~ Sárga könyves út ~

2020. március 17., kedd

Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma – Blogturné Extra (interjú)


Pár hete jelent meg Tóth Eszter debütáló könyve, ami egy lenyűgöző és kalandokkal teli mese az egészséges táplálkozásról. A blogturnén megismerheted a mesekönyvet, és ha szerencséd van, meg is nyerheted egy példányát. 


1. A Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma az első megjelent mesekönyved. Milyen érzés volt megtudni, hogy a történetet, amit írtál, nemsokára kézbe veheted könyvként, és eljut sok-sok kisgyerekhez (és felnőtthöz)?

Leírhatatlan, megmondani sem tudom, hány éves várakozás és vágyakozás előzte meg Pöttöm Pötty megjelenését. Az első regényemet tizenkét évesen írtam, és már akkor arról álmodoztam, hogy egyszer kiadják egy írásomat, és ez végre sikerült. Ugyan már jó pár hónap eltelt azóta, de sokszor még mindig azon kapom magam, hogy nem hiszem el. 


2. A meséd az egészséges táplálkozásról szól, és a főszereplője egy dundi tündérlány, Pöttöm Pötty. Dietetikusként hogy látod a mostani gyerkőcök egészségi állapotát? Mennyire fogékonyak az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokra?
 

A munkám miatt sokat járok iskolákba, és szerencsére azt tapasztaltam, hogy amennyiben megfelelően tálaljuk nekik, például játékos feladatokkal, interaktív beszélgetéssel, akkor a gyerekek nagyon érdeklődőek, nekik is megvannak a gondolataik, kérdéseik, amit mindig jó látni. Sajnos Magyarországon (és a világon) a felnőtt- és a gyerekkori elhízás is egyre nagyobb problémát jelent, így nagyon fontos a megfelelő tájékoztatás és oktatás. 


3. És a szülőket mennyire lehet meggyőzni arról, hogy figyeljenek a gyerekeik egészségére?

Leginkább olyan szülőkkel találkozom, akiknél már probléma van, például ők vagy már a gyerek is túlsúlyos, illetve elhízott. Ezekben az esetekben szerencsére csak jót tudok mondani. Sokszor halljuk, hogy mennyire nehéz erőt venni magunkon és odafigyelni a táplálkozásra, mozgásra, de ha a gyerekükről van szó, én azt látom, hogy a szülők 100%-osan odateszik magukat, nyitottak a tanácsokra, és készek tenni a változásért. De természetesen az lenne a cél, hogy ez az állapot elkerülhető legyen. 


4. Nagyon tetszik, hogy bár Pöttöm Pötty dundi, mégis nagyon pozitív képet festesz róla. Így az olvasó gyerkőcök láthatják, hogy bár egészségügyi szempontból nem jó túlsúlyosnak lenni, mégis lehet egy dundi ember nagyon értékes személyiség. Egy dundi kisgyereket általában rengeteg lelki bántalmazás ér, a teste mellett hogyan tehetjük a lelkét és az önbizalmát is egészségessé?

Szerintem itt is lehet Pöttyről példát venni, hisz hogyan lett ő ilyen bátor és talpraesett? Egyrészt ott van mögötte egy szerető, támogató család (az Olvasó Szuperhősben is találhattok egy Pöttöm Pötty-mesét, ami szerintem nagyon jól bemutatja az ő tündérmamáját), másrészt pedig a barátai, akikért bármit megtenne és ők is Pöttyért. Úgy gondolom, azok, akiket bántanak és csúfolnak, nagyon sok erőt tudnak meríteni azokból az emberekből, akik igazán szeretik őket. Csak meg kell őket találni. :) 


5. Züzüke a történet negatív szereplője, elrabolja Pötty két legjobb barátnőjét, és az Ízek Birodalmában tartja őket fogságban. Szerintem Züzüke nagyon izgalmas karakter, mert ha nem gonoszkodik, akkor Pötty sosem tanulhatná meg az egészséges életmód szabályait. Viszont egyben ő a kísértés is Pötty számára. Pötty vagy Züzüke karakterét volt nehezebb kitalálni? Melyiküket találtad izgalmasabbnak írói szemszögből?

Mindkettőjüket nagyon szeretem, Pötty talán annyiban volt nagyobb kihívás, hogy lényegében ő volt a mese kiindulópontja, ő volt az első, aki alakot öltött. Illetve volt bennem egy kis aggodalom, hogy vajon sikerült-e elég szerethetővé tennem, hiszen a legutóbbi Aranymosáson, ahol egy YA regénnyel indultam, többen kritizálták azt, hogy a főszereplőm nem elég szerethető. De az eddigi visszajelzések alapján úgy tűnik, sikerült megugranom ezt a feladatot. 


6. Pötty kalandról kalandra halad a célja felé, közben segít egy csomó bajba került mellékszereplőnek, a kalandok során pedig sok mindent megtanul az egészséges étkezésről. Azt valószínűleg mindenki, még a gyerekek is tudják, hogy fontos a zöldségek, gyümölcsök evése, és kevesebb édességet kéne enniük. De mi az a fontos dolog az egészséges étkezéssel kapcsolatban, amely nem ennyire köztudott, mégis mindenkinek tudnia kéne róla?

Igen, a zöldség-, gyümölcsfogyasztás szerencsére egyre többeknek van jelen a mindennapjaiban. Itt, amire még kitérnék, hogy lehetőség szerint naponta ötször együnk zöldséget, gyümölcsöt és lehetőleg minél többet nyers formában. Illetve, amit még sokan elfelejtenek, hogy a burgonya bizony nem számít zöldségnek. A másik fontos dolog a megfelelő kalciumbevitel, ami a csontjaink egészségéhez elengedhetetlen. Emiatt a napi tej- és tejtermékfogyasztás is nagyon fontos (természetesen azoknak, akik nem laktózérzékenyek, nekik már számos kalciummal dúsított laktózmentes termék áll rendelkezésükre). 


7. Dietetikusként biztosan sok kisgyerek és a szülei megfordultak már nálad. Melyik volt a legemlékezetesebb eseted (akár pozitív, akár negatív értelemben)?

Friss élményeim közül, amire a leginkább büszke vagyok, az egy kisfiúhoz kapcsolódik. Vele először egy nyári táborban találkoztam, ahol táplálkozás témában tartottam foglalkozást a táborozóknak. Ilyenkor mindig végigvesszük a magyar táplálkozási ajánlást, az Okostányért. Úgy fél évvel később pedig úgy esett, hogy ismét találkoztunk, de akkor már az iskolában egy rendkívüli osztályfőnöki órán. És bár eltelt fél év a kisfiú szinte szóról szóra vissza tudta mondani, amit tőlem hallott még nyáron, és ez hihetetlen büszkeséggel töltött el. Ilyenkor úgy érzem, minden értelmet nyer.


8. Olvashatunk új mesét is majd Pöttöm Pöttyel a főszerepben? Ha igen, az miről fog szólni?

A kézirat már a kiadónál van, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy idén az olvasók is megismerkedhetnek Pötty új kalandjaival. A kézirat jelenlegi címe: Pöttöm Pötty és a Folyadék Szörny. Ebben a mesében Pötty ismét nagy kalandra indul, ezúttal Folyadék Királyságba, ahol Züzüke kiszabadította a félelmetes Folyadék Szörnyet. Pötty feladata, hogy megmentse a királyságot, de nem lesz egyszerű dolga, hisz nemcsak Züzükével és a szörnyeteggel, de még félelmetes kalózokkal is összeakad. 


9. Mikor és hol találkozhatnak veled a közeljövőben a kis olvasóid, hogy aláírathassák veled a könyveiket? 

Reményeim szerint legkésőbb a Könyvhéten, én legalábbis nagyon várom, hogy a szép napsütésben találkozhassunk.

Úgy legyen! Reméljük, hogy a Könyvhétre már össze tudunk gyűlni gond nélkül. :)
 

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Tóth Eszter a Facebook oldalán indította el a Konyhatündér ABC-je rovatot, amiben hétköznapi alapanyagról ad át érdekességeket.
A játékunk során egy-egy ilyen posztból idézünk, ti pedig írjátok be, hogy mely gyümölcsről, fűszerről vagy zöldségről van szó.

Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Idézet a játékhoz:


jó C-vitamin forrás. Emellett pedig remek ízesítő.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 15. Csak olvass!
03. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás
03. 19. Sorok Között

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése