~ Sárga könyves út ~

2020. április 26., vasárnap

Dominique Barreau és Luc Millar: A boldogság francia titka – Blogturné


A Libri Kiadó jóvoltából már magyar nyelven is elolvashatjuk, hogy mi a boldogság titka a franciák szerint. Dominique Barreau és Luc Millar avat be minket ebbe egy gazdagon illusztrált, szép könyvben. Négy bloggerünk kíváncsiskodik ezzel a titokkal kapcsolatban, és természetesen a turné végén egy nyereménykönyvvel teszünk titeket is boldoggá. 


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, mostanában rákattantam arra a témára, hogy vajon mi a boldogság, és a különböző népek hogyan, milyen módszerekkel is élik meg ezt az érzést. Emellett persze keresem ezekkel a könyvekkel azt az utat, amin én magam is minél boldogabb lehetek. Nem veszek semmit készpénznek, mert ezek számomra nem a tutit megmondó önsegélyező könyvek, hanem egyszerűen csak kiszűröm mindegyik nép boldogságkönyvéből azt, amivel kapcsolatban úgy érzem, az számomra is hasznos lehet. Szóval most ennek a könyvnek köszönhetően a francia nép életébe akartam kicsit bekukkantani, hogy lássam, ők miként értelmezik a boldogságot.



Első gondolatok


A könyv kivitelezése igazán szép. Tele van gyönyörű képekkel, a szövegek színe, betűtípusa is nagyon tetszik, ahogyan az is, hogy az érdekességeket, saját tapasztalatból szerzett meséket kiemelik a könyv sima szövege közül. Jó érzés már végigpörgetni is a könyvet. Talán ez eddig a külsőleg legszebb népek boldogságáról szóló könyv, ami a kezembe került.


A kötetről

Őszintén szólva ez valóban nem egy a boldogság (egyetlen) útját bemutató önfejlesztő könyv. Ahogy belekezdtem az olvasásba, azonnal arra jutottam, hogy inkább olyan, mintha egy Franciaországot bemutató útikönyv lenne. Amely azért készült, hogy meghozza a kedved az ország bebarangolásához, tippeket adjon, mit érdemes kipróbálni, hová érdemes elmenni, és megnyugtasson, hogy a francia emberek nem is egészen olyanok, mint ahogyan a sztereotípiák alapján elképzeltük őket.


Szóval nem azt kaptam a könyvtől, amire eredetileg számítottam, viszont annak ellenére, hogy mást adott nekem, mégiscsak adott.


Érdekes volt arról olvasni, hogy mit tartanak a francia emberek fontosnak a saját országukban, életvitelükben, történelmi és tárgyi emlékeikben, gondolkodásmódjukban, viselkedésükben, és persze azt is megtudhattuk, hogy mi az, ami boldoggá teszi őket. Szóval olvasás közben úgy éreztem, mintha tényleg bebarangoltam volna Franciaországot, és közben beleláthattam volna az ott élők életébe, érzéseibe, fejébe.


Először arra gondoltam, hogy nagyon hasonlítanak a franciák a magyarokhoz. Főképp a nagyobb falvakban vagy kisvárosokban élő magyar emberekhez. Fontos számukra a piac, közösségi helyszínként a bisztró (ami nálunk bizonyos embereknek a kocsma, másoknak egy jó kávézó vagy teázó), fontosnak tartják a családot, a közösséget, valamint nagyon szeretnek finomakat enni és inni.


„Meg aztán mi értelme a világ legjobb borát inni, ha valaki lerészegedni akar, nem pedig a zamatát élvezni?”

Aztán ahogy jobban belemerültem az olvasásba, előjöttek a különbségek is. A franciák a fent említett dolgokat sokkal elegánsabban, kifinomultabban élik meg. Például, ha bort isznak, nem az a cél, hogy minél többet igyanak, és minél részegebbek legyenek, hanem az, hogy mértékkel kiélvezzék a finom illatokat, ízeket, és másnap emlékezzenek is az élményre. Ugyanígy az evés esetében, nem telezabálják magukat egy családi összejövetelen, hogy aztán mozdulni se tudjanak, hanem finom, ízletes ételeket esznek mértékkel, és közben valóban élvezik a társaságot, nagyokat beszélgetnek. A beszélgetésük pedig nem arról szól, hogy az előző esti valóságshow-ban ki mit csinált, hanem filozofálnak, irodalomról elmélkednek, politizálnak, vagyis értelmes és érdekes dolgokról értekeznek. Imádnám ezeket a beszélgetéseket, mert én nem tudok a semmiről csacsogni, nem érdekelnek a buta tévéműsorok, sem a szomszédokról szóló pletykák. Viszont annál inkább érdekel a művészet, a tudomány, az, hogy valóban használhassam az agyamat egy-egy beszélgetés során.

Szóval igen, a franciák hozzáállása sok mindenhez szimpatikusabb, mint a mi hozzáállásunk.

Érdekes az is, hogy míg a más népekről szóló könyvekben azt vettem észre, hogy inkább a társadalomból való kivonulás, a természethez való közeledés okoz nekik boldogságot, addig a franciáknak bár fontos a természet, ugyanannyira fontos az emberek közelsége is. Ők sokkal emberközpontúbbak. És sokkal élményközpontúbbak. Nem elég nekik, ha fákat ölelgetnek a kihalt erdő közepén. A boldogságukhoz kell a jó társaság, az emberi interakciók és a különböző élmények. Na meg a szabadság!


Nagyon tetszik, ahogyan az ember alapvető szabadsághoz való jogáról gondolkoznak, és ahogy ezzel kapcsolatban éreznek. Bennem is ott él egy olyan lázadó, mint bennük, akire ha láncot akarnak tenni, tombolni kezd, akinek, ha valamit megtiltanak, azonnal megteszi.

Ha egyszer eljutnék Franciaországba, három dolgot mindenképpen át akarok élni ott a könyvben olvasottak közül. Egyfelől szeretnék egy nagyot beszélgetni egy művelt, értelmes társasággal. Másfelől szeretnék eljutni egy francia könyvesboltba, ami annyiban különbözik a könyv szerint a mieinktől, hogy ott hozzáértő, lelkes eladók dolgoznak, akiktől simán lehet ajánlásokat kérni, el lehet velük beszélgetni mélyebben egy-egy könyvről. A harmadik, amit ki szeretnék próbálni, hogy bejárom a könyvben ajánlott múzeumokat és kastélyokat.


Hogy tetszett a könyv?

Ahhoz képest, hogy nem azt kaptam tőle, amire előzetesen számítottam, élvezetes olvasmány volt. Érdekes volt összehasonlítani a franciákat, az élet- és gondolkodásmódjukat a sajátunkéval. Ezen kívül olvasás közben tényleg kedvet kaptam ahhoz, hogy a saját szememmel is lássam majd egyszer Franciaországot.


Összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, akit érdekel a francia kultúra, a francia emberek személyisége, a különleges helyeik és életmódjuk.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során boldog népek után kutatunk. Minden állomáson elrejtjük egy író nevét az értékelésünk szövegében, azt kell kitalálnotok, hogy mely nép élet- és boldogságfilozófiájáról írt az illető könyvet. A feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére az adott nép nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04. 22. Readinspo
04. 26. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 28. Hagyjatok! Olvasok!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése