk során egy kis fejtörő kalandra hívunk benneteket. Minden állomáson találtok egy állítást, nektek pedig el kell döntenetek róla, hogy igaz vagy hamis. De egyet se féljetek, amennyiben hibáztok, nem fog rátok rontani egyetlen vérszomjas múmia sem!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Állítás a játékhoz:

A korábbi századokban festéket is készítettek a múmiákból.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út - Idézetek
03. 28. Könyv és más
03. 29. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 30. Dreamworld - Borítók
03. 31. Dreamworld

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése